LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 12/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1258η

Ο Αλ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Σάκη Μουμτζή

Αμέσως μετά την Μεταπολίτευση, οι κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδος κατακλύσθηκαν από ταινίες Σοβιετικής παραγωγής, που αναφέρονταν σε διάφορες στιγμές του Λένιν. Μια από αυτές ήταν και η ταινία «ο Λένιν στην Πολωνία».

Σήμερα, ενδιαφέρον θα παρουσίαζε μια ταινία που θα είχε τίτλο «ο Αλ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη» και θα αναφερόταν στο χρονικό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην «πρωτεύουσα των Βαλκανίων». Η παραγωγή δεν θα ήταν της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ένωσης, αλλά της σημερινής Σοβιετικής ΕΡΤ.

Θα ξεκινούσε με την μεταμεσονύχτια αιφνίδια άφιξη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, λόγω του φόβου των αποδοκιμασιών. Τον συνόδευαν 11 αυτοκίνητα της ασφάλειας και ένα νοσοκομειακό. Στον ουρανό πετούσε ένα ελικόπτερο της αστυνομίας, ενώ στην θάλασσα, μπροστά από το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε ο πρωθυπουργός, περιπολούσε ένα πολεμικό πλοίο.

Όπως σχολιάστηκε στο διαδίκτυο, ο πλανητάρχης έχει μια πιο σεμνή και ταπεινή κουστωδία. Ανοησία των συμβούλων του Αλέξη ή σύνδρομο μεγαλείου; Αδιάφορο. Σημασία έχει πως το θέαμα ήταν γελοίο.

Έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός απειλές για την ζωή του; Γιατί; Ποιον ενόχλησε; Είναι ένας θλιβερός yesman. Όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έφταναν στην Θεσσαλονίκη με τα στοιχειώδη μέτρα φύλαξης. Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν προστατευόταν από 67 διμοιρίες των ΜΑΤ και 5500 αστυνομικούς, συνολικά. Αυτές τις ημέρες είχαμε τον αστυνομικό της πόρτας μας και τον τροχονόμο του δρόμου μας.

Βέβαια, το Σάββατο όλοι οι Θεσσαλονικείς κατάλαβαν γιατί ήρθαν οι 67 διμοιρίες των ΜΑΤ στην Θεσσαλονίκη. Είχαν σκοπό να χτυπήσουν και να διαλύσουν με τα χημικά την συγκέντρωση των πολιτών κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Προηγουμένως βέβαια, είχαν φράξει με τις κλούβες όλες τις προσβάσεις στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία χιλιόμετρα πριν το σημείο συγκέντρωσης. Παρ΄όλα αυτά ο κόσμος ήταν πάρα πολύς.

Γιατί λοιπόν η αναίτια επίθεση κατά των φιλήσυχων διαδηλωτών; Το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν σαφές: «μην ξανασυγκεντρωθείτε, θα σας ξαναδιαλύσουμε». Ο Αλ. Τσίπρας και η συμμορία του προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, γιατί θέλουν να αποδείξουν στα αφεντικά τους πως έχουν τον κόσμο με το μέρος τους στην συμφωνία των Πρεσπών. Έχουν εκτεθεί και δημοσίως με σχετικές δηλώσεις. Τι και αν το 75% των πολιτών αντιτίθεται στην συμφωνία! Τι και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει στην Β.Ελλάδα!

Η ημέρα του πρωθυπουργού το Σάββατο, σημαδεύτηκε με τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, που ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα. Πάσα επισημότητα, εναγκαλισμοί και σαφής στήριξη των ΗΠΑ στον Αλ. Τσίπρα. Αυτό λέγεται η εκδίκηση της Ιστορίας. Οι άνθρωποι που έλιωναν τα παπούτσια τους σε αντιαμερικανικές πορείες, σήμερα, είναι οι πιο πειθήνιοι υπάλληλοι του πλανητάρχη. Κάποιοι το λένε ρεαλισμός, άλλοι ξεφτίλα.

Την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο δεν καταδέχομαι να την σχολιάσω. Μια φτηνή και αναμενόμενη παροχολογία, μήπως και ψαρέψουν κανένα κορόιδο ψηφοφόρο. Νομίζω, πως ποτέ άλλοτε πέρασμα πρωθυπουργού από την ΔΕΘ δεν ήταν τόσο θλιβερό, τόσο προκλητικό, τόσο προσβλητικό για μιαν ολόκληρη πόλη.

Η αίσθηση πως χάνουν την εξουσία τους έχει αποτρελάνει. Η ιδέα πως θα επιστρέψουν στην μιζέρια τους, τους οδηγεί σε ανόητες ακρότητες.

Ο σωστός τίτλος της ταινίας θα ήταν «ο Τσίπρας για τελευταία φορά στην Θεσσαλονίκη.»

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.