LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Διεθνής Τύπος για Αλ. Τσίπρα: Πυροτέχνημα φοροϋποσχέσεων ενόψει εκλογών

Print Friendly and PDF
-A +A
Διεθνής Τύπος για Αλ. Τσίπρα: Πυροτέχνημα φοροϋποσχέσεων ενόψει εκλογών

Σοβαρούς ενδοιασμούς για τη συμβατότητα των παροχών που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας με τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές μέτρα εκφράζουν αναλυτές σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το περιοδικό Spiegel και υπό τον τίτλο «Μετά τα προγράμματα διάσωσης ο Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες περισσότερα χρήματα», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του: «Υψηλότεροι μισθοί και χαμηλότεροι φόροι. Λίγο αφότου η Ελλάδα εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή σανίδα σωτηρίας, ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποσχέθηκε στους πολίτες του τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Welt που επιγράφει το δικό της άρθρο «Ο Τσίπρας υπόσχεται περισσότερα χρήματα στους Έλληνες». Σύμφωνα με την ανάγνωση της εφημερίδας, «ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το τέλος των περικοπών. Στόχος να ανέβουν οι μισθοί ενώ ακόμη και η μείωση των συντάξεων μπορεί να ακυρωθεί».

Για ένα «πυροτέχνημα φορολογικών υποσχέσεων» κάνει λόγο η αυστριακή Der Standard που αμφισβητεί ευθέως τις δυνατότητες χρηματοδότησης των νέων υποσχέσεων. Αναφερόμενη στις εξαγγελθείσες από το βήμα της ΔΕΘ παροχές, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού ή τη μείωση του «μισητού» ΕΝΦΙΑ, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας δεν εξήγησε πώς θα χρηματοδοτήσει όλα αυτά. Διαβεβαίωσε όμως παρά ταύτα ότι και την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Ως μια εμφανή προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσει το τέλος των μνημονίων» αξιολογεί τη «ρητορική Τσίπρα περί νέας αρχής και αναγέννησης» η Neue Zürcher Zeitung. Κάνοντας λόγο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων, τα οποία ενώνει μόνον η κοινή επιθυμία να παραμείνουν στην εξουσία, η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι «όλοι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές ατενίζουν ήδη την εποχή μετά τις επόμενες εκλογές. Μπορεί να είναι προγραμματισμένες για το 2019, ωστόσο οι περισσότεροι παρατηρητές προβλέπουν πρόωρες εκλογές ενδεχομένως ήδη την ερχόμενη άνοιξη».

Ένας κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων «τα οποία ενώνει μόνον η κοινή επιθυμία να παραμείνουν στην εξουσία» επισημαίνει η ΝΖΖ και προσθέτει «το κατά πόσον η έξοδος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, στην οποία δίνει τόση έμφαση ο Τσίπρας, σηματοδοτεί όντως μια νέα αρχή για την πολύπαθη χώρα είναι αμφιλεγόμενο. Οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι ρόδινες ενώ οι κλυδωνισμοί της λίρας θέτουν εκ νέου εν αμφιβόλω τη δυνατότητα αυτόνομης χρηματοδότησης από τις αγορές. Πέραν τούτου η Αθήνα δεν έχει ανακτήσει ούτε την απόλυτη αυτονομία σε ζητήματα προϋπολογισμού».

Μεταφέροντας το εκρηκτικό -κυρίως λόγω του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ- κλίμα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που, όπως σημειώνεται, έχει υποσχεθεί επίσης μείωση της φορολογίας, η εφημερίδα κάνει λόγο για «προεόρτια προεκλογικού αγώνα», στον οποίο αναμένεται να κυριαρχήσουν δυο ζητήματα: η οικονομία και το ζήτημα της ονομασίας.

Το Associated Press στέκεται στη θέρμη με την οποία ο «Αριστερός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ».

«Σε μια ασυνήθιστη χειρονομία για έναν αριστερό πολιτικό που έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο σε πορείες διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ παρά σε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τσίπρας έδωσε έμφαση στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αποκαλώντας τη "χώρα με την οποία είμαστε δεμένοι σε μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία και σε κοινούς αγώνες για κοινές αξίες"», αναφέρει χαρακτηριστικά το Associated Press.

«Για πρώτη φορά, ένας επισκέπτης, ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος, μίλησε στην τελετή έναρξης της εμπορικής έκθεσης, στην οποία κανονικά μιλάει μόνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθορίζοντας τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής. Ο Ρος επεσήμανε επίσης τους στενούς δεσμούς ΗΠΑ- Ελλάδας και επαίνεσε την Ελλάδα για την εκπλήρωση των αμυντικών της δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ. "Θα θέλαμε να δούμε και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον ίδιο τρόπο", δήλωσε, ο Αμερικανός αξιωματούχος», συμπληρώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Le Monde από τη μεριά της σημειώνει ότι σχεδόν ένα χρόνο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει λίγο χρόνο για να πείσει τους ψηφοφόρους. Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι «θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τους πιστωτές», ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, το έτος 2019. 

H βρετανική Telegraph υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ένας αριστερός που εκλέχτηκε το 2015 αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσμενείς δημοσκοπήσεις, χρησιμοποίησε το βήμα της ΔΕΘ για να δηλώσει ότι δεν θα περικόψει τις συντάξεις ή θα αυξήσει τους φόρους, όπως είχε προγραμματιστεί, επειδή η οικονομία ξεπέρασε τους στόχους προϋπολογισμού που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της.

Με άρθρο που έχει τίτλο «Ο Τσίπρας ανήγγειλε μείωση φόρων, καθώς προδιαγράφονται εθνικές εκλογές», το Bloomberg σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία δέσμη μείωσης φόρων και άλλων μέτρων, που στοχεύουν στο πολιτικό του μέλλον, λιγότερο από ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.