LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 17/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1263η

Διστακτική και αδύναμη άνοδος στο Χ.Α. με πολύ μικρό τζίρο

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την ήπια άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς βεβαίως – για ακόμη μια φορά – να καταγράφεται κάποια αξιοσημείωτη δυναμική και χωρίς να υπάρχει το ποιοτικό στοιχείο του τζίρου. Απλώς η αγορά – λόγω απουσίας πωλητών – κινείται κοντά στη ζώνη των 630 μονάδων, απέχοντας μόλις στην ουσία ελάχιστα από τα χαμηλά 18 μηνών και τις 610 μονάδες που βρέθηκε πρόσφατα!

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η νέα μείωση της αξίας συναλλαγών που διαμορφώνεται μόλις στα 8 εκατ. ευρώ, ενδεικτική της αποχής των επενδυτών από την αγορά. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 34,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε καμιά συνεδρίαση δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ!

Είναι σαφές ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει και είναι αυξημένο, το περιβάλλον είναι ασταθές και κάθε άλλο παρά φιλικό προς τις επενδύσεις και αυτό αντανακλάται στο χρηματιστήριο που είναι μηχανισμός προεξόφλησης, «διαβάζοντας» εξελίξεις έξι και οκτώ μήνες νωρίτερα…  

Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση στις σχέσεις Ιταλίας και Κομισιόν, μετά τη δέσμευση της χώρας για συζητήσεις σε εποικοδομητική τροχιά, αποφορτίζουν σημαντικά τα ομόλογα τόσο της Ιταλίας, όσο και της Ελλάδας, παρ’ ότι αυτό δεν αντανακλάται στο χρηματιστήριο.

To 10ετές της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 4,29% με πτώση 3,85%, ενώ το αντίστοιχο της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 3,42% με σημαντική πτώση 4,63%.

Εν μέσω αυτού του σκηνικού και με την αγορά να παραμένει – όπως και να ‘χει – μουδιασμένη από την ανακοίνωση της φυγής της Τιτάνας από την Ελλάδα και τη μεταφορά της έδρας στις Βρυξέλλες, οι επενδυτές απέχουν από τη χρηματιστηριακή διαδικασία.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 628 μονάδες με κέρδη 0,60%, με την πλειονότητα των μετοχών του Large Cap να κινούνται ήπια ανοδικά. Αδυναμία αντίδρασης καταγράφεται στις τράπεζες, παρά το -3,88% που είχε ο κλάδος την περασμένη εβδομάδα και το -9,84% που έχασε την αμέσως προηγούμενη!

Ο κλάδος την Παρασκευή έκλεισε σε νέα χαμηλά 32 μηνών και στις 467,57 μονάδες, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στις 470 μονάδες με άνοδο 0,56%. H Eurobank ενισχύεται κατά 1,37%, η Alpha Bank +1,16%, η Πειραιώς +0,90%, ενώ η Εθνική υποχωρεί κατά 1,26%.

Στο χώρο των blue chips της πραγματικής οικονομίας, ξεχωρίζει η Motor Oil και η Σαράντης με άνοδο κοντά στο 3%, ενώ κέρδη πλέον του 1% έχουν οι ΟΤΕ, Viohalco, Grivalia Properties, Aegean Airlines και ΕΥΔΑΠ. Σε πτωτική τροχιά στον Large Cap είναι οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι αδιάφορη και χωρίς στίγμα, με το δείκτη να έχει χάσει από την Παρασκευή το όριο των 1.000 μονάδων και να διαπραγματεύεται σε χαμηλό 11μήνου και στις 998 μονάδες! Ανοδικά κινούνται οι Intracom Κατασκευές, Ικτινος, Ελλάκτωρ, ΕΥΑΘ και Πλαίσιο, ενώ πιέζονται οι Attica Bank, J&P Άβαξ, Cenergly Holdings, Intracom Holdings, Intralot και Κλουκίνας Λάππας.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως Αλουμύλ, Nexans και ΙΑΣΩ, ενώ πιέζονται οι Pasal, Inform Λύκος, Μινωικές Γραμμές και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, 49 μετοχές ενισχύονται έναντι 33 που υποχωρούν.

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.