LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τρίτη 16/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1262η

Ένας άσχετος με το συνταξιοδοτικό πρωθυπουργός

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη

O πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει τάχα να αντικαταστήσει το διανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα με κεφαλαιοποιητικό, παρομοιάζοντας δολίως τις προτάσεις ενός συνταξιοδοτικού συστήματος τριών πυλώνων (δημόσιο σύστημα, επαγγελματική ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση) με το πρόγραμμα Πινοσέτ!

Για μια ακόμη φορά αυτός και οι προπαγανδιστές συνεργάτες του συλλαμβάνονται είτε να εξαπατούν εσκεμμένα τους πολίτες είτε να έχουν πλήρη άγνοια των θεμάτων στα οποία αναφέρονται ‒ είτε, το πιθανότερο, να ισχύουν και τα δύο συγχρόνως.

Κατ’ αρχάς να επισημανθούν για τη Χιλή τα εξής:

‒ Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Χιλή εφαρμόστηκε από τον Πινοσέτ το 1980 αλλά σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση Αλιέντε ήδη από το 1972.

‒ Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Χιλή θεωρείται διεθνώς ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο μετάβασης από το διανεμητικό σύστημα στο κεφαλαιοποιητικό.

‒ Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων στη Χιλή κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης προτίμησε ελεύθερα το νέο σύστημα –ενώ μπορούσε να παραμείνει στο παλαιό‒ και δικαιώθηκε στην επιλογή της.

‒ Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις της Χιλής που ακολούθησαν μετά τη Χούντα του Πινοσέτ διαφημίζουν ως πρότυπο το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας τους.

Δυστυχώς ο άσχετος πρωθυπουργός κατηγορεί κάτι που αγνοεί για να πλήξει ένα κόμμα, τις θέσεις του οποίου δεν γνωρίζει ή διαστρέφει. Το σύστημα της Χιλής δηλαδή δεν το υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, η πρόταση της οποίας για το ασφαλιστικό είναι εν πολλοίς συμβατή με όσα συζητούνται εδώ και καιρό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα:

‒ Η επιλογή ενός συστήματος τριών πυλώνων αποτελεί θεμελιώδη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιδιώκει εδώ και χρόνια μία σύνθεση από διανεμητικούς και κεφαλαιοποιητικούς παράγοντες που θα διαμορφώνουν τις παροχές του νέου συστήματος.

‒ Ήδη επίκειται η ψήφιση Κανονισμού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος, του περίφημου PEPP (Pan-European Private Pension Product), ενός ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος δηλαδή στο οποίο θα συμμετέχει ο ασφαλισμένος οικειοθελώς, θα διαθέτει φορητότητα (θα μπορεί να μεταφερθεί δηλαδή από χώρα σε χώρα) και θα του παρέχει στη λήξη του είτε σύνταξη είτε εφάπαξ ποσό. Η αδειοδότηση αυτών των προϊόντων θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Συντάξεων – EIOPA. Κύριος πάροχος τέτοιων προϊόντων θα είναι τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

‒ Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Ε.Ε. ο πυλώνας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα στο μέλλον θα είναι ο δεύτερος πυλώνας, ο κεφαλαιοποιητικός. Στον δεύτερο πυλώνα θα υπάρχει υποχρεωτική συμμετοχή του ασφαλισμένου, απαραίτητος κανόνας προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτόν σταδιακά το μεγαλύτερο τμήμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του κρατικού πρώτου πυλώνα και να απαλλαχθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί από το βάρος του υψηλού ποσοστού αναπλήρωσης που παρείχε μέχρι πρόσφατα.

Ο πυλώνας αυτός θα αποτελέσει το βασικότερο όχημα για τις συντάξεις του μέλλοντος. Οι φορείς των παροχών του δεύτερου πυλώνα ονομάζονται Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Ο πρωθυπουργός, δυστυχώς για τον ίδιο και τη χώρα, δεν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σήμερα ανεπτυγμένη χώρα που να στηρίζει τις συντάξεις των πολιτών της αποκλειστικά και μόνο στο κρατικό διανεμητικό σύστημα, το οποίο συνεχώς συρρικνούται. Όπως αναφέρθηκε, δεν έχει πάρει μυρωδιά έστω για το είδος των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά διεξοδικά εδώ και χρόνια την πορεία των συνταξιοδοτικών συστημάτων και διατυπώνει σημαντικές παραινέσεις προς τα κράτη-μέλη. Σκοπός της ο σταδιακός περιορισμός των κρατικών διανεμητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων ‒τα οποία σχεδόν παντού έχουν φθάσει στα όριά τους, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συνεχώς βελτιούμενης μακροζωίας‒ και η ενίσχυση των ιδιωτικών κεφαλαιοποιητικών σχημάτων του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης, που είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο μέλλον.

Τέλος, ας πει κάποιος στον Τσίπρα ότι, με τη διεστραμμένη λογική του, εάν ο Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για το επιτυχημένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα του Πινοσέτ, τότε ο ίδιος είναι υπεύθυνος για το αποτυχημένο διανεμητικό σύστημα του Ιωάννη Μεταξά.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.