LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Προεξοφλεί νίκη Μητσοτάκη το ΕΛΚ, η αβάντα στη ΝΔ για το Σκοπιανό

Print Friendly and PDF
-A +A
Προεξοφλεί νίκη Μητσοτάκη το ΕΛΚ, η αβάντα στη ΝΔ για το Σκοπιανό

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

"Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και άλλα που λέγονται και δε γίνονται”. Η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στα όσα συμβαίνουν την περίοδο αυτή σε σχέση με τους υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι πλέον ξεκάθαρο πως μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις και μακριά από “βαρύγδουπες” τοποθετήσεις παίρνει θέση υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη με καθαρό τρόπο ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα. Με στόχο την εκλογική νίκη της ΝΔ, το Λαϊκό Κόμμα δείχνει αποφασισμένο να “εκμεταλλευθεί” τις επερχόμενες ευρωεκλογές, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ισχυρότερο απόδειξη αυτής της στάσης της ευρωομάδας, η οποία διαθέτει αυτή την περίοδο στις τάξεις της πέντε εν ενεργεία πρωθυπουργούς της ΕΕ αλλά και τους προέδρους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών είναι η στάση που κράτησε το τελευταίο διάστημα για το Σκοπιανό.

Το ΕΛΚ απέφυγε να πάρει θέση, μετά την συμφωνία των Πρεσπών σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα που χαιρέτησε το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις. Το Λαϊκό κόμμα δεν έβγαλε ούτε ανακοίνωση, κάνοντας ουσιαστικά “αβάντα” δια της σιωπής στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με την συγκεκριμένη συμφωνία. Παράλληλα είναι γνωστό πως κυβερνήσεις στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος είδαν με καλό μάτι την συμφωνία , στο πλαίσιο της πάγιας άποψης που έχει ο διεθνής παράγοντας υπέρ της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων.
Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λοιπόν , η εκλογή κυβέρνησης της ΝΔ στη χώρα μας αποτελεί σημαντικό στόχο, ως μήνυμα κατά του λαϊκισμού, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στην πράξη στην καμπάνια του ΕΛΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, η οποία θα αρχίσει επισήμως τον Δεκέμβριο.

Για τους αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που κυβερνήθηκε από λαϊκιστές και θα πρέπει να γίνει η πρώτη χώρα όπου θα καταδικαστεί ο λαϊκισμός, μέσα από την επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, στους διαδρόμους των Βρυξελλών δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ είναι το “μοντέλο” πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά ,προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κύματα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς που ήδη αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της ηπείρου συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας του κυρίου Ορμπάν.

Η επένδυση λοιπόν της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα φανεί και την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια του συνεδρίου, ενώ θα είναι και ο βασικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα την οικονομία.

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει πολυπληθή παρουσία στο Ελσίνκι, στοιχείο που αποτυπώνει την ισχυρή παρουσία της ΝΔ στο ΕΛΚ.

Την γαλάζια αποστολή θα αποτελούν εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας, οι πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ (Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θόδωρος Ζαγοράκης), ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο τομεάρχης Μετανάστευσης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μειμαράκης, ο οποίος θα είναι αυτός που θα ηγηθεί και της εκλογικής μάχης στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ελσίνκι, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση στο πλαίσιο του συνεδρίου με την συμμετοχή των “πρωθυπουργών του ΕΛΚ που έσωσαν το ευρώ”, όπως έχει ονομαστεί η συγκεκριμένη συνεδρία.

Εκτός από τον κ.Σαμαρά, ομιλητές θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κοέλιο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Κένι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια κίνηση απολύτως ενδεικτική της μεγάλης εκτίμησης που τρέφουν στο Λαϊκό Κόμμα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, τη δύσκολη εκείνη περίοδο για την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της επόμενης εβδομάδας, το Λαϊκό Κόμμα θα εκλέξει τον υποψήφιο που θα ηγηθεί της ευρωομάδας στις εκλογές με στόχο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως όλα δείχνουν μεγάλο φαβορί είναι ο σημερινός επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο στηρίζει και η ΝΔ. Αντίπαλος του κ.Βέμπερ, θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Και οι δύο , πριν φτάσουν στο Ελσίνκι πάντως, θα επισκεφτούν την Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο για να συμμετάσχουν στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ, το οποίο πραγματοποιείται στη χώρα μας και την οργανωτική ευθύνη του οποίου έχει η ΟΝΝΕΔ.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.