LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση: Οι Δημοκρατικοί πολιορκούν τα «τείχη» του Τραμπ

Print Friendly and PDF
-A +A
Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση: Οι Δημοκρατικοί πολιορκούν τα «τείχη» του Τραμπ

Τα «τείχη» του Τραμπ πολιορκούν οι Δημοκρατικοί σε μια εκλογική μάχη στις 6 Νοεμβρίου που αναμένεται να είναι από τις πιο πολωμένες εδώ και δεκαετίες. Ενδεικτική του κλίματος πόλωσης είναι η κινητοποίηση περισσότερων από 800.000 ψηφοφόρων να γραφτούν για να ψηφίσουν σε σύγκριση με μόνο 154.500 στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2014.

Συνολικά για τους Δημοκρατικούς, οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και την Γερουσία σηματοδοτούν την πρώτη χειροπιαστή ευκαιρία για να ανατραπεί το ‘’καθεστώς’’ Τραμπ ώστε να μπορούν να αναδεικνύουν θέματα που θα φέρουν τον Πρόεδρο προ των ευθυνών του και να ελέγχουν τον τρόπο διακυβέρνησης του.

Σύμφωνα με το δελτίο πολιτικής ανάλυσης και εκτίμησης του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση που υπογράφουν η Δρ. Μαρίλη Μέξη, Διευθύντρια του Δικτύου και ο Γιώργος Παπούλιας, Πολιτικός Επιστήμονας, συνεργάτης του Δικτύου, μέσα σε ένα κλίμα γενικότερων πολιτικών ανακατατάξεων, συνθηκών αστάθειας και ενδυνάμωσης ακραίων στοιχείων διεθνώς, εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ καλούνται να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές (US Midterms) 2018 για την ανάδειξη των 435 μελών του Κογκρέσου και των 35 (εκ των 100) μελών της Γερουσίας. 

Η ισχυρή πόλωση αυξάνει την συμμετοχή

Οι ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική άλλωστε έχουν σχεδόν πάντα «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα για τον Πρόεδρο και τις πολιτικές του. Στις αντίστοιχες του 2010 και του 2014, οι ισχυρές πλειοψηφίες των Ρεπουμπλικανών θεωρήθηκαν ως αποκήρυξη της πολιτικής Ομπάμα. Ως εκ τούτου, οι Δημοκρατικοί έχουν αναγάγει τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ. Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research1 στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές η άποψη των ψηφοφόρων για τον Πρόεδρο θα καθορίσει την επιλογή αντιπροσώπων στο Κογκρέσο περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση κατά τις θητείες Ομπάμα και Μπους. Η πλειοψηφία (60%) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζει ουσιαστικά είτε υπέρ του Τραμπ (26%) είτε εναντίον του (34%).

Οι εκλογές αυτές λαμβάνουν χώρα στο ενδιάμεσο κάθε προεδρικής θητείας. Παραδοσιακά, ένας σημαντικός παράγοντας κάθε ενδιάμεσης εκλογικής αναμέτρησης είναι η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων η οποία κυμαίνεται γύρω στο 40% με ιστορικό χαμηλό 70 ετών το 36.4% στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014 κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα.2 Ωστόσο, μετά την εκλογή του Προέδρου Τραμπ το 2016, το κλίμα έχει πολωθεί αισθητά, κινητοποιώντας κυρίως τις αντί-Τραμπ δυνάμεις. Ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι ότι περισσότεροι από 800.000 ψηφοφόροι γράφτηκαν για να ψηφίσουν κατά την εθνική ημέρα εγγραφής των ψηφοφόρων το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με μόνο 154.500 στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2014.

Η απόλυτη (σημερινή) κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων και το στοίχημα των Δημοκρατικών

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να αλλάξουν τη δυναμική των διαδοχικών επιτυχιών των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον μετά και την νέα ψυχρολουσία του διορισμού του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία (51-49), σχεδόν χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο διορισμός Κάβανο προστέθηκε στο δυναμικό των επιτυχιών των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν τους τρεις πυλώνες εξουσίας (branches of government) των ΗΠΑ: 1)τον Λευκό Οίκο, 2)τα δύο σώματα του Κογκρέσου και 3)την πλειοψηφία (5-4) του δικαστικού σώματος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τα κύρια πολιτικά διακυβεύματα της αναμέτρησης:

1. Μεταναστευτικό: «Το σκληρό πρόσωπο του Τραμπ»

2. Obamacare: «Η σημαία των Δημοκρατικών»

3. Η οικονομία: «Το χρυσό άρμα του Τραμπ»

Τα 3 πιθανά σενάρια και οι αντανακλάσεις για Αμερική, Ευρώπη, και υπόλοιπο κόσμο:

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών θα κρίνουν την τύχη της εθνικολαϊκιστικής ατζέντας του του Τραμπ "America First" στο εσωτερικό, και στο εξωτερικό θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι υπόλοιποι ηγέτες ανά τον κόσμο ‘’ζυγίζουν’’ τον Πρόεδρο Τραμπ. Θα δοκιμαστεί η τύχη του αντι- κινήματός του έναντι της παγκόσμιας φιλελεύθερης τάξης και του οράματος Ομπάμα περί ηγεσίας των ΗΠΑ σε ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα.

- Το σενάριο του «ελέφαντα» (το σύμβολο των Ρεπουμπλικανών):

Ισχυρά εκλογικά αποτελέσματα για τους Ρεπουμπλικάνους θα καλλιεργήσουν διεθνώς την αίσθηση ότι ο Τραμπ έχει δυνατά ερείσματα στη χώρα του, επιβεβαιώνοντάς τον εκ νέου στην παγκόσμια σκηνή. Στο σενάριο αυτό, ο Τραμπ θα πιέσει πιο σθεναρά για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Και μπορεί να αμφισβητήσει την Κίνα πιο έντονα σχετικά με τα οικονομικά εμπορικά ζητήματα ή τις εδαφικές διαμάχες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

- Το σενάριο του «γαϊδουριού» (το σύμβολο των Δημοκρατικών):

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται να καταλάβουν επιπλέον 23 θέσειςγια να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Εάν το καταφέρουν, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία μομφής εναντίον του Τραμπ. Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν μάλιστα δηλώσει ότι αν πάρουν την πλειοψηφία στην Γερουσία θα ξεκινήσουν τις έρευνες για τις κατηγορίες περί σεξουαλικών επιθέσεων από τον νεοδιορισθέντα στο Ανώτατο Δικαστήριο, Μπρετ Κάβανο. Αυτή η απειλή έχει κινητοποιήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους αλλά έχει ταυτόχρονα συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικάνους.

- Το σενάριο του «αετού» (πουλί-σύμβολο των ΗΠΑ που ανοίγει ισόρροπα τα φτερά του)

Το ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και οι Ρεπουμπλικάνοι την Γερουσία θεωρείται ως το πιθανότερο από πολλούς παρατηρητές και ειδικούς καθώς και από τα αποτελέσματα των περισσότερων μετρήσεων. Μια συμβιωτική σχέση σε επίπεδο θεσμικό θα κριθεί από δυνητικές συγκλίσεις απόψεων σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι το εμπόριο. Πολλοί Δημοκρατικοί του Κογκρέσου βρίσκονται κοντά στην ατζέντα προστατευτισμού του Τραμ για το εμπόριο. Η αναθεωρημένη συμφωνία NAFTA, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο πιθανότατα το 2019, θα δοκιμάσει τη δυνατότητα και τα περιθώρια βιώσιμης συνεργασίας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών σε ένα μετεκλογικό σενάριο (υποχρεωτικής) θεσμικής συμβίωσης.

Διαβάστε το δελτίο εδώ.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.