LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 14/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1260η

Ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού δείχνει το πόρισμα για το Μάτι

Print Friendly and PDF
-A +A
Ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού δείχνει το πόρισμα για το Μάτι

Σε αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού εξαιτίας της γρήγορης εξέλιξης της πυρκαγιάς αποδίδεται η τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος και δημοσιεύει η έντυπη έκδοση της Καθημερινής.

Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει εν τη γενέσει της αν δεν είχαν κληθεί οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στην περιοχή να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Κινέτα.

Διαπιστώνεται επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, γεγονός που τους στέρησε την έγκαιρη απομάκρυνση.

Στο πόρισμά του ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής παραθέτει αποσπάσματα απαντητικών επιστολών της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα οποία «ουδέποτε και με κανένα τρόπο περιήλθε εισήγηση από τον επικεφαλής αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος για την εφαρμογή του μέτρου της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών».

Επισημαίνεται ακόμα ότι το Λιμενικό κινητοποιήθηκε μετά δύο τηλεφωνήματα πολιτών στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και ενώ μέσα στη θάλασσα στην Αργυρά Ακτή υπήρχαν ήδη εγκλωβισμένα περισσότερα από 100 άτομα. Σε ό,τι αφορά το μείζον –όπως αποδείχθηκε– θέμα της εκτροπής κυκλοφορίας από την ΕΛ.ΑΣ. ο πραγματογνώμονας της εισαγγελίας επισημαίνει: «Η διαχείριση της κυκλοφορίας, αρμοδιότητας ΕΛ.ΑΣ., οδήγησε σε μεγάλο όγκο αυτοκινήτων στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Ματιού, αλλά και σε φραγμένες από αυτοκίνητα κάθετες διόδους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω πανικού των παρευρισκομένων στην περιοχή».

Στο μεταξύ προθεσμίες για το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη έχουν λάβει από την εισαγγελία οι ύποπτοι οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έλαβε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου μέσω του συνηγόρου της ενώ ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης για τις 7 Νοεμβρίου.

«Είναι πολύ πρόωρο να κάνει κανείς μία δήλωση για την υπόθεση. Θα λάβουμε τη δικογραφία, θα τη μελετήσουμε και θα τη αξιολογήσουμε. Καμιά θέση δεν διατυπώνεται, αν δεν μελετηθεί πρώτα το υλικό της δικογραφίας» ανέφερε ο συνήγορος του Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Αυτοπροσώπως εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πικερμίου-Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

«Αισθανόμαστε ότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε πριν και μετά την πυρκαγιά. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και στη δικαιοσύνη ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Μπουρνούς, βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα.

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.