LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η
Print Friendly and PDF
-A +A
BLACK BOX
Δευτέρα
10
Σεπτεμβρίου

- Τι μας δίδαξε η Θεσσαλονίκη: Ότι τελικά ο πρωθυπουργός μας αποφάσισε να μην το κάνει Κούγκι κι άκουσε τις συστάσεις που έφταναν από το εξωτερικό καθώς και από το υπουργείο Οικονομικών και δεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει νόμο για τη μη περικοπή των συντάξεων. Προσάρμοσε λοιπόν τα μέτρα στα νέα δεδομένα κι έκανε παροχές για το 2019 στα όρια του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί, δηλαδή τα 750 εκατομμύρια.

- Όλα τα άλλα τα μετέθεσε για το απώτερο μέλλον και συγκεκριμένα μέχρι και το 2022 ακολουθώντας τη γνωστή ρήση, ως τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος συνεχίζει να μιμείται τον τόνο της φωνής του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ δεν άλλαξε ρεπερτόριο και συνέχισε να ταΐζει τον εξυπνότερο λαό του κόσμου με άφθονο σανό. Και γιατί όχι, αφού το καταπίνει αμάσητο.

- Για αυτήν λοιπόν τη «σωφροσύνη» που επέδειξε ο πρωθυπουργός μας, περιμένουμε σήμερα να διαπιστώσουμε πως την εξέλαβαν οι αγορές. Και το πιθανότερο είναι να έχουμε θετική αποδοχή, καθώς την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή που δόθηκαν διαβεβαιώσεις στους δανειστές από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν πρόκειται να γίνουν παροχές που συνιστούν υπέρβαση των συμφωνηθέντων και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα όσα πέτυχε η χώρα με το πρόγραμμα, είχαμε μια μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα. Το ερώτημα είναι εάν αυτό το μήνυμα, θα φτάσει σήμερα και στο βασανισμένο (από τις τράπεζες και όχι μόνον) χρηματιστήριο.

- Η στήλη δεν ήταν στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει με βεβαιότητα, αλλά μήπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαμψε δια της απουσίας του; Ναι, οπωσδήποτε θα είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις. Η στήλη επίσης οφείλει να ομολογήσει πως εντυπωσιάστηκε από την ικανότητα του Προέδρου μας να ολοκληρώσει την ομιλία του στο Βελλίδειο, όταν από κάτω στην πρώτη γραμμή των επισήμων τον κοίταζε έντονα με ένα βλέμμα γεμάτο θαυμασμό και λατρεία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης.

- Σήμερα αν δείτε κάποιους κυρίους με κουστούμια να χτυπούν τις πόρτες των υπουργείων, μην αγριευτείτε. Θα είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας καθώς ξεκινούν οι συναντήσεις τους με την κυβέρνηση, για τον πρώτο "μεταμνημονιακό" έλεγχο. Για επικοινωνιακούς λόγους επιλέχθηκε οι συναντήσεις να μην γίνουν στο Χίλτον αλλά στα υπουργεία, ώστε να καλλιεργείται η εντύπωση ότι κάτι άλλαξε.

- Σήμερα επίσης Δεύτερα, ολοκληρώνεται και η περίφημη διαβούλευση για το καζίνο του Ελληνικού και τυπικά ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Εκτός απροόπτου, η σχετική δημοσίευση αναμένεται το αργότερο ως τον Οκτώβριο.

- Η ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει και την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη. Οι εκτιμήσεις είμαι ότι ο Μάριο Ντράγκι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και θα επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του 2018. Οι αναλυτές περιμένουν ταυτόχρονη ανακοίνωση από την ΕΚΤ και ακόμη μεγαλύτερου περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά τελευταίο τρίμηνο του έτους.

- Θεωρητικά, σήμερα επρόκειτο να γίνει και η Γενική Συνέλευση της Folli Follie για την οποία η στήλη έγκαιρα σας ενημέρωσε πως πρέπει να την ξεχάσετε γιατί δεν θα πραγματοποιηθεί. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της εταιρείας, η συνέλευση μεταφέρθηκε για τις 10 Οκτωβρίου αλλά επίσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν και τότε θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.