LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 21/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1267η

Ο εθισμός στο Fortnite γίνεται η αιτία του 5% των διαζυγίων

Print Friendly and PDF
-A +A
Ο εθισμός στο Fortnite γίνεται η αιτία του 5% των διαζυγίων

Του Γιάννη Γορανίτη

To Fortnite δεν είναι ένα απλό videogame, αλλά ένα φαινόμενο που έχει συνταράξει ολόκληρη την ψυχαγωγική βιομηχανία μέσα σε μόλις ένα χρόνο από την αρχική κυκλοφορία του. Η Epic Games εκτιμά ότι οι δύο τίτλοι (Fortnite: Save the World και Fortnite Battle Royale) έχουν γίνει download από 125 εκατομμύρια χρήστες, με περίπου 40 εκατ. να παίζουν σταθερά σε μηνιαία βάση.

Ο εντυπωσιακός τίτλος επιβίωσης κυκλοφορεί για PC και Mac, για τις κονσόλες PlayStation 4 της Sony και Xbox One της Microsoft, ενώ ειδικές mobile εκδόσεις έχουν κυκλοφορήσει για κινητά με λειτουργικό iOS και Android. Παίζεται online από πολλούς παίκτες συνδεδεμένους ταυτόχρονα και παρότι διατίθεται δωρεάν, το 70% των παικτών αγοράζει ψηφιακά αντικείμενα ή άλλα αξεσουάρ – εκτιμάται ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο $85 για αγορές εντός παιχνιδιού. Αποτέλεσμα είναι τα μηνιαία έσοδα της Epic Games να υπερβαίνουν τα 300 εκατ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το φαινόμενο είναι ότι η βάση των χρηστών θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά το επόμενο διάστημα, ενώ σταθερά θα διευρύνεται και ο χρόνος που αφιερώνουν στο παιχνίδι. Εντύπωση προκαλούν και τα στοιχεία για το ηλικιακό προφίλ των παικτών. Παρότι το όριο είναι τα 12 έτη, είναι βέβαιο ότι πολλά παιδιά μικρότερης ηλικίας παίζουν σε τακτική βάση. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι αυτό, αλλά ότι περισσότεροι από τους μισούς ενεργούς gamers είναι άνω των 25, ενώ το 15% είναι πάνω από 35.

Χωρίζουν λόγω gaming;

Η πρωτοφανής, για τέτοιον τύπο παιχνιδιού, συχνότητα ενασχόλησης ενήλικων έχει και παράπλευρες συνέπειες. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο βρετανικό website Divorce Online, το δημοφιλές videogame περιλαμβάνεται πλέον και επίσημα στις αιτίες διαζυγίου.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 περίπου στο 5% των 4.665 αιτήσεων διαζυγίων που κατατέθηκαν στο Ην. Βασίλειο ανέφεραν ως αιτία την εξάρτηση ενός από τους δύο συζύγους από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όπως μάλιστα εκτιμούν οι αναλυτές του site, ο αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, επειδή αρκετοί διστάζουν να αναφέρουν ρητά τη συγκεκριμένη αιτία. Να υποσημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για αντρικό χόμπι, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Στις ΗΠΑ, το 27% όσων παίζουν Fortnite είναι γυναίκες, με το ποσοστό τους να αυξάνεται εντυπωσιακά στις τάξεις των εφήβων.

«Ο εθισμός στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια αναφέρονται συχνά ως λόγοι για τη λύση ενός γάμου, αλλά τα τελευταία χρόνια η ψηφιακή τεχνολογία προστίθεται στις αιτίες των διαζυγίων. Η υπερβολική ενασχόληση με το gaming, τα social media και γενικά το gaming, συντελεί στην απομάκρυνση των ζευγαριών και εν τέλει στον χωρισμό τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της μελέτης.

Εθισμός σε όλες τις ηλικίες

Ο εξαιρετικά εθιστικός χαρακτήρας του Fortnite ενισχύεται από το ότι απαιτεί (ή έστω ενθαρρύνει) την πολύωρη ενασχόληση, απομυζώντας τον ελεύθερο χρόνο πολλών χρηστών ή αφαιρώντας ώρες από άλλες δραστηριότητες με τους φίλους και την οικογένεια – ή ακόμη και από τον ύπνο τους.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταχώρησε επίσημα τον εθισμό στο gaming στη λίστα των ψυχικών διαταραχών. Με δεδομένο ότι η στροφή σε αυτή τη μορφή ψυχαγωγίας από ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, είναι σημαντικό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να ενθαρρυνθεί η υγιής χρήση, χωρίς να δαιμονοποιείται συνολικά το gaming.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.