LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 17/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1263η

FT: Ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να αναβάλει τις περικοπές λόγω εκλογών

Print Friendly and PDF
-A +A
FT: Ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να αναβάλει τις περικοπές λόγω εκλογών

O Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αναβάλει ή να σταματήσει μέτρα περικοπών που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια της εξόδου της χώρας από το 3ο μνημόνιο, παρόλο που επιμένει ότι η Αθήνα θα τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό της, αναφέρει άρθρο των Financial Times.

Οι FT κάνουν αναφορά στις δηλώσεις Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου υπερθεμάτισε για τη «δημοσιονομική σταθερότητα», ωστόσο τονίζουν ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει νέο γύρο περικοπών των συντάξεων τον Ιανουάριο παρόλο που έχουν προνομοθετηθεί.

Σύμφωνα δε με το άρθρο, ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2019, με τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζει δυναμική να συγκεντρώσει ακόμα και απόλυτη πλειοψηφία.

Οι FT επισημαίνουν ακόμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό στενή μεταμνημονιακή επιτήρηση, ενώ καταλήγουν σχολιάζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε σε ενδεχόμενους επενδυτές η ανακοίνωση πως το ελληνικό κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Αθήνα, παρόλο που ήταν σε διαδικασία πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Αλ. Τσίπρας στο Euronews: Αν πετύχουμε τους στόχους δεν θα περικοπούν οι συντάξεις

Την ίδια στιγμή, τα ίδια μηνύματα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω συνέντευξης που έδωσε στο Euronews, όπου δήλωσε πως είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων, αναφερόμενος στο ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα:

«Η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έγινε μια κανονική χώρα. Η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες που επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Όπως είπε ο ίδιος, «εμείς έχουμε την σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στον βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται τότε θα καταθέσουμε όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019, στις 15 Οκτώβρη στην Κομισιόν θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο κατά την άποψή μου ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «είναι ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική που μειώνουν τη ζήτηση, την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν ξανά την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης που μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

- Άρα λέτε ότι αν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό;

«Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό».

- Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους;

«Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας, πρέπει να το καταλάβουμε. Όταν μια χώρα, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη, όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά μια χώρα χρεοκοπημένη.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.