LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 17/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1263η

Μια ψηφιακή πλατφόρμα ΑΙ στη μάχη για την αντιμετώπισης της κατάθλιψης

Print Friendly and PDF
-A +A
Μια ψηφιακή πλατφόρμα ΑΙ στη μάχη για την αντιμετώπισης της κατάθλιψης

Του Γιάννη Γορανίτη

Μία νέα λύση που υπόσχεται να αξιοποιήσει την τεχνολογία στη μάχη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, λειτουργεί πλέον και στη χώρα μας. Η διαδικτυακή πλατφόρμα deprexis είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και την ελληνική γλώσσα, ενώ είναι προσβάσιμη από υπολογιστή, κινητό ή tablet.

Στόχος της deprexis είναι η παροχή ενός πλήρως εξατομικευμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε χρήστες όλων των ηλικιών. Η ψηφιακή θεραπευτική μέθοδος βασίζεται στη μεθοδολογία της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας και όπως διαβεβαιώνουν οι ιθύνοντες του προγράμματος έχει αποδειχθεί ευεργετική σε πολυάριθμους ανθρώπους που υποφέρουν από την κατάθλιψη.

Όπως τονίζεται, πάντως, η πλατφόρμα λειτουργεί συμπληρωματικά σε υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Servier Hellas Frédéric Fouilloux: «Η deprexis μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική θεραπεία για τους ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή ακολουθούν ψυχοθεραπεία, ενώ ταυτόχρονα δύναται να ωφελήσει τους ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιον ειδικό».

DEPREXIS

Μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία

Παρότι η κατάθλιψη είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη πάθηση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν απ’ αυτήν(στην Ελλάδα το 8,2% του πληθυσμού παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης), μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, κυρίως λόγω του κοινωνικού στιγματισμού και των προκαταλήψεων που συνοδεύουν τη νόσο.

Το προϊόν deprexis έρχεται να καλύψει αυτό το κενό ως μια καινοτόμος e-health λύση που σχεδιάστηκε υπό την επίβλεψη έμπειρων ψυχιάτρων, ψυχοθεραπευτών και ειδικών στον τομέα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας. Το φιλικό ψηφιακό περιβάλλον συνδυάζεται με προηγμένο software, το οποίο βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αλληλεπιδρά με τους ασθενείς, αλλά και να προσαρμόζεται στις ανάγκες τους βάσει των απαντήσεων που δίνουν.

Προκειμένου να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της ψηφιακής θεραπείας deprexis, οι ιθύνοντες της εταιρείας μας ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα δώδεκα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 ασθενείς.

Σε αυτές αναδείχτηκε η συμβολή της deprexis στη μείωση των συμπτωμάτων και την άμβλυνση των συνεπειών της κατάθλιψης στην καθημερινότητα των ασθενών.

Η ψηφιακή θεραπεία deprexis αποτελείται από δέκα διακριτές ενότητες, μέσω των οποίων παρέχονται στον ασθενή παραδείγματα τεχνικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του, καθώς μέσω της πρακτικής αποδεδειγμένα μειώνονται δραστικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στη χώρα μας το κόστος ανέρχεται σε €69,99 μηνιαίως για 3 μήνες ή €209,97 με άμεση εξόφληση.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.deprexis.gr.

Με τη στήριξη ενός μη κερδοσκοπικού, ανεξάρτητου ομίλου

Η πλατφόρμα αναπτύσσεται από τη GAIA, μία εταιρία που παρέχει ψηφιακές λύσεις σε πολλούς ιατρικούς και υγειονομικούς κλάδους, ενώ υποστηρίζεται και διανέμεται διεθνώς από τη Servier, μία γαλλική ανεξάρτητη φαρμακευτική εταιρεία. Η εταιρεία που απασχολεί 21.700 εργαζόμενους παγκοσμίως έχει έδρα το Suresnes στη Γαλλία, δραστηριοποιείται σε 149 χώρες και ο κύκλος εργασιών της για το 2017 ξεπέρασε τα €4 δισ. ευρώ.

Η Servier διοικείται από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει δεσμευτεί να επανεπενδύει το 25% του κύκλου εργασιών του (πλην των γενοσήμων φαρμάκων) στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και να διοχετεύει όλα τα κέρδη του στην ανάπτυξη με στόχο την αναζήτηση καινοτόμων θεραπειών στους εξής άξονες: καρδιαγγειακά, ανοσοφλεγμονώδη και νευροψυχιατρικά νοσήματα, ογκολογία και διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.