LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 18/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1264η
Print Friendly and PDF
-A +A
BLACK BOX
Παρασκευή
19
Οκτωβρίου

- Ξέσπασε ο Ευκλείδης και εμφανώς εκνευρισμένος άρχισε να φωνάζει στη Βουλή για σπέκουλα με τις τράπεζες. Προφανώς ξέχασε ότι το κόμμα του έκλεισε τις τράπεζες. Η αγορά όμως θυμάται και δεν πείθεται από τις κραυγές του Ευκλείδη και για αυτό ο δείκτης των τραπεζών στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε με πτώση που ξεπέρασε το 3%.

- Ο Ευκλείδης που έχει αυτά τα ξεσπάσματα «για τη σπέκουλα με τις τράπεζες» προφανώς θέλει να ξεχάσει ότι επί των ημερών του η Ελλάδα έπεσε κατά τέσσερις θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum. Η χώρα μας πλέον κατατάσσεται μαζί με Κουβέιτ, Κόστα Ρίκα και Φιλιππίνες, κάτω από Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα. Ένας από τους λόγους που η χώρα υποχώρησε κατά 4 θέσεις είναι και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προφανώς θα φταίει η σπέκουλα.

- Η JP Morgan σε μια έκθεσή της μετά τις συναντήσεις που είχαν στελέχη της με Έλληνες αξιωματούχους στο Μπαλί (από ελληνικής πλευράς είχαν πάει οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) αναφέρει ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να διευρύνει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων.

- Τα κρατικά ομόλογα που είχαν σε μεγάλους αριθμούς στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας τους τον Μάιο του 2010. Οι τράπεζες αγοράζοντας ομόλογα χρηματοδοτούσαν το ταμείο του Δημοσίου και κέρδιζαν από τα υψηλά επιτόκια. Το ίδιο έργο επανέρχεται τώρα από την Κυβέρνηση επικαλούμενη την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. Εσείς μπορείτε τώρα να το δείτε ακόμη κι ως μέτρο… ενίσχυσης της ρευστότητας του Δημοσίου. Χρεοκοπήσαμε και μυαλό δεν βάλαμε.

- Η στήλη ελπίζει να μην υπάρχουν αφελείς που περιμένουν πως η Folli Follie θα βρεθεί με νέο ελεγκτικό οίκο διεθνούς κύρους μετά την παραίτηση της ΕΥ. Και αυτοί κατά λάθος έμπλεξαν.

- Κόντρα στο γενικότερο κλίμα η BlackRock, συνεχίζει να αυξάνει το ποσοστό της (έχει φτάσει στο 5,96%) στην Alpha Bank. Ταυτόχρονα ακούγεται στην αγορά ότι και οι Ολλανδοί είναι σταθεροί αγοραστές στις μετοχές της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Μεγάλο αμερικανικό «σπίτι», επιτομή του long παίκτη, αγοράζει συστηματικά μετοχές της Μυτιληναίος ειδικά όταν το χαρτί πιέζεται λόγω της χρηματιστηριακής συγκυρίας. Όπου υπάρχουν σοβαροί ξένοι μέτοχοι και πραγματικές αξίες, η παρούσα συγκυρία είναι αγοραστική ευκαιρία. Και όταν ξαφνικά μια ημέρα, ξυπνήσουμε και η αγορά αποφασίσει ότι το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο θα αναρωτιόμαστε τι συνέβη.

- H Νexans Participations υπέβαλε χθες το απόγευμα προαιρετική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους «Nexans Hellas SA» προσφέροντας 1,60 ευρώ ανά μετοχή. Σιγά-σιγά το ταμπλό αδειάζει και ταυτοχρόνως καθαρίζει.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.