LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 27/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1242η

Επιτέλους, έφτασαν τα ρομπότ που πλένουν, σιδερώνουν και διπλώνουν τα ρούχα

Print Friendly and PDF
-A +A
Επιτέλους, έφτασαν τα ρομπότ που πλένουν, σιδερώνουν και διπλώνουν τα ρούχα

Του Γιάννη Γορανίτη

Η πρόοδος της ρομποτικής είναι αναντίρρητη και σηματοδοτεί τη νέα εποχή της αυτοματοποίησης. Πολλοί, βέβαια, επισημαίνουν ότι προς το παρόν μένει σε εργαστηριακά πλαίσια και οι καινοτομίες της δεν αφορούν τους απλούς πολίτες, αφού δεν έχουν την παραμικρή επίδραση στην καθημερινότητά τους. Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ήδη, έχουν παρουσιαστεί συσκευές με ρομποτικές δυνατότητες που βοηθούν (ή αναλαμβάνουν) τις οικιακές εργασίες, π.χ. αυτόνομες ηλεκτρικές σκούπες ή συσκευές αυτοματοποιημένης παρασκευής τροφίμων και ποτών. Πλέον όμως ετοιμάζονται και αρκετές ακόμη μηχανές που δηλώνουν έτοιμες να κάνουν την καθημερινότητά μας ευκολότερη και πιο διασκεδαστική, απαλλάσσοντας μας από τις βαρετές δουλείες του νοικοκυριού: το πλύσιμο, σιδέρωμα και δίπλωμα των ρούχων.

Οι μηχανές που σιδερώνουν αυτόματα

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει παρουσιαστεί ο Dressman της Siemens, μια ρομποτική κούκλα που σιδερώνει όποιο ρούχο της φορέσετε, αλλά λόγω υψηλής τιμής και μεγάλων διαστάσεων, δεν έχει ακόμη βρει τον δρόμο της προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Ένας πιο ευέλικτος διάδοχός του Dressman ονομάζεται Effie και αναμένεται να λανσαριστεί στην αγορά μέσα στο 2019. Η Effie σιδερώνει, αλλά και στεγνώνει τα ρούχα, αμέσως μόλις τα βγάλετε από το πλυντήριο, χωρίς να απαιτείται η ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορεί να σιδερώσει έως και 12 τεμάχια ταυτόχρονα. Συνεργάζεται μάλιστα με εφαρμογή για smartphone ώστε να ειδοποιεί τον χρήστη πότε τελείωσε.Η ρομποτική συσκευή που διπλώνει τα ρούχα σαν επαγγελματίας

Το Foldimate είναι μία συσκευή που διπλώνει σε ελάχιστο χρόνο όλη τη μπουγάδα, χωρίς να απλώσετε ούτε το μικρό σας δάχτυλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετήσετε τα ρούχα στην κατάλληλη υποδοχή και να περιμένετε ελάχιστα λεπτά (από 3-4, ισχυρίζεται ο κατασκευαστής) για να τα πάρετε διπλωμένα. Σε περίπου μισή ώρα δηλαδή μπορεί να διπλώσει όλη την οικογενειακή μπουγάδα.

Η συσκευή μπορεί να χειριστεί πετσέτες, σεντόνια και μαξιλαροθήκες, όπως και κάθε είδος ρουχισμού (πουκάμισα, μπλούζες, παντελόνια), αλλά όχι μικρού μεγέθους όπως κάλτσες και εσώρουχα. Η ρομποτική τεχνολογία επιτρέπει το δίπλωμα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, ενώ η ΑΙ του δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζει πώς θα διπλώσει ρούχα ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο τους.

Το Foldimate αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2019, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ευρώπη σε τιμή $980 (~ €840). Μάλλον υψηλή, για μια συσκευή που απλώς διπλώνει τη μπουγάδα, θα λέγαμε…

Κι αυτό το ρομπότ διπλώνει, αλλά «ζευγαρώνει» και τις κάλτσες

Αν βρήκατε την τιμή του Foldimate υψηλή, κρατηθείτε πριν ακούσετε την τιμή ενός άλλου αντίστοιχων δυνατοτήτων ρομπότ. Το Laundroid της ιαπωνικής Seven Dreams θα κυκλοφορήσει με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα $16.000. Δεν ξέρουμε πόσοι καταναλωτές μπορούν να διαθέσουν αυτό το ποσό για ένα ρομπότ που θα τους διπλώνει τα ρούχα, αλλά εικάζουμε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ούτως ή άλλως δεν θα τα διπλώνουν μόνοι τους.

Παρά την υψηλότερη τιμή του, είναι πιο αργό απ’ το Foldimate, αφού απαιτεί περίπου 5-10 λεπτά για να διπλώσει ένα T-shirt. Το βασικό πλεονέκτημα του ιαπωνικού ρομπότ σε σχέση με τον Αμερικανό ανταγωνιστή του είναι ότι έχει τη δυνατότητα να διαλέγει τα ρούχα, ανάλογα με το χρώμα, το μέγεθος και το βάρος τους και να τα ομαδοποιεί προτού ξεκινήσει το δίπλωμα.

Το ειδικό σύστημα ΑΙ που ενσωματώνει διαβάζει την εικόνα του ρούχου και τη συγκρίνει με την τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 250.000 εικόνες ρούχων. Αφού βρει την πιο κοντινή ξεκινάει το δίπλωμα βάσει του προγραμματισμού του. Η δυνατότητα ανάλυσης του επιτρέπει να ξεχωρίσει δύο όμοια ρούχα μέσα στη μπουγάδα, και με αυτό τον τρόπο να λύσει το αιώνιο μυστήριο της χαμένης κάλτσας. Αλλά ναι, κοστίζει κάτι παραπάνω…

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.