LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Παρασκευή 12/10/18
3ος χρόνος, ημέρα 1076η

Η ΕΛΔΕ του Μεγάρου Μαξίμου

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη θα γινόταν σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, λόγω της πτώσης, έστω και μεγάλης, των τραπεζικών μετοχών; Προσέξτε! Η σύσκεψη έγινε λόγω της πτώσης των τιμών των μετοχών και όχι λόγω του γενικότερου δυσοίωνου τραπεζικού τοπίου.

Αν εξαιρέσουμε τον έναν εκ των συμμετοχόντων στη σύσκεψη, που έχει προϋπηρεσία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τους υπόλοιπους μπορούμε να πούμε με σιγουριά, πως η μόνη επαφή που έχουν με το αντικείμενο, είναι πως κάποτε ίσως να είχαν βγάλει τραπεζικό βιβλιάριο και ίσως να είχαν κερδίσει τον κουμπαρά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όταν έγραφαν έκθεση για την Ημέρα της Αποταμιεύσεως. Το μόνο που σίγουρα είχαν κάνει, ήταν πως είχαν βροντοφωνάξει το σύνθημα “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”, κατά τη διάρκεια του “αντιμνημονιακού” και “αγανακτισμένου” πριαπισμού τους. Μαζεύτηκαν, υπουργοί άνευ αντικειμένου και διάφοροι παρατρεχάμενοι για να συζητήσουν για την πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Μια σύσκεψη που θύμισε τις μέρες του ’99, όταν οι πελάτες των ΕΛΔΕ μαζευόντουσαν στα καφενεία για να συζητήσουν για την πτώση των αγορών και να ανταλλάξουν τις «αποκλειστικές πληροφορίες» που είχε ο καθένας τους.

Οι ίδιοι άνθρωποι που εκστασιασμένοι από τις ανοησίες του Βαρουφάκη, μας οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, στην επιβολή στα capital controls, στην ανεπαρκέστατη και σαθρή τρίτη ανακεφαλαιοποίηση μαζεύτηκαν να αναζητήσουν ενόχους για τη πτώση των μετοχών. Οι ίδιοι αγράμματοι άνθρωποι που δεν έχουν αντιληφθεί τη συσσώρευση των προβληματικών θεμάτων στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στις πωλήσεις των NPEs σε funds, στις ρυθμίσεις των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, έψαχναν να βρουν τον αποδιοπομπαίο τράγο, για να του φορτώσουν την ανεπάρκεια και την αγραμματοσύνη τους.

Το motivo είναι γνωστό. Η επιχειρηματολογία αποτελεί μονόδρομο. Όλα είναι καλά καμωμένα, αλλά φταίνε οι κερδοσκόποι, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα στην ανοησία τους, υποστήριξαν πως κακώς τους αγνόησε ο κ. Στουρνάρας, λες και είναι στην αρμοδιότητα του Διοικητή της Τ.τ.Ε, η αυξομείωση των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Όταν είχε χρειαστεί να παρέμβει, είχε απαιτήσει την υιοθέτηση της πρότασής του περί πιστωτικής γραμμής αντί για την χιλιοτραγουδισμένη ”καθαρή έξοδο.” Αν είχε υιοθετηθεί αυτή η επιλογή, δεν θα βλέπαμε σήμερα τα επιτόκια των ομολόγων πάνω από το 4,5%, ούτε τα επιτόκια για τα κεφάλαια που αναζητούν οι τράπεζες, πάνω από το 12%. Η καταστροφή που έχουν προκαλέσει στην εικόνα της Ελλάδας στις αγορές δύσκολα μαζεύεται.

Αντί να ξοδεύουν τις ώρες τους αναζητώντας ενόχους και εχθρούς, ας αντικρίσουν την πραγματικότητα, ας αντιληφθούν επιτέλους το πως λειτουργεί ο κόσμος και ας κάνουν μια τεράστια χάρη στην οικονομία και στους πολίτες. Να επιστρέψουν ταχύτατα, στους καφενέδες και στα ρακόμελα, όπου ανέμελα να συνεχίσουν να αναλύουν και να συζητούν για τα προδομένα επαναστατικά τους όνειρα, την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τα επαναστατικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.