LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Θυμήθηκαν ξανά τα δάνεια των κομμάτων. Τυχαίο; Δεν νομίζω

Print Friendly and PDF
-A +A
Θυμήθηκαν ξανά τα δάνεια των κομμάτων. Τυχαίο; Δεν νομίζω

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και ξαφνικά το ζήτημα του δανεισμού των κομμάτων επανήλθε στην πολιτική επικαιρότητα. 

Πρώτα ως διαρροή και στην συνέχεια μέσω επίσημων κομματικών ανακοινώσεων, κυρίως μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Όλα αυτά πότε; Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε διψήφιο ποσοστό.
Τυχαίo; Δε νομίζω....

Η τακτική του κυβερνώντος κόμματος μοιάζει να είναι απολύτως προβλέψιμη και επαναλαμβανόμενη. Όποτε η επικαιρότητα δείχνει να μην ευνοεί το Μέγαρο Μαξίμου, τότε μπαίνει σε εφαρμογή η κλασική μέθοδος με την κωδική ονομασία «άρτος και θεάματα». Είναι προφανές πως αυτή την περίοδο το Μαξίμου επιχειρεί να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, προσπαθεί να ανασύρει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς. Μια προσπάθεια που καταγράφηκε και στο πρόσφατο παρελθόν και έπεσε στο κενό.

Τις τελευταίες ώρες λοιπόν είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια στοχοποίησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, αναφορικά με το ύψος και τους όρους δανεισμού τους την περίοδο 2000-2010. Λεπτομέρεια: Η υπόθεση είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη δικαιοσύνη και είχε μπει στο αρχείο.

Η επίθεση αυτή όμως δε δείχνει να έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία ούτε για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ούτε και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνιζαν στο liberal.gr πως περίμεναν έναν τέτοιου είδους «βρώμικο» πόλεμο, επισημαίνοντας πως δεν τους κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μερικά 24ωρα πριν από την ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και εντοπίζουν το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα δεν βρίσκεται ανάμεσα στους πολιτικούς σχηματισμούς τα δάνεια των οποίων ερευνώνται.

«Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες ορισμένων, δεν υπήρξε ποτέ απόδειξη ότι το κόμμα είχε προνομιακή μεταχείριση από τις τράπεζες. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που έχει ζητήσει χαριστικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείου χωρίς να πληρούνται τα απαιτούμενα χρηματοοικονομικά κριτήρια, με επιστολή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προς την Εθνική Τράπεζα», σημειώνει η ίδια πηγή.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνούν στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για ύπαρξη «σκελετών στην
ντουλάπα του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέκυψαν από τις εργασίες της Εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ» και παραθέτουν μία σειρά συμπερασμάτων της επιτροπής που εκθέτουν, όπως λένε, το κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα:

- Προέκυψε ότι μέτοχος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ είναι η offshore εταιρεία με την επωνυμία «THE ATLAS CYPRUS INTERNATIOΝAL TRUST» της οποίας τον πραγματικό ιδιοκτήτη, αλλά και την προέλευση των χρημάτων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν.

- Προέκυψε ότι αν η εφημερίδα ΑΥΓΗ δεν προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση .
Σε περίπτωση πάντως αύξησης κεφαλαίου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής θα πρέπει να καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως ήδη καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων του δανείου του προς τις Τράπεζες.

- Προέκυψε ότι κατά το παρελθόν, έχει γίνει «κούρεμα» του χρέους της εφημερίδας ΑΥΓΗ από τραπεζικό ίδρυμα υπό αδιαφανείς διαδικασίες.

- Προέκυψε ότι το δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται άλλοτε ότι είναι καθολικός διάδοχος και άλλοτε ότι είναι μετονομασία του ίδιου νομικού προσώπου, «κουρεύτηκε» σε ποσοστό 60%.

- Προέκυψε ότι το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο νομικά έωλο, χωρίς να είναι γνωστό αν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες φόροι, και με μεθόδευση που περιέχει απατηλές παραστάσεις προς τις Τράπεζες, γεγονός που συνέβη ακριβώς γιατί η δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Οι ίδιες πηγές πάντως σημειώνουν την μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται από τον κ.Μητσοτάκη που αφορά στην οικονομική εξυγίανση του κόμματος αλλά και την πρόσφατη «ανάσα» που προσέφερε στην ΝΔ η οικονομική συνδρομή των χιλιάδων μελών της. Στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν πως ολόκληρη πλέον η κρατική επιχορήγηση χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή δανείων και οφειλών παρελθόντων χρόνων, ενώ το κόμμα σήμερα είναι οικονομικά αυτάρκες με την στήριξη των μελών του.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.