LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 24/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1270η

Δριμύ κατηγορώ ΝΔ εναντίον Κοτζιά: Στο σκοτάδι οι πολιτικές δυνάμεις για την εξωτερική πολιτική

Print Friendly and PDF
-A +A
Δριμύ κατηγορώ ΝΔ εναντίον Κοτζιά: Στο σκοτάδι οι πολιτικές δυνάμεις για την εξωτερική πολιτική

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, να μην ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σχετικά με μεγάλα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου και Γιώργου Σαββαϊδη, από τη συνεδρίαση.

Η δέ μετέπειτα προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών να πείσει ότι δεν αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση διότι δεν προβλεπόταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ τη στιγμή που αυτό δεν έχει συνεδριάσει για διάστημα 18 μηνών, εντός των οποίων έχουν συμβεί και συμβαίνουν μείζονος σημασίας θέματα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση στην παροχή περαιτέρω διευκρινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό πηγές της Πειραιώς σημειώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ουσιαστική ενημέρωση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ένα όργανο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνον την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη» αναφέρουν χαρακτηριστικά  γαλάζιες πηγές και επισημαίνουν πως αυτή ήταν η θέση με την οποία προσήλθε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του «συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν οτι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ καθως και ότι δεν έχει συνεδριάσει εδώ και 18 μήνες.

«Στο χρονικό αυτό διάστημα, όμως, υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια» τονίζουν γαλάζια στελέχη που σημειώνουν πως σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις όπως για παράδειγμα: οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι γαλάζιες πηγές προσέθεταν στις σοβαρές εξελίξεις και «ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την διεύρυνση της συζήτησης, ώστε αυτή να καλύψει όχι μόνον το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.


Το αίτημα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το απέρριψε δύο φορές ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Κατόπιν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Πηγές της Πειραίως σημείωναν πως με τη στάση αυτή η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει:

1. Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

2. Την άρνηση της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Σε σχέση πάντως με το ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Πηγές μάλιστα υπενθυμίζουν ότι τη θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.