LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 10/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1256η

Review: Ένας μήνας με το Land Rover Explore

Print Friendly and PDF
-A +A
Review: Ένας μήνας με το Land Rover Explore

Του Γιάννη Γορανίτη

Αν και δεν είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που δοκιμάζει τις δυνάμεις της στον κλάδο των smartphones, η Land Rover επιλέγει ένα πραγματικά ξεχωριστό –και αν μη τι άλλο ταιριαστό– smartphone για να αδειοδοτήσει τον λογότυπό της. Το Explore κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά και είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε για αρκετές εβδομάδες. Η ετυμηγορία μας συνοψίζεται στα εξής:

Πλεονεκτήματα

Αντλώντας έμπνευση και σχεδιαστικές πινελιές από τα οχήματα της Land Rover, το Explore «φωνάζει» με την πρώτη ματιά και επαφή ότι είναι ένα κινητό ειδικών προδιαγραφών. Πρόκειται για μια στιβαρή, θωρακισμένη συσκευή που κατασκευάζεται από ποιοτικό κράμα αλουμινίου, σε συνεργασία με τη Bullitt Group, εταιρεία που ειδικεύεται στα σκληροτράχηλα gadgets.

Σχεδιαστικά ξεχωρίζει από τις ανταγωνιστικές συσκευές, χάρη στο λιτό (παρά τις αυξημένες διαστάσεις) design και το ματ μαύρο χρώμα που το διαφοροποιεί από τα αντιαισθητικά πολύχρωμα μοντέλα της αγοράς. Οι αυλακώσεις στην πλάτη της συσκευής, οι χαρακτηριστικές καμπύλες, ακόμη και ο σχεδιασμός της κάμερας παραπέμπουν ευθέως στη «μαμά» εταιρεία – κάτι που αναμένεται να προσελκύσει το πιστό κοινό της, που ούτως ή άλλως θέλγεται από outdoor κατασπαστείς.

Το Explore πιστοποιείται κατά το πρωτόκολλο IP68 (προστασία από νερό και σκόνη), αλλά και υπόσχεται ανθεκτικότητα σε πτώσεις (ακόμη και από ύψος έως 1,8μ.), γεγονός που επιβεβαιώσαμε κατά τρεις δοκιμές, ακόμη και από μεγαλύτερο ύψος. Ένα πρόσθετο αβαντάζ σε σχέση με άλλα τηλέφωνα της κατηγορίας είναι ότι λειτουργεί σε ακραίες θερμοκρασίες (από τους -30 ºC έως τους 65 ºC), χαρακτηριστικό που δεν τεστάραμε όμως, για προφανείς λόγους.

Η 5ιντση οθόνη αφής έχει ανάλυση Full HD (1920 x 1080) και αποδίδει καλά σε όλους τους φωτισμούς – αν και δεν θα λέγαμε όχι σε λίγη επιπρόσθετη φωτεινότητα, που αποδεικνύεται χρήσιμη σε εξωτερικούς χώρους. Διαθέτει επικάλυψη Gorilla Glass 5 (δύσκολα χαράζεται ή σπάει) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απροβλημάτιστα τόσο με βρεγμένα δάκτυλα όσο και με γάντια – και αναφερόμαστε σε πλήρη χρήση, ακόμη και σε πληκτρολόγηση μηνυμάτων, φωτογράφηση κ.λπ.

Γι’ αυτό και το Land Rover Explore ιδανικό για πεζοπόρους, ορειβάτες, ποδηλάτες βουνού και γενικά σε όσους αρέσκονται στην περιπέτεια και τις αποδράσεις στην ύπαιθρο. Το χαρακτηριστικό όμως που του δίνει πρόσθετο πλεονέκτημα είναι το Adventure Pack, που περιλαμβάνει στη συσκευασία. Πρόκειται για ένα σετ μπαταριών χωρητικότητας 3.620mAh που εφαρμόζει στην πλάτη της συσκευής και ομολογουμένως της χαρίζει την απαιτούμενη αυτονομία για «αποδράσεις» εκτός δικτύου. Στο pack ενσωματώνεται μια ισχυρή κεραία GPS, η οποία διατηρεί το σήμα ισχυρό για να συνεχίζεται ανεμπόδιστα η πλοήγηση και σε περιοχές περιορισμένης λήψης.

Η συσκευή αξιοποιεί τους χάρτες Viewranger, μια αξιοπρεπέστατη εναλλακτική στους Google Maps, που προσθέτει στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στην εμπειρία πλοήγησης. Προεγκατεστημένη θα βρείτε επίσης μια σουίτα συμβατών εφαρμογών, με έμφαση στην περιπέτεια εξωτερικών χώρων, ενώ άριστα λειτουργεί η πυξίδα και ο μετρητής ύψους (ιδιαίτερα χρήσιμο σε ορειβάτες). Ο πίνακας Outdoor Dashboard επιτρέπει μάλιστα την άμεση πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες (π.χ. για τον καιρό), αλλά και δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες της συσκευής.

Μειονεκτήματα

Όπως όλα τα κινητά της κατηγορίας είναι βαρύ και ογκώδες, αλλά υποθέτουμε ότι όσοι επιλέγουν συσκευές του είδους, είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Η προσθήκη του Adventure Pack του χαρίζει τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, αλλά το καθιστά ακόμη πιο ογκώδες.

Οι αντοχές της μπαταρίας του –χωρίς το έξτρα αξεσουάρ– με απαιτητική χρήση απέχουν από τις υποσχέσεις του κατασκευαστή (γίνεται λόγος για δύο ημέρες αδιάλειπτης λειτουργίας), ειδικά αν κινηθείτε «εκτός δικτύου» και σε περιοχές με περιορισμένη λήψη σήματος κινητής τηλεφωνίας ή ασύρματων δικτύων (περιορίζει ιδιαίτερα την αυτονομία). Να σημειώσουμε επίσης ότι ορισμένες από τις λειτουργίες του λογισμικού απαιτούν σύνδεση στο internet, κάτι που δεν είναι εύλογο στις περιπτώσεις υπαίθριας χρήσης. Άλλα ελαττώματα κατά τη χρήση του δεν διαπιστώσαμε εκτός ίσως από την ποιότητα των φωτογραφιών, που είναι μεν καλή αλλά όχι η αναμενόμενη, βάσει της λιανικής τιμής του (ο αισθητήρας της κάμερας έχει ανάλυση 16MP).

Ξεκινώντας να γράφουμε αυτό το review, είχαμε κατά νου ότι το, βασικότερο κατά την άποψή μας, μειονέκτημα του Explore δεν είναι άλλο από την τιμή του. Τα €700 της αρχικής τιμής φάνταζαν αρκετά δεδομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών του και των ανταγωνιστικών προτάσεων. Κυριολεκτικά, επί του πιεστηρίου, πληροφορηθήκαμε ότι η προτεινόμενη τιμή λιανικής στη χώρα μας, έχει πέσει στα €459, ποσό απολύτως λογικό για όσα προσφέρει.

Συμπέρασμα

Το Land Rover Explore είναι ένα από τα καλύτερα ανθεκτικά smartphones που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Είναι μεν ογκώδες και βαρύ (ειδικά με το χρηστικό add-on της πρόσθετης μπαταρίας και του δέκτη GPS), αλλά αντέχει με άνεση σε όλες τις δοκιμασίες. Το λογισμικό και οι επιλογές του υπερκαλύπτουν ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς της περιπέτειας. Δεν παύει, βέβαια, να απευθύνεται σε περιορισμένο target-group που είναι διατεθειμένο να προσπεράσει τις επιμέρους ατέλειες και να καταβάλει ένα λογικό μεν, πλην υψηλό τίμημα για μια συσκευή «εξειδικευμένης χρήσης».

Η συσκευή παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από την TCCM, επίσημο διανομέα της συσκευή στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για το Land Rover Explore εδώ.

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.