LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 24/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1270η

Θα βρεθεί κάποιος να μας βάλει τα (έξυπνα) γυαλιά;

Print Friendly and PDF
-A +A
Θα βρεθεί κάποιος να μας βάλει τα (έξυπνα) γυαλιά;

Του Γιάννη Γορανίτη

Πέντε χρόνια πριν, η Google αποκάλυψε το «Project Glass», ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που υποσχόταν να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις τεχνολογικές συσκευές και, γιατί όχι, τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Η αποτυχία του project ήταν παταγώδης, σε βαθμό που η Google διέκοψε τα μεγαλόπνοα σχέδια και περιορίστηκε σε μια λύση για επιχειρήσεις, που έως τώρα ελάχιστοι έχουν δοκιμάσει. Ο λόγος ήταν αφενός η (μεταξύ μας, απαράδεκτη) αισθητική τους και αφετέρου η περιορισμένη λειτουργικότητά τους.

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία άλλων εγχειρημάτων, με πολλά από αυτά να μην φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, και άλλα να απογοητεύουν τους early adopters που έσπευσαν να τα αποκτήσουν. Τα διδάγματα από τις εμπορικές αποτυχίες και τις τεχνικές αστοχίες φαίνεται ότι αποδεικνύονται πολύτιμα για αρκετά startups και μικρότερης εμβέλειας εταιρείες τεχνολογίας, που συνεχίζουν να αναπτύσσουν hardware και software για έξυπνα γυαλιά.

Μία από αυτές είναι και η North, που προέκυψε από τη Thalmic Labs, γνωστή για ορισμένα ενδιαφέροντα wearables. H North, βέβαια, δεν είναι το οποιοδήποτε startup καθώς έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών fund και έχει κερδίσει την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, της Intel και της Amazon.

Τι ξεχωριστό έχουν τα γυαλιά της North

To βασικό πλεονέκτημα των North Focals σε σύγκριση με άλλες υλοποιήσεις είναι ότι θυμίζουν κανονικά γυαλιά και όχι αυτά τα γραφικά που φορούσαν οι ντετέκτιβ από Β-movies. Προσφέρονται σε δύο σχεδιαστικές επιλογές (με γωνιώδη ή στρογγυλεμένο σκελετό), ενώ ο κατασκευαστής υπόσχεται ότι προσαρμόζονται στις απαιτήσεις και τις διαστάσεις του προσώπου σας. Ζυγίζουν μόλις 60 γραμμάρια (και σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα ηλεκτρονικά μέρη και η μπαταρία), ενώ το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται είναι ανθεκτικό σε νερό και σκόνη.

Παρότι, όπως προείπαμε, η αισθητική αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιτυχία τους, ουδείς θα τα αποκτήσει μόνο γι’ αυτό. Η τεχνολογική υπεροχή είναι σύμφωνα με τη North το επιχείρημα για να τα αποκτήσετε. Γι’ αυτό τα λανσάρουν ως τον απλούστερο τρόπο να βλέπετε τις ειδοποιήσεις σας, να συνομιλείτε με προσωπικούς βοηθούς όπως η Alexa, να πλοηγήστε στον χάρτη ή να ψυχαγωγείστε εν κινήσει. Μπορείτε, π.χ. να ζητήσετε από την Alexa να παίξει μουσική, να διαβάσει τις ειδήσεις και τον καιρό, αλλά και να ελέγξει από απόσταση τα συστήματα του έξυπνου σπιτιού σας.

Το «μανιφέστο» της North στο παρακάτω βίντεο:

Πως λειτουργούν

Όπως και τα Google Glass, χρησιμοποιούν έναν μικροσκοπικό προβολέα για να αντανακλούν την εικόνα στον αμφιβληστροειδή του χρήστη, με τρόπο ώστε να μην παραμορφώνεται, αλλά και να μην τον κουράζει. Σε αντίθεση όμως με τα γυαλιά της Google δεν απαιτούν περαιτέρω ρυθμίσεις από τον χρήστη, όπως η μετατόπιση της εστιακής απόστασης ή η αλλαγή της εστίασης.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα προσαρμόζονται στα «μέτρα» του εκάστοτε κατόχου τους – κάτι που θα διασφαλίζει μεν καλύτερη απεικόνιση και ακρίβεια, αλλά θα ανεβάζει αισθητά το κόστος. Η διαδικασία προσαρμογής θα γίνεται μέσω ενός συστήματος 3D απεικόνισης του κεφαλιού του χρήστη, στο οποίο θα προσαρμόζονται τα γυαλιά.

Μια ειδική επικάλυψη αποτρέπει τους αδιάκριτους από την ανάγνωση των ειδοποιήσεων και του λοιπού περιεχομένου που θα απεικονίζεται στα γυαλιά σας – εξ ου και το διαφημιστικό motto «για τα μάτια σας μόνο».

Πόσο κοστίζουν

Αμέσως μετά τις πρώτες δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, τα σχόλια είναι πολύ θετικά. Αρκετοί αναλυτές και δημοσιογράφοι θεωρούν ότι πρόκειται για την καλύτερη υλοποίηση smart glasses που έχει εμφανιστεί στην αγορά.

Αρκούν όμως τα αποθεωτικά σχόλια για να βάλει ο καταναλωτής το χέρι στην τσέπη; Και μάλιστα πολύ βαθιά, αφού τα North Focals στοιχίζουν 1.299 δολάρια. Μένει να αποδειχθεί, αλλά επιτρέψτε μας να διατηρήσουμε τις αμφιβολίες μας. Η τεχνολογία τους, άλλωστε, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και παρά τη διάθεση πολλών να ανέβουν αμέσως στο άρμα της προόδου, δεν συνίσταται σε όλους να ακολουθήσουν. Ειδικά αν η «βόλτα» είναι τόσο δαπανηρή…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.