LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 21/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1267η

Ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των αμοιβών

Print Friendly and PDF
-A +A

Της Βάσως Κόλλια

Η 3η Νοεμβρίου έχει ορισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε ισότητα των αμοιβών ή μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων; Η μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων είναι η διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Λαμβάνει υπόψη τρία είδη μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες:

  • χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές
  • λιγότερες ώρες εργασίας σε έμμισθες θέσεις εργασίας και
  • χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (για παράδειγμα διακοπή σταδιοδρομίας για τη φροντίδα παιδιών ή συγγενικών προσώπων).

Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το μισθολογικό χάσμα είναι πολλοί: οι γυναίκες συχνά εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, προσκρούουν στη «γυάλινη οροφή» στο εταιρικό περιβάλλον, εργάζονται σε κλάδους στους οποίους οι αμοιβές είναι χαμηλότερες ή συχνά αναγκάζονται να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα της οικογένειάς τους.Η καθημερινή γυναίκα βρίσκει μια θέση εργασίας και παραμένει σε αυτή δυσκολότερα από ότι ένας άνδρας. Είναι «θύμα» μαύρης εργασίας περισσότερο από τον άνδρα.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην Ε.Ε. κερδίζουν περίπου 16,2 % λιγότερα χρήματα την ώρα από τους άνδρες. Η διαφορά στις αμοιβές των φύλων ποικίλλει ανά την Ευρώπη. Είναι μικρότερη του 10 % στη Σλοβενία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία, αλλά μεγαλύτερη του 20% στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία , τη Γερμανία, την Αυστρία και την Εσθονία. Παρότι η συνολική μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων έχει περιοριστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, σε ορισμένες χώρες (Ουγγαρία, Πορτογαλία) η εθνική μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων έχει ουσιαστικά διευρυνθεί.

Στη χώρα μας η μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων φθάνει  το 12,5%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έτους 2014. Παράλληλα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών φθάνει το 41,4%, τη στιγμή που η μέση διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των  φύλων στην Ε.Ε. είναι 39,6%.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων βρίσκεται σε στασιμότητα την τελευταία πενταετία. Με τον σημερινό ρυθμό των αλλαγών, αναμένεται να κλείσει μόνο στις αρχές της επόμενης χιλιετίας. 

Η μισθολογική διαφορά μεταξύ των  φύλων υφίσταται παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο από τους άνδρες. Κατά μέσο όρο, το 2014, 83 % των νεαρών γυναικών έφθασαν τουλάχιστον στο επίπεδο της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ, έναντι 77,6 % των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60 % των αποφοίτων πανεπιστημίου στην ΕΕ.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των φύλων στη διάρκεια του βίου;Αποτέλεσμα της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των φύλων είναι ότι οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα χρήματα στη διάρκεια του βίου τους, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερες συντάξεις και κίνδυνο φτώχειας στην τρίτη ηλικία, καθώς το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των φύλων ανέρχεται σε 36,6 %.Το 2014 το 21,7 % των γυναικών άνω των 65 αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της φτώχειας, σε σύγκριση με το 16,3 % των ανδρών.

 Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, στην αμοιβή, στην παραγωγή γνώσης, αγαθών και υπηρεσιών, αποτελεί μονόδρομο για την ευημερία των κοινωνιών μας. Σήμερα, μόλις οι μισές από τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία κατάλληλη για εργασία, έχουν δουλειά.

Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη έως και κατά 27% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες. Το νούμερο αυτό προκύπτει από την τελευταία μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η συμμετοχή γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων συνδέεται με εντυπωσιακά αυξημένη κερδοφορία.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της πολύπλευρης κρίσης που ζούμε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά χωρίς την ενεργό συμμετοχή της γυναικείας συνείδησης, λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό τον λαβύρινθο, χωρίς το 100% της δύναμης της κοινωνίας μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει δράση για την εξάλειψη του χάσματος των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πρέπει όμως με τη σειρά της και  η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση όταν εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν  πολιτικές να λαμβάνουν υπόψιν τους τις δυνατότητες, τις δεξιότητες αλλά και τις ανάγκες του 51% της κοινωνίας μας.

Πρέπει το πολιτικό μας σύστημα να  γίνει πιο δεκτικό και φιλικό στο γυναικείο φύλο.

Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια διαχωρισμού της οικονομίας,της πολιτικής και της κοινωνίας με βάση το φύλο.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.