LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 11/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1257η

Review: Ένας μήνας με το Samsung Galaxy Note 9

Print Friendly and PDF
-A +A
Review: Ένας μήνας με το Samsung Galaxy Note 9

Του Γιάννη Γορανίτη

Σκέφτεστε να αποκτήσετε νέο smartphone και έχετε απελπιστεί από την πληθώρα επιλογών; Δεν σας αδικούμε. Όσο πληθαίνουν οι διαθέσιμες επιλογές, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να καταλήξετε στη συσκευή που θα αγοράσετε. Ειδικά στην υψηλή κατηγορία τιμής, η επιλογή γίνεται πιο δύσκολη. Γι’ αυτό και επανερχόμαστε στις αναλυτικές δοκιμές των καλύτερων smartphones της αγοράς.

Η αρχή γίνεται με το πρώτο flagship της σεζόν, τη νέα έκδοση του Galaxy Note που όπως συνηθίζει η Samsung λανσάρεται πριν καλά καλά μπει το φθινόπωρο. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συσκευή επί τουλάχιστον ένα μήνα και τα συμπεράσματα από την εμπειρία χρήσης ακολουθούν:

Πλεονεκτήματα

 

Samsung Galaxy Note 9

Το Galaxy Note 9 είναι μια καλοσχεδιασμένη συσκευή με πολυτελή κατασκευή και ιδιαίτερα ποιοτικό φινίρισμα από ανθεκτικό γυαλί. Με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει η μεγάλη οθόνη των 6,4 ιντσών που καταλαμβάνει σχεδόν όλη την πρόσοψη της συσκευής. Ακόμη πιο εντυπωσιακή δείχνει μόλις ανάψει, αφού η Super AMOLED τεχνολογία βελτιστοποιείται περαιτέρω μέσω «τρικ» στο λογισμικό και η απόδοση όλης της χρωματικής γκάμας είναι ολοζώντανη και λεπτομερέστατη. Η αναλογία 18,5:9 δεν φαντάζει πια ως εκκεντρικότητα, αλλά ορισμένες εφαρμογές και βίντεο συνεχίζουν να ξενίζουν με την ελαφρά παραμόρφωση στην οποία υπόκεινται για να καλύψουν την οθόνη απ’ άκρη σε άκρη.

Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγουμε ανεπιφύλακτα και την φωτογραφική μηχανή του. Αξιοποιεί το σύστημα βασικής κάμερας της σειράς S με τους διπλούς φακούς και τους αισθητήρες των 12ΜΡ και τις λειτουργίες του λογισμικού (με τη βοήθεια της ΑΙ) να προσφέρουν κορυφαία φωτογραφικά αποτελέσματα – ειδικά σε εξωτερικές λήψεις τοπίων, σε πορτρέτα με θόλωση φόντου, αλλά και λήψεις με χαμηλό φωτισμό. Ο ανεξάρτητος dxomark κατατάσσει το Note 9 στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας (πίσω από το Huawei P20 Pro και στο iPhone XS Max), αλλά τα δείγματα των λήψεων του είναι τόσο ποιοτικά, που ελάχιστοι θα κατορθώσουν να εντοπίσουν διαφορές.

Samsung δείγμα 1

Samsung δείγμα 2

Samsung δείγμα 3

Samsung δείγμα 4

Η εμπρόσθια κάμερα για selfies είναι επίσης από τις καλύτερες της αγοράς, με το πρόσθετο πλεονέκτημα της αυτοφωτογράφησης από απόσταση με τη βοήθεια του S-Pen (αξιοποιεί το μικρό πλήκτρο στο κέντρο της πένας και όχι αυτό στη βάση της, όπως θα ήταν λογικό). Η συνεισφορά της κάμερας στο ταχύτατο ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου είναι αναντίρρητη.

Για τις επιδόσεις του Note 9, περιττεύει να προσθέσουμε το παραμικρό: ανταποκρίνεται με άνεση ακόμη και στα πιο απαιτητικά apps, ενώ η μνήμη RAM των 6GB καλύπτει και το πιο ακραίο multitasking – κάτι που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα σε λειτουργία split-screen. Ταχύτατο αποδείχτηκε και από άποψη συνδεσιμότητας. Δοκιμάσαμε τη συσκευή στο δίκτυο της Cosmote και χάρη στην τεχνολογία 4G+ που εκτός των άλλων υποστηρίζει το νέο Note, απολαύσαμε ταχύτητες πλοήγησης και download που συχνά υπερέβαιναν τις αντίστοιχες της σταθερής μας σύνδεσης.

Ο ταχύτατος επεξεργαστής του (το αναβαθμισμένο οκταπύρηνο chip της Samsung) και το πανίσχυρο υποσύστημα γραφικών σε συνδυασμό με την οθόνη, συνεπάγονται και μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις. Κι όμως, η μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 4.000mAh, συνεπικουρούμενη από το ειδικό λογισμικό, επιτρέπει τη μεγάλη διάρκεια χρήσης: καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας με απαιτητική και πολύωρη χρήση, ουδέποτε χρειάστηκε φόρτιση πριν το τελείωμα της ημέρας.

Samsung Galaxy Note 9

Μειονεκτήματα

Είπαμε ότι η οθόνη του Note 9 είναι χορταστική, αλλά αυτό συνεπάγεται και αυξημένο βάρος, που ξεπερνά τα 200 γραμμάρια. Επίσης, το κράτημα μιας τόσο μεγάλης συσκευής δεν είναι πάντα άνετο, ειδικά για όσους έχουν μικρά (δηλ. κανονικά) χέρια. Μετά από τις πρώτες ημέρες εξοικείωσης, βέβαια, ο χειρισμός γίνεται ευκολότερος – ακόμη και με το ένα χέρι.

Το βελτιωμένο S-Pen απαιτεί επίσης εξοικείωση, αλλά αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρηστικό σε συγκεκριμένες εφαρμογές όπως οι Σημειώσεις και το σχέδιο και η ζωγραφική, σε βαθμό που να απορούμε γιατί δεν αξιοποιούν αντίστοιχες ιδέες και οι άλλοι κατασκευαστές. Στα περισσότερα apps βέβαια η χρήση του S-Pen είναι περιττή.

Κι αν για το S-Pen βρίσκουμε στοιχειώδη χρησιμότητα, για τον προσωπικό βοηθό, Bixby, συνεχίζουμε να απορούμε. Παρά τις άοκνες προσπάθειες των τεχνικών της Samsung δεν έχει βρει ακόμη ουσιαστικό ρόλο στο οικοσύστημα των smartphones της για τον Bixby. Ειλικρινά, δεν θα μας ενοχλούσε αν έμενε στο background αλλά έχει την τάση να «πετάγεται« ειδικά από τότε που απέκτησε το δικό του ειδικό κουμπί στην αριστερή πλευρά, που λόγω της θέσης του πατιέται κατά λάθος.

Όσον αφορά την τιμή, δεν θα κουραστούμε να επαναλάβουμε ότι τα κινητά της high-end κατηγορίας απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό που μπορεί να αντέξει το κόστος (εν προκειμένω €1.049). Όσο, όμως, υπάρχουν τόσοι πολλοί καταναλωτές διατεθειμένοι να τα καταβάλουν, τόσο θα αδυνατίζει η δική μας αίσθηση.

Το τελικό συμπέρασμα της δοκιμής είναι ότι το Galaxy Note 9 είναι μία από τις καλύτερες έξυπνες συσκευές που κατασκευάστηκαν ποτέ. Οι επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς και η ποιότητα κατασκευής του, δικαιολογούν κάθε ευρώ που απαιτείται για την αγορά του. Τα ευρώ, βέβαια, δεν παύουν να είναι πολλά και ως εκ τούτου το συστήνουμε σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη και σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την πληθώρα των δυνατοτήτων του.

*Η demo συσκευή παραχωρήθηκε από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός για τις ανάγκες του review.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.