LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 21/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1267η

Ερωτήματα για το θάνατο του 35χρονου ομογενή - Προβληματισμός από την αντίδραση των Τιράνων

Print Friendly and PDF
-A +A
Ερωτήματα για το θάνατο του 35χρονου ομογενή - Προβληματισμός από την αντίδραση των Τιράνων

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το θάνατο του 35χρονου ομογενή Βορειοηπειρώτη Κ. Κατσίφα, στις Βουλιαράτες, ενώ η στάση της Αλβανικής κυβέρνησης και κυρίως η άμεση, μέσω twitter παρέμβαση του Εντι Ράμα που έκανε λόγο για «εξτρεμιστή τρελό» προκαλεί έντονο προβληματισμό στις ελληνικές αρχές.

Και αυτό διότι ουσιαστικά δυναμιτίζουν το κλίμα και δύναται να προκαλέσουν εκατέρωθεν αντιδράσεις μεταξύ εθνικιστικών κύκλο αφού η κυβέρνηση της Αλβανίας εμφανίστηκε να τοποθετείται πριν την απαραίτητη διενέργεια έρευνας για τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο Έλληνας Ομογενής Κ. Κατσίφας.

Σημειώνεται πως αρχικά ο 35χρονος φερόταν, σύμφωνα με ΜΜΕ της περιοχής, να ύψωσε την ελληνική σημαία στο χωριό και στη συνέχεια να πυροβόλησε στον αέρα κατά αστυνομικών που επιχείρησαν να την κατεβάσουν. Μάλιστα εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία θέλησαν  να δώσουν την εντύπωση ότι υπήρχαν και άλλα κίνητρα για το επεισόδιο και ότι ο συγκεκριμένος ομογενής ήρθε σε αντιπαράθεση με την αστυνομία επειδή σήκωσε την ελληνική αστυνομία και απρόκλητα άρχισε να πυροβολεί. 

Η αλβανική αστυνομία από την πλευρά της προέβαλε ως αιτία την απρόκλητη επίθεση από τον 35χρονο χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Μάλιστα υποστήριξαν πως άκουσαν πυροβολισμούς έσπευσαν στο σημείο που βρισκόταν ο ομογενής, ο οποίος αφού τους πυροβόλησε ετράπη σε φυγή. Ο δέ θάνατός του προκλήθηκε από πυρά των ειδικών δυνάμεων ΄και αφού το θύμα πυροβολούσε τους άνδρες της αστυνομίας επί μισή ώρα. Δηλώνουν δέ πως  παρά τις προειδοποιήσεις τους να παραδοθεί δεν υπάκουε.

Από την πλευρά της δε η πολιτική οργάνωση «Ομόνοια», που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, κατηγορεί ευθέως την αλβανική αστυνομία για μη τήρηση των «κανόνων ακινητοποίησης», που οδήγησε στον θάνατο του 35χρονου, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «εκτέλεση».

Επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ομόνοια», με αφορμή το περιστατικό αναφέρεται σε «ψυχολογικό κλίμα βίας» από την αλβανική κυβέρνηση κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενώ κατηγορεί τοπικά ΜΜΕ για έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.

Η άμεση  τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, για το περιστατικό, ο οποίος έκανε λόγο για «εξτρεμιστή», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή» και η παρέμβαση του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών που  εξέφρασε την «απογοήτευσή του» για την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, εντείνει την ανησυχία. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία το Αλβανικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως το ελληνικό «όχι μόνο δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο στις δυνάμεις ασφαλείας μας, αλλά μιλά για απαράδεκτη απώλεια της ζωής». 

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της Αθήνας, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως αναμένει την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κ. Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας. Παράλληλα, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτήριζε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Επίσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Σήμερα, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από τις ελληνικές αρχές γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη και πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρχές της Αλβανίας.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.