LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τρίτη 16/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1262η

Η 3αλφα και ο αγροτοδιατροφικός τομέας που έχει λαμπρό μέλλον

Print Friendly and PDF
-A +A
Η 3αλφα και ο αγροτοδιατροφικός τομέας που έχει λαμπρό μέλλον

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δραστηριοποιούμενη στον αγροτοδιατροφικό τομέα, εταιρεία που συντρόφευσε την Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια, συνώνυμη της πολύτεκνης οικογένειας και της «φθηνής» κατσαρόλας για να φάει η... φαμίλια, πλέον ανοίγεται σε νέες αγορές, αναπτύσσεται, επενδύει και... διαφημίζει τα όσπρια και την... ελληνική φασολάδα σε αρκετές χώρες.

Ο λόγος για την 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ που ιδρύθηκε το 1968 και είναι πρωτοπόρα στη συσκευασία προϊόντων που έως τότε διανέμονταν χύμα και με τη σέσουλα! Μια μικρή παρέα νέων πριν από 50 χρόνια είχε την ιδέα της επεξεργασίας, της συσκευασίας και της τοποθέτησης στα ράφια των (τότε) μπακάλικων και μετέπειτα – τη δεκαετία του '70 – πρώτων σούπερ μάρκετ, οσπρίων κάθε είδους, ρυζιού κ.λπ.

Μια νέα κατηγορία προϊόντων γεννήθηκε, διασφαλίζοντας ποιότητα αλλά και καλλιεργώντας... brand που έως τότε δεν υπήρχε. Τώρα, μετά από πέντε δεκαετίες, η 3αλφα παραμένει μια από τις πλέον ποιοτικές και ονομαστές εταιρείες στον κλάδο της όχι μόνο στην Ελλάδα, απασχολεί 120 εργαζόμενους, εξάγει σε περίπου 25 χώρες προϊόντα, κάνει επενδύσεις. Μεταξύ των χωρών που διανέμει προϊόντα είναι οι Κύπρος, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Τουρκία, ΗΠΑ και Καναδάς.

Σε χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με δημοσιογράφους, έγινε γνωστό πως ο κύκλος εργασιών πλησίασε τα 26 εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφεται ενίσχυση κερδών, αύξηση εξαγωγών, ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης και μείωση δανεισμού, ενώ συνάμα ολοκληρώνεται επενδυτικό πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για επενδύσεις εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 14.000 m2 που διαθέτει στον Πειραιά. Σημειώνεται πως η εταιρεία 3αλφα δεν... παράγει η ίδια, δεν έχει εκτάσεις με καλλιέργειες, αλλά είναι μεταπράτης, διαλέγει, συσκευάζει, αναβαθμίζει.

Έχει συνεργασίες με 330 Έλληνες παραγωγούς, ενώ εισάγει – καθ' ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιες ποσότητες – φακές από Καναδά (κατά 70%), αλλά και άλλα προϊόντα από τους πολυάριθμους κωδικούς που διαθέτει.

Εργοστάσιο 3Α

Υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας

Οι επενδύσεις την περίοδο 2012-2018 φθάνουν τα 4 εκατ. ευρώ και στην πλήρως καθετοποιημένη μονάδα έχουν ενταχθεί χρωματοδιαλογέας υψηλής ανάλυσης (high definition full color) που ελέγχει κάθε κόκκο, υπεραυτόματες γραμμές συσκευασίας που συσκευάζουν από 50 γραμμάρια έως και 5 κιλά με δυνατότητα αυτόματης ομαδοποίησης σε χαρτοκιβώτιο ή συσκευασία θερμοσυρρίκνωσης και εξειδικευμένη αυτόματη γραμμή συσκευασίας για premium προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 3αλφα - Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ επεξεργάζεται και συσκευάζει συνολικά 206 κωδικούς, εκ των οποίων οι 44 απευθύνονται στη λιανική αγορά και απευθείας στον καταναλωτή, οι 67 είναι σχεδιασμένες για τους επαγγελματίες των Food Service (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.) και 96 είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, σχεδόν με όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η εταιρεία εκτός από τα δικά της, επώνυμα προϊόντα, «παράγει» και διανέμει και ιδιωτικής ετικέτας.

Για να φανεί το επιχειρησιακό εκτόπισμα της εταιρείας, επισημαίνεται πως το 2017 η εταιρεία αγόρασε, επεξεργάστηκε και συσκεύασε 140 τόνους την ημέρα για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και 75 τόνους την ημέρα για προϊόντα επαγγελματικής χρήσης! Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 33% το 2017, ενώ το ποσοστό των εξαγωγών επί του τζίρου φτάνει κοντά στο 10%.

Οικονομικά μεγέθη

Όπως τόνισε χθες η διοίκηση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών το 2017 διαμορφώθηκε στα 25,8 εκατ. ευρώ οριακά μειωμένος έναντι του 2016, ενώ τα μεικτά κέρδη έφτασαν στα 6,4 εκατ. ευρώ από 6,1 εκατ. ευρώ το 2016 σημειώνοντας αύξηση 5,3%. Τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση 2017 έφτασαν στα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στις 827 χιλ. ευρώ.

Η εταιρεία το 2017 θωράκισε την κεφαλαιακή της βάση με τα ίδια κεφάλαια να φτάνουν στα 12,8 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 ευρώ το 2016, ενώ υπήρξε υπερδιπλασιασμός ταμειακών διαθεσίμων για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο Άγης Καραγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ επισήμανε χθες μεταξύ άλλων πως «με βάση τη σταθεροποίηση του κύκλου των εργασιών μας και την σταθερά αυξητική τάση των εξαγωγών μας όπως σημειώθηκε το 2017, συνεχίζουμε την πορεία μας. Υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τον Έλληνα καταναλωτή εδώ και 50 χρόνια.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αποτυπώνεται αυτή η εμπιστοσύνη και στα αποτελέσματα του 2018, καθώς, βάσει των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου που έχουμε στην διάθεσή μας ο τζίρος μας θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό αποτελεί για εμάς μία ηθική επιβράβευση και δέσμευση παράλληλα για να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά ώστε να παραμείνουμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των συνεργατών και των καταναλωτών μας».

Η ιστορία της 3αλφα σε αριθμούς

1968: Ίδρυση εταιρείας
1980: Μετατροπή σε Α.Ε.
1981: Μεταστέγαση σε ιδιόκτητο εργοστάσιο στο Ρουφ
1999: Εφαρμογή Πιστοποιημένου Συστήματος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων [ISO 9001:2008 | ISO 22000:2005| Φορέας: BRC]
2009: Δημιουργία «Ομάδας Παραγωγών 3αλφα» & Πιστοποίηση ομάδας Παραγωγών 3αλφα για εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε καλλιέργειες ρυζιών και οσπρίων [AGRO 2-1 & 2-2 | Φορέας: Hellenic Lloyd’s]. Σήμερα αριθμεί 330 ενεργά μέλη.
Εργαζόμενοι: 120
Μερίδιο αγοράς: 1η θέση στον κλάδο τυποποιημένων οσπρίων (35% μερίδιο αγοράς), Ρύζι 3αλφα Καρολίνα 1ο σε πωλήσεις.
Παραγωγή: 140 τόνοι συσκευασίας retail/ ημέρα, 75 τόνοι συσκευασίας food service/ημέρα, 5.000 τόνοι από την εγχώρια αγροτική παραγωγή/χρόνο,
Έρευνα – αναλύσεις: 10.000 αναλύσεις/χρόνο
Επενδύσεις: 4 εκατ. ευρώ (2012 – 2018)
Πιστοποιήσεις: Πέντε πιστοποιητικά για Ποιότητα, Υγιεινή και Ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.