LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 21/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1267η

Σε χαμηλά διετίας ο τραπεζικός δείκτης, νέα πτώση στο Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την ένατη πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες πραγματοποίησε την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι αφενός η ανοδική αντίδραση της Δευτέρας ήταν εφήμερη και χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο, αφετέρου πως η αγορά, με τόσο προβληματικό τραπεζικό κλάδο, αδυνατεί να βρει οποιοδήποτε momentum.

Σε ένα ήπια θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο πάνω από τις 7.300 μονάδες και τον Dow Jones στη Wall Street να φλερτάρει με την επανάκτηση των 26.000 μονάδων, απέχοντας δηλαδή μόλις 660 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του, το Χ.Α. εντρυφά – ξανά – στην εσωστρέφεια.

Και όλα αυτά, παρ' ότι σήμερα, για 5η συνεχή ημέρα υπήρξε εκ νέου αποφόρτιση στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές να πέφτει στο 4,07%, συνεχίζοντας την αποφόρτισή του από τα υψηλά της περασμένης Τετάρτης, όπου είχε φτάσει πάνω από τα 4,60%.

Η ελληνική αγορά λοιπόν, έχοντας μεγάλο ασθενή και μόνιμη «πληγή» τον τραπεζικό κλάδο, αδυνατεί να επανέλθει ακόμη και στη ζώνη των 730-750 μονάδων που κινήθηκε για πάρα πολλούς μήνες, φλερτάροντας εκ νέου με τα χαμηλά ενάμιση έτους!

Η αγορά, είναι σαφές ότι κρίνει αρνητικά όλες τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, δε συμμερίζεται τα πανηγύρια της εξόδου από τα μνημόνια, ούτε βλέπει θετικά το γεγονός ότι η χώρα πλέον καλείται να δείξει τις αντοχές και την ελκυστικότητά της στη «θάλασσα» των ελεύθερων αγορών.

Παράλληλα, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο πλέον δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, καθώς πρόκειται για τυχοδιωκτικού τύπου επενδυτικά σχήματα, που αρκούνται μόνο στο αβυσσαλέο trading.

Πάντως, επαναλαμβάνουμε ότι ο μεγάλος προβληματισμός προέρχεται από τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη σήμερα να πέφτει σε νέα χαμηλά διετίας, πλησιάζοντας στο να χάσει και τις 600 μονάδες! Μιλάμε για δείκτη που έχει κάνει αλλεπάλληλα reverse split τα τελευταία χρόνια για να μη μηδενίσει εντελώς, ενώ οι τραπεζικές μετοχές την τελευταία 8ετία έχουν χάσει έως και 99% της αξίας τους, σε μια ιστορική εξαΰλωση άνευ προηγουμένου.

Παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα πακέτα στήριξης, ο κλάδος εξακολουθεί να μαστίζεται από μεγάλα προβλήματα και εγχώρια τοξικά, με τα κόκκινα δάνεια – επιχειρηματικά και άλλα – να συνεχίζουν να αποτελούν κυρίαρχο βαρίδι.

Οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει με τους ρυθμούς που οι καιροί απαιτούν σε εξυγίανση και «καθαρισμό» των χαρτοφυλακίων τους, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα των κεφαλαίων τους, ενώ ακόμη αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τις επιχειρήσεις και να παίξουν το ρόλο τους στην «αλυσίδα» ανάπτυξης...

Πίεση σε τράπεζες και ενεργειακές μετοχές

Εντός αυτού του κλίματος, ο Γενικός Δείκτης πιστοποίησε για ακόμη μια συνεδρίαση την αδυναμία του να ανακτήσει με πειστικό τρόπο το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, κλείνοντας στις 690,27 μονάδες με απώλειες 0,26%, πολύ κοντά δηλαδή στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 689,12 μονάδες. Το υψηλό ημέρας ήταν στις 701,79 μονάδες, ακριβώς δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης, όμως στο επόμενο 5ωρο κινήθηκε χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.811,98 μονάδες με πτώση 0,20%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.145,39 μονάδες με απώλειες 0,99%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 601,89 μονάδες με νέα πτώση – συντριβή 2,39% και επιστροφή στα επίπεδα που είχε τον Ιούλιο του 2016!

Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας, αλλά σημαντικά μειωμένη έναντι του μέσου όρου (56 εκατ. ευρώ) συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας. Πιο αναλυτικά, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,07 εκατ. ευρώ, με τα 3,46 εκατ. ευρώ, ήτοι το 8,25% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις τράπεζες, υπήρξε νέα πτώση, με τη Eurobank να υποχωρεί 4,48%, την Alpha Bank -2,16%, την Εθνική -1,23% και την Πειραιώς 0,99%. Παράλληλα, πιέσεις δέχτηκαν και κάποια ενεργειακά blue chips, με τις ΔΕΗ και Motor Oil να υποχωρούν αμφότερες από 2,65%, η Μυτιληναίος έχασε 2,09% και η ΓΕΚ Τέρνα -1,51%.

Αντιθέτως, στήριγμα με άνοδο άνω του 2% έδωσαν τίτλοι όπως Viohalco, Fourlis, Grivalia Properties, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ, άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo και Aegean Airlines, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι Coca Cola HBC, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap ισχυρές πιέσεις 5,35% δέχτηκε η μετοχή της Intralot, η Intracom Κατασκευές υποχώρησε κατά 3,14%, ο ΟΛΘ (με μικρό όγκο) κατά 3,13%, η Νηρέας -2,84%, η MIG -2,92% κ.ο.κ.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια θετική κινητικότητα παρουσίασαν τίτλοι όπως Quest Συμμετοχών, Προοδευτική, Εβροφάρμα, Trastor και Quality & Reliability, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Pasal, Δομική Κρήτης, Σελόντα, Ελγέκα, Ίλυδα, Μουζάκης, Περσεύς, Κρετα Φαρμ, Inform Λύκος, Αλουμύλ, Δρομέας, Byte Computer και Κέκροπας. Στο σύνολο, 44 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 60 που υποχώρησαν.

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.