LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Σάββατο 20/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1266η

Η μοίρα των πληρωμένων εκτελεστών...

Print Friendly and PDF
-A +A
Η μοίρα των πληρωμένων εκτελεστών...

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων είτε σιωπούσε είτε απειλούσε, ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να παραδεχθεί ότι κάτι... παράνομο συνέβη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. «Είναι ένα στυγερό έγκλημα το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», είπε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος υποσχέθηκε και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της ειδεχθούς εκτέλεσης του αντικαθεστωτικού και δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Είχε προηγηθεί, μάλιστα, η σκηνοθετημένη χειραψία του με τον γιο και άλλα μέλη της οικογένειας του δολοφονηθέντα, στους οποίους εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια. Προφανώς, ο άνθρωπος ο οποίος έχει πάρει το «δαχτυλίδι» από τον υπέργηρο βασιλιά της χώρας και αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων του, κατάλαβε ότι έχει πιαστεί για τα καλά στην παγίδα που αριστοτεχνικά του έστησε ο Ερντογάν (μόνος του, άραγε;) και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν χωρίς να πληγωθεί σοβαρά.

Είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι οι φίλοι του στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη, που επ' ουδενί δεν θέλουν να χάσουν τη Σαουδική Αραβία από σύμμαχο και πελάτη, του σύστησαν (άλλοι φανερά και δημοσίως και άλλοι εμμέσως και υπογείως) να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα, γιατί η παρτίδα είναι αδύνατο να σωθεί χωρίς να θυσιαστούν κάποια σημαντικά πιόνια. 

Έτσι, ο μπιν Σαλμάν φαίνεται πως αποφάσισε τελικώς να ρίξει στην πυρά ορισμένους από τους πιο στενούς και έμπειρους συνεργάτες του -οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, είχαν μεταβεί από το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη με άνωθεν εντολή (έστω κι αν δεν την έδωσε προσωπικά...) για να ξεφορτωθούν τον ανεπιθύμητο Κασόγκι. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να... εξαφανιστούν μυστηριωδώς τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως πιθανότητα να μαθευτεί όσα ξέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο μπιν Σαλμάν δείχνει να σκέφτηκε απλά και πρακτικά: Ότι, δηλαδή, με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να σωθεί  από ανεπιθύμητες «παρενέργειες», αλλά και να διασώσει συμβόλαια αξίας πολλών δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν στρατηγική σημασία για την επιβίωση τόσο της χώρας όσο και της πανίσχυρης μοναρχίας -της οποίας ηγείται ουσιαστικά ο ίδιος και δίνει γι' αυτό λογαριασμό μόνο στον... Αλλάχ!

Όσο για τους εκτελεστές, δεν χωράει αμφιβολία ότι, καθώς ήταν επαγγελματίες, γνώριζαν εκ των προτέρων τη μοίρα τους. Όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί χωρίς να εκτεθούν απολαμβάνουν τα ανταλλάγματα που έχουν συμφωνήσει -σε διαφορετική περίπτωση, οι εντολείς όχι απλώς καμώνονται πως δεν τους έχουν δει ποτέ, αλλά συχνά  τους «καίνε» για να σωθούν οι ίδιοι. 

Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι πληρωμένοι εκτελεστές δεν υπάρχουν μόνο στη Σαουδική Αραβία. Και δεν αναλαμβάνουν μόνο συμβόλαια φυσικής, αλλά και ηθικής εξόντωσης. Όσο για τη μοίρα τους όταν αποκαλύπτονται ή όταν σταματούν να έχουν αξία χρήσης, είναι πάντα η ίδια.

AP Photo/Amr Nabil, File

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.