LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Σάββατο 20/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1266η

Υπόθεση Folli Follie: Η... τελευταία προστασία και τα επόμενα βήματα

Print Friendly and PDF
-A +A
Υπόθεση Folli Follie: Η... τελευταία προστασία και τα επόμενα βήματα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Χωρίς να παρουσιάσουν ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου και μεταστροφής του σε μια βιώσιμη τροχιά που να εγγυάται – μακροπρόθεσμα – τη συνέχιση της λειτουργίας του, τα στελέχη διοίκησης και οι δικηγόροι της Folli Follie κατάφεραν χθες και πήραν την πολυπόθητη (επιπλέον) δίμηνη παράταση της προστασίας από τους πιστωτές.

Το διακύβευμα ήταν εξαιρετικά μεγάλο και η απόφαση να μη δοθεί νέα παράταση θα σήμαινε πως ο όμιλος οδεύει προς το... καναβάτσο της χρεοκοπίας άμεσα, οπότε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έλαβε μια Σολομώντεια απόφαση. Δίνει ένα επιπλέον δίμηνο στην εταιρεία να βρει βιώσιμες λύσεις με επενδυτές και να κάνει προσαρμογές, αλλά από την άλλη πλευρά, απαγορεύει κάθε αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας, ενώ από την προστασία εξαιρεί τη διοίκηση, ήτοι τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Για το επόμενο δίμηνο δεν μπορεί να πειραχτεί τίποτα που ανήκει στη μητρική Folli Follie AE, καθώς προστατεύονται, ακίνητη περιουσία, συμμετοχές σε εταιρείες, αποθέματα και καταθέσεις αυτής. Αντιθέτως, άρθηκε η προηγούμενη απόφαση της 20ης Ιουλίου που παρείχε προστασία και στα φυσικά πρόσωπα, ήτοι στους μετόχους του ομίλου, την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, από την προστασία εξαιρείται και η εταιρεία Folli Follie Συμμετοχών που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει πως κινήσεις κατά της προσωπικής περιουσίας των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου μπορούν να γίνουν, όπως και κινήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Folli Follie Συμμετοχών. Και αυτό είναι το κρίσιμο διότι η τελευταία ελέγχει το 10,4% των Αττικά Πολυκαταστήματα, ενώ το υπόλοιπο 25,5% είναι ιδιοκτησίας της μητρικής Folli Follie.

Πλέον οι τράπεζες (οι οποίες έχουν ενέχυρο όλη τη συμμετοχή 35,9% της FFG στα Αττικά Πολυκαταστήματα), μπορούν να κινήσουν άμεσα διαδικασίες πλειστηριασμού του 10,4% και ρευστοποίησης, το οποίο δεν... προστατεύεται.

Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανένα από τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, πλην κάποιων στελεχών της διοίκησης και μελών του δ.σ., εργαζόμενοι και φυσικά η πολυπληθής ομάδα των δικηγόρων.

Από την άλλη πλευρά, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς), εκπρόσωποι του δημοσίου και του ΕΦΚΑ, εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά και των ομολογιούχων.

Ποιο ήταν το «κλειδί» στην απόφαση

Η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκεσε πάνω από 5 ώρες, ξεκινώντας λίγο μετά τις 10:00 π.μ. και τελειώνοντας μετά τις 15:00 μ.μ. και εξελίχθηκε σε ισχυρή κόντρα μεταξύ της μεγάλης ομάδας δικηγόρων υπεράσπισης της Folli Follie με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, αλλά και των εκπροσώπων των τραπεζών.

Στην αγόρευσή του, ο κ. Βερβεσός μεταξύ άλλων επισήμανε πως «μια επιπλέον δίμηνη παράταση δεν θα διαταράξει τα συμφέροντα των τραπεζών, που θα παραμείνουν ανέγγιχτα και στο ακέραιο, όμως θα “σκοτώσει” τις όποιες πιθανότητες έχει η εταιρεία να βρει λύσεις και θα κλείσουν όλοι οι λογαριασμοί της, μεταξύ των οποίων και της μισθοδοσίας».

«Κλειδί» για την απόφαση της Προέδρου του δικαστηρίου ήταν το γεγονός ότι σε περίπτωση που δεν δίνονταν ο επιπλέον χρόνος στον επιχειρηματικό όμιλο, τότε αυτομάτως από σήμερα θα έκανε στάση πληρωμών προς όλους, μεταξύ των οποίων και των εργαζομένων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποκάλυψη του κ. Εμμανουηλ Ζαχαρίου, μέλος του δ.σ. της Folli Follie, ότι υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο για τα Αττικά Πολυκαταστήματα, όσο και για όλο τον όμιλο.

Αντίθετες στη νέα παράταση οι τράπεζες

Η πλευρά των τραπεζών υποστήριξε με σφοδρότητα ότι δεν πρέπει να δοθεί άλλη παράταση δεδομένου ότι – όπως είπαν – ούτε χθες παρουσιάστηκε ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης, πλην προφορικών επιχειρημάτων και δεσμεύσεων άνευ φερεγγυότητας.

Παράλληλα, ζητούσαν επίμονα – αν υπάρξει νέα παράταση – να εξαιρεθεί από αυτήν η συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα, με το επιχείρημα ότι «αυτή η συμμετοχή δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στη διαδικασία εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης του ομίλου».

Αντιθέτως, η πλευρά των ομολογιούχων, που εκπροσωπήθηκαν περίπου κατά 50%, τάχθηκαν υπέρ του να δοθεί η δίμηνη παράταση, υπό την προϋπόθεση να απαγορευτεί κάθε αλλαγή περιουσιακών στοιχείων της FFG. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο εκπρόσωπος της UBS που άσκησε ανταίτηση, ζητώντας να εγκριθεί η προστασία, με παράλληλη δέσμευση μη αλλαγής περιουσιακού status quo στην εταιρεία.


Τα επιχειρήματα της εταιρείας

Οι εκπρόσωποι της Folli Follie τόνισαν με έμφαση πως «είναι καλύτερα να δοθεί ο επιπλέον χρόνος των δύο μηνών ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια ανεύρεσης λύσεων σε συνθήκες συνεννόησης, παρά να βγει απόφαση που θα οδηγούσε σε βίαια ρευστοποίηση της επιχείρησης. Είναι καλύτερα να κάνεις αναδιάρθρωση από το να κάνεις βίαιη ρευστοποίηση», ήταν το κεντρικό τους επιχείρημα.

Αυτό το σκεπτικό επικράτησε και στην απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως πρέπει να εξαντληθούν τα όποια περιθώρια υπάρχουν είτε να βρεθούν επενδυτές, είτε να υπάρξουν άλλες λύσεις που θα κρατούν ζωντανά όσο περισσότερα τμήματα και θυγατρικές της εταιρείας γίνεται.

Οι παραδοχές των ανθρώπων της Folli Follie

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα στοιχεία της χθεσινής διαδικασίας, είναι οι αποκαλύψεις που έκαναν οι άνθρωποι της Folli Follie, οι οποίοι παραδέχτηκαν ευθαρσώς πως αν δεν δοθεί (σ.σ. δίνονταν) η νέα παράταση, τότε αυτομάτως αυτό θα σήμαινε την οριστική πτώχευση όλου του ομίλου! Και όλα αυτά, ενώ έως τώρα σε όλες τις ανακοινώσεις της διοίκησης, το... πνεύμα που αποπνέει είναι εντελώς διαφορετικό...

Παράλληλα, υπήρξε η παραδοχή ότι το 60% περίπου του τζίρου προέρχεται από την Ασία, αλλά παρ' όλα αυτά, σε κάθε τόνο επεσήμαναν πως δεν πρέπει να «πειραχτεί» η συμμετοχή (35,9%) στα Αττικά Πολυκαταστήματα, καθώς αυτό θα μείωνε καταλυτικά την ελκυστικότητα του ομίλου στους υποψήφιους επενδυτές!

Επίσης, από τον κ. Ζαχαρίου τονίστηκε πως υπάρχει δεσμευτικό ενδιαφέρον από τον υποψήφιο επενδυτή για το 35,9% των Αττικών Πολυκαταστημάτων, με προσφορά μάλιστα που φτάνει στα 60-70 εκατ. ευρώ! Κύκλοι της αγοράς, κρίνουν ακραία υπερβολική αυτή την προσέγγιση.

Τέλος, υποστηρίχθηκε πως οι πωλήσεις της Folli Follie κινούνται ανοδικά το 2018 και ότι η Deloitte θα έχει ολοκληρώσει έως το τέλος Σεπτέμβρη την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και των 40 θυγατρικών της. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την τύχη του ομίλου καθώς επίκεινται και οι εκθέσεις των Alvarez & Marsal και Ernst & Young που θα δείξουν πολλά.

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.