LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 20/02/19
4ος χρόνος, ημέρα 1207η
Print Friendly and PDF
-A +A
BLACK BOX
Τετάρτη
03
Οκτωβρίου

- Η χυλόπιτα της ΗSBC ήταν πολύ δύσπεπτη: Εξαντλείται η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες. Πολύ βαριά κουβέντα, την οποία επιβεβαίωσε και το χρηματιστηριακό ταμπλό. Το κακό είναι πως όταν η δυσπιστία γενικεύεται, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

- Είχαμε χαρεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, ότι η μετοχή της Eurobank ξεχωρίζει. Η διαφοροποίηση και η αντίσταση στις πιέσεις που έδειχνε η μετοχή της Eurobank γέννησαν ελπίδες ότι δεν είναι γενικό ξεπούλημα, ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια κάνουν επιλεκτικές κινήσεις κόκ. Τελικά χρειάστηκε η ανακοίνωση της Oceanwood Capital Manageme nt ότι έκλεισε τα σορτ στη μετοχή της Eurobank και η χθεσινή συνεδρίαση για να καταλάβουμε ότι ήταν ευσεβείς πόθοι.

- Δεν έχει τόση σημασία ότι ο τραπεζικός δείκτης φλερτάρει με τα χαμηλά  τριετίας. Έχει ότι η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είναι στα 716 εκατ. της Εurobank στα 1.376 εκατ. της Εθνικής στα 1.532 εκατ. και της Alpha στα 1.883 εκατ. Αν λάβετε υπόψη πως και κάποιες άλλες μετοχές, εταιριών με συγκεκριμένο ειδικό βάρος, όπως η ΔΕΗ έχουν πλέον κεφαλαιοποίηση μόλις 316 εκατ. είναι λογικό να αναρωτιόμαστε τι μας ξημερώνει.

- Προχθές Δευτέρα o OΠΑΠ είχε παρουσίαση στους αναλυτές. Οι εντυπώσεις που άφησε η εταιρία όσον αφορά την οργάνωση, το business plan, τις προοπτικές, τον ίδιο τον CEO ήταν άριστες. Απλώς φεύγοντας οι αναλυτές έλεγαν μεταξύ τους πως είναι μια καλή μετοχή που ταλαιπωρείται λόγω country risk.  Και αυτό είναι το πρόβλημα μας. Ο κίνδυνος του country risk αποτυπώνεται στις αποτιμήσεις όλων των ελληνικών blue chips.

- Δεν μπορεί λέει η ΕΥ να υπογράψει τον ισολογισμό της Folli Follie. Μα πως θα μπορούσε όταν δεν έχει εγκριθεί  από τη γενική συνέλευση; Δεν νομιμοποιείται. Πρέπει ο παλιός ορκωτός της Folli Follie (που απέσυρε την υπογραφή του) να υπογράψει  τον νέο ισολογισμό για να είναι έγκυρος και το ερώτημα είναι γιατί να το κάνει; Πρόκειται για έναν τεράστιο λαβύρινθο νομικών λεπτομερειών στον οποίο  έχει εγκλωβιστεί το σκάνδαλο της Folli Follie και δεν μπορεί να γίνει γενική συνέλευση, δεν βγαίνει ισολογισμός, δεν αλλάζει ΔΣ κόκ

- Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εξαντλεί προκλητικά τα όρια ανοχής δεν ήθελε να διασύρεται η χώρα και η οικονομία, ο κ. Γκότσης θα είχε επισκεφθεί τον κ. Τσακαλώτο και θα του έδινε μια έτοιμη τροπολογία βάσει της οποίας η Επιτροπή, όταν αποκαλύπτονται σε εισηγμένες εταιρίες τέτοιου μεγέθους οικονομικά σκάνδαλα με μια εισαγγελική έγκριση θα μπορεί να αντικαθιστά διοικήσεις, να διορίζει ορκωτούς  ελεγκτές, να καλεί συνέλευση των μετόχων κόκ. Η τροπολογία θα ψηφιζόταν το ίδιο βράδυ από τη Βουλή και την επομένη ημέρα η Επιτροπή θα αναλάμβανε ουσιαστική δράση.

- Αυτά όμως αν ήθελαν να βρεθεί λύση. Και προπάντων  αν ο Χ. Γκότσης μπορούσε να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών, γιατί οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν θέλει να τον βλέπει. Κι όχι μόνον γιατί τον πιστώνει στο στρατόπεδο Δραγασάκη.

- Κάντε υπομονή όμως γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινείται.  Ζήτησε από τη Folli Follie τους ισολογσμούς  των τελευταίων δέκα ετών. Μα ούτε αυτούς δεν είχαν;

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.