LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 17/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1263η

«Πολιορκεί» τις 700 μονάδες ο Γ.Δ. διορθώνοντας στρεβλώσεις

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τα νέα επίπεδα ισορροπίας πάνω από τη ζώνη των 700 μονάδων δείχνει ότι θα αναζητήσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το επόμενο διάστημα, καθώς για 2η συνεδρίαση στις τρεις τελευταίες, «πολιόρκησε» αυτό το ψυχολογικό όριο παρ' ότι έκλεισε οριακά χαμηλότερα.

Μετά το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής στις 698,74 μονάδες, χθες υπήρξε «ρηχή» διόρθωση με πολύ μειωμένο τζίρο, ενώ σήμερα Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης «ακούμπησε» ενδοσυνεδριακά τις 700 μονάδες, κλείνοντας ελάχιστα χαμηλότερα.

Η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διορθώνει – κατ' ελάχιστο – τις πρότερες στρεβλώσεις που προηγήθηκαν το πρώτο 20ήμερο του Σεπτεμβρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε σε χαμηλό ενάμιση έτους, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατήλθε σε χαμηλό 26 και πλέον μηνών!

To X.A. από τις 29 Αυγούστου πιέστηκε σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό χωρίς ουσιαστικό λόγο, με την έννοια ότι δεν υπήρξε κάποια διατάραξη του σκηνικού σε δημοσιονομικό ή άλλο επίπεδο, πλην της τυπικής λήξης των μνημονίων, άρα και την υποχρέωση της χώρας να βγει... αυτόνομα στις αγορές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η αγορά πληρώνει το... μάρμαρο των παλινδρομήσεων αλλά και του καιροσκοπισμού της κυβέρνησης, που παίζει «κρυφτούλι» με τις συντάξεις, ανάγοντας αυτό το θέμα στην κορυφή της ατζέντας, «καταστρατηγώντας» κάθε άλλη υπογεγραμμένη υποχρέωση και μεταρρύθμιση που πρέπει να «τρέξει», βάσει των σχεδιασμών σε συνεργασία με τους δανειστές.

Όσο σημαντικό κι αν είναι το θέμα των συντάξεων, το να γίνονται λαϊκίστικα παιχνίδια πάνω σ' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης, που το χρησιμοποιεί ως... σημαία που θα κρίνει τους... καλούς από τους κακούς, είναι το λιγότερο απαράδεκτο και υποκριτικό.

Όλα αυτά τα βλέπει η αγορά και κυρίως οι ξένοι, οι οποίοι και διακρίνουν διαρκείς παλινδρομήσεις αλλά και καθυστερήσεις και στα θέματα της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Παράλληλα, φοβούνται και επιστροφή στις παλαιοκομματικές πρακτικές μέσω παροχολογίας άλλων εποχών.

Αυτοί οι λόγοι λοιπόν πίεσαν την αγορά το πρώτο 20ήμερο του Σεπτέμβρη, όμως τώρα, πλησιάζοντας στη λήξη του μήνα και του 9μήνου, φαίνεται πως υπάρχει στόχευση για τουλάχιστον κλείσιμο πάνω από τη ζώνη των 700 μονάδων.

Άλλωστε, θετικά λειτούργησε το γεγονός των ισχυρών εισροών της περασμένης Παρασκευής που ο τζίρος ξεπέρασε τα 105 εκατ. ευρώ, καθώς η αναβάθμιση της Πολωνίας, ωφέλησε τις υπόλοιπες δέκα αγορές που έμειναν στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων, διευρύνοντας μερικώς την «πίτα» της διαθέσιμης ρευστότητας.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το +2,60% της Παρασκευής και μάλιστα με τζίρο, ούτε είναι τυχαίο το +1,44% σήμερα. Μπορεί το τελευταίο διήμερο ο τζίρος να επέστρεψε στα γνώριμα επίπεδα των 35-37 εκατ. ευρώ, όμως η αλήθεια είναι ότι οι πωλητές έχουν μειωθεί σημαντικά, οπότε οι long ακόμη και με ελάχιστες αγορές οδηγούν την αγορά υψηλότερα.

Μια ανάσα από τις 700 μονάδες πλέον ο Γ.Δ.

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος έκλεισε στις 699,89 μονάδες με άνοδο 1,44% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 700,02 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 690,88 μονάδες. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 36,47 μονάδες.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.834,46 μονάδες με άνοδο 1,40%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.120,20 μονάδες με άνοδο 0,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 578,11 μονάδες με άνοδο 2,27%.

Στις τράπεζες έγινε πάλι αυξημένο trading, κάτι που οδήγησε τη Eurobank από ενδοσυνεδριακά κέρδη σε κλείσιμο στο -1,10% με όγκο 6,28 εκατ. τεμάχια. Από εκεί και πέρα, ξεχώρισε η Εθνική (μετά από πολλές ημέρες) που έκλεισε με άνοδο 5,05%, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 3,38% και η Alpha Bank κατά 2,67%.

Στο χώρο των blue chips, η εικόνα γενικά ήταν πολύ καλή. Ξεχώρισαν μετοχές όπως Σαράντης +6,27%, Τιτάν +4,06%, Viohalco +3,18%, ΟΠΑΠ +2,88%, ΑΔΜΗΕ +2,88%, ΟΤΕ +2,14%, Μυτιληναίος +2%, ΟΛΠ +2,13%, Jumbo +1,81% κ.λπ. Πτωτικά στον Large Cap έκλεισαν οι Motor Oil (εύλογη διόρθωση μετά τα διαρκή υψηλά 12ετίας και το 4ήμερο ράλι σε ποσοστό 11%), Fourlis, Lamda Development και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι με νέα άνοδο 4,04% (!!), η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 3,84% μετά το χθεσινό +5,09% λόγω του μεγάλη έργου διασύνδεσης της Κρήτης, η Intralot +3,74%, o ΟΛΘ +2,51%, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +1% και η Τεχνική Ολυμπιακή +1,47%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως Κέκροπας, Centric, ΕλβαλΧαλκόρ και Σελόντα, ενώ πιέστηκαν οι Attica Group, Μουζάκης, Κανάκης, Flexopack, Βιοτέρ και Inform Λύκος. Στο σύνολο της αγοράς, 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.