LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 18/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1264η

Τραπεζικό ξέσπασμα έως 12,7% στο Χ.Α. με αύξηση όγκων και τζίρων

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακό τραπεζικό ξέσπασμα που έφερε αντίδραση έως και 12,71% στις μετοχές του κλάδου καταγράφηκε την Τετάρτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, αιφνιδιάζοντας θετικά την αγορά μετά από μια πολυήμερη περίοδο με μίζερες, άχρωμες και μονοδιάστατα πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο κλάδος ήταν σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα έτσι κι αλλιώς απέχοντας ελάχιστα από τα ιστορικά χαμηλά του, οπότε κάποια στιγμή ήταν επόμενο να βγει κάποια αντίδραση, που – τηρουμένων των αναλογιών – είχε και ποιοτικά στοιχεία, όπως ενίσχυση όγκων και τζίρων.

Κάποιες διαρροές ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα αλλά και αποφασιστικότητα στη διαχείριση των κόκκινων και εν γένει προβληματικών δανείων, φαίνεται πως λειτούργησαν ως εφαλτήριο για αντίδραση. Οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ στη διαχείριση και στον «καθαρισμό» των χαρτοφυλακίων τους από τα εγχώρια τοξικά και αυτός είναι ένας από τους λόγους της εξαιρετικά μεγάλης πίεσης που έχουν δεχτεί το τελευταίο δίμηνο.

Έτσι, κάθε διαρροή ή φήμη για βελτίωση της κατάστασης, δύναται να δώσει ισχυρή αντίδραση και μάλιστα απολύτως δικαιολογημένη. Βεβαίως, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς όσο γρήγορα «χτίζονται» αποδόσεις τύπου… περιφέρειας στις τράπεζες, τόσο γρήγορα αποδομούνται.

Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα πιστοποιήσουν την όποια ποιότητα της σημερινής κίνησης, ενώ πολλά θα «επαληθευτούν» από τους όγκους και τους τζίρους που θα γίνουν το επόμενο διήμερο στον κλάδο. Πάντως, σήμερα υπήρξε σημαντική αύξηση της εμπορευσιμότητας του κλάδου, εν μέσω ανατροφοδοτούμενης ανόδου, που ενισχύθηκε και μέσα από την αναδίπλωση των short θέσεων.

Τελικά, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 517,75 μονάδες με άνοδο 9,45% κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας! Στην κορυφή των κερδών η Πειραιώς με ράλι +12,71% και όγκο 4 εκατ. τεμάχια, η Alpha Bank κέρδισε 9,73% με 5,3 εκατ. τεμάχια, η Eurobank +9,27% με όγκο 7 εκατ. μετοχές και η Εθνική +7,86% με όγκο 2,8 εκατ. μετοχές.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης που στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης κινήθηκε ήπια ανοδικά, σταδιακά ανέβασε στροφές κλιμακώνοντας τα κέρδη του, βελτιώνοντας και το ημερήσιο διάγραμμά του. Το κλείσιμο βρήκε το Γ.Δ. στις 632,56 μονάδες με άνοδο 2,11% σχεδόν στο υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 619,76 μονάδες στις 12:42 μ.μ.

Η αξία συναλλαγών κλιμακώθηκε όσο κλιμακώνονταν η κινητικότητα και η κυριαρχία των short, στοιχείο θετικό ασφαλώς, ενώ στο τέλος έφτασε στα 46 εκατ. ευρώ, με μόλις 3 εκατ. σε πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 19,2 εκατ. ευρώ και συνολικά στον Large Cap 42,7 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο των blue chips βελτιώθηκε μερικώς η εικόνα, ενώ πτωτικά στον FTSE 25 έκλεισαν μόνο οι Motor Oil (-4,44%), Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development. Ξεχώρισαν μετοχές όπως Σαράντης +8,96%, ΔΕΗ +2,90%, Μυτιληναίος +2,87%, ΟΤΕ +1,67%, Jumbo +1,89% Coca Cola HBC +1,30% και Viohalco +1,22%.

Καλή η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap που μετά από πολλές συνεδριάσεις σημαντικής πτώσης, έβγαλε αντίδραση +1,93%, παρ' ότι οι όγκοι αρκετών μετοχών δεν προσδίδουν ποιότητα στην αντίδραση, πλην της τεχνικής φύσης αποφόρτιση. Κέρδη άνω του 5% είχαν οι Intracom Κατασκευές και Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 4% ενισχύθηκαν οι Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, και Attica Bank, ενώ σημαντική άνοδο είχαν και οι MIG, Ικτίνος, Κλουκίνας Λάππας και Πλαίσιο.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο, ενώ στο σύνολο της αγοράς 70 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και 39 υποχώρησαν χαμηλότερα.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.