LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 25/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1271η

Στην Πυροσβεστική επιρρίπτει τις ευθύνες για το Μάτι η Ρ. Δούρου

Print Friendly and PDF
-A +A
Στην Πυροσβεστική επιρρίπτει τις ευθύνες για το Μάτι η Ρ. Δούρου

Με έγγραφό της η Περιφέρεια Αττικής αναφέρεται σε «προσχηματικούς ισχυρισμούς» της Πυροσβεστικής περί εντολής εκκένωσης στο Μάτι, «επικοινωνιακή σύγχυση» και «μετάθεση ευθυνών» που εκθέτει τους αρμόδιους.

«Αν ισχυρίζεσαι ότι είσαι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ότι μέσω της ''εντολής εκκένωσης'' υπονοείς ότι έκανες εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ο ισχυρισμός σου είναι προσχηματικός για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να μεταθέσεις ευθύνες. Και τούτο διότι στοιχειωδώς έπρεπε να εισηγηθείς αυτό το μέτρο έγκαιρα προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο. Οι δηλώσεις περί εντολής εκκένωσης είναι αντιφατικές και εκθέτουν τους αρμόδιους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση». Αυτό είναι ένα μόνο απόσπασμα από το πολυσέλιδο έγγραφο από το γραφείο Ρένας Δούρου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το οποίο συντάχτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 και στάλθηκε στον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, Δημήτριο Λιότσιο, όπως και στις δικαστικές αρχές. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» που φέρνει στο φως το εν λόγω υπόμνημα, υπάρχει περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και καταγραφή των λαθών, κυρίως από την Πυροσβεστική.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο «είναι προδήλως προσχηματική η δήλωση ότι δόθηκε ''εντολή εκκένωσης'', καθώς στην προαναφερόμενη συνέντευξη αυτοαναιρούνται οι δηλώσεις, μια και αναφέρουν ότι «κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο. Συμπερασματικά, την ώρα που καίγεται ο τόπος στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εισηγείσαι το μέτρο της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης αν αυτό υπονοεί η ''εντολή εκκένωσης'', αλλά επιχειρείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλωβισμό και διάσωση πολιτών, σύμφωνα με το σχεδιασμό του πυροσβεστικού σώματος». 

Σε άλλο σημείο του κειμένου σημειώνεται πως «οι αντιφάσεις αυτές εκθέτουν τους αρμόδιους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση στην προσπάθειά τους να μεταθέσουν τις βαριές ευθύνες και παραλείψεις σε άλλους φορείς πολιτικής προστασίας». 

Η επίρρηψη ευθυνών στην Πυροσβεστική συνεχίζεται και σε άλλο σημείο στο οποίο αναφέρεται ότι «η τελική πορεία που ακολούθησε η φωτιά προς Νέο Βουτζά - Κόκκινο Λιμανάκι - και Μάτι δεν προβλέφθηκε ή εν πάση περιπτώσει δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». 

Τέλος, σε άλλο σημείο του κειμένου, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, σημειώνονται τα εξής: «Ο παραιτηθείς αρχηγός της αστυνομίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ''στις 18:25 έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος'', άρα για ποια λήψη προληπτικού μέτρου απομάκρυνσης γίνεται λόγος εκείνη τη στιγμή, όταν αυτή μεταφέρθηκε στο δήμαρχο Ραφήνας στις 18:30. Εξάλλου, είναι σαφές ότι η παράλειψη της έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του φαινομένου της φωτιάς από την έναρξή της αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής».

«Στο σημείο αυτό μας δημιουργεί απορία το γεγονός γιατί δεν ενημερωθήκαμε επίσημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, νωρίτερα από τις 18:07, όταν μας εστάλη το γραπτό μήνυμα  για συνδρομή με μηχανήματα έργου και υδροφόρες», καταλήγει το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.