LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Επιβεβαιώνει η ΔΕΗ: Στον αντιπρόεδρο του Ζάεφ ανήκε η εταιρεία που εξαγόρασε

Print Friendly and PDF
-A +A
Επιβεβαιώνει η ΔΕΗ: Στον αντιπρόεδρο του Ζάεφ ανήκε η εταιρεία που εξαγόρασε

Με επίσημη απάντησή της σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ η ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι η εξαγορά της EDS έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, δυο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών ανήκε στο στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ, επαναφέροντας τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, την ώρα που η εταιρεία ηλεκτρισμού αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΔΕΗ κ. Ανδρέα Πετσίνη στον ΣΚΑΪ, έχει ως εξής:

«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.

»Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό. Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών. Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).

»Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά ‘’ουρά’’ και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση».

Το θέμα αυτό είχε αναδειχθεί μετά τον Απρίλιο που υπογράφηκε η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ δεδομένου ότι βρισκόταν στην τελική διαδικασία η υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια στην οποία η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει επενδύσει σημαντικό κομμάτι της πολιτικής της στο θέμα με τη γείτονα.

Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο είχαν τεθεί ερωτήματα τόσο σε ό,τι αφορά το κατά πόσο η εν λόγω αγοραπωλησία συνδεόταν με την πορεία της συζήτησης για τη συμφωνία με τα Σκόπια όσο και με πληροφορίες που αφορούσαν στο ενδεχόμενο η συγκεκριμένη κίνηση της ΔΕΗ να «άνοιγε» το δρόμο για άλλες επιχειρηματικές... κινήσεις.

Το θέμα είχε αναδείξει ο Φιλελεύθερος μέσα από τη στήλη Πετριές του Θανάση Μαυρίδη.

Συγκεκριμένα έγραφε στις 3 Μαΐου:

Μία από τις μεγαλύτερες απορίες της τελευταίας τριετίας είναι για ποιον λόγο η «ταλαιπωρημένη» ΔΕΗ εξαγόρασε την αντίστοιχη ηλεκτρική εταιρεία των Σκοπίων. Όταν οι οικονομικές σου καταστάσεις έχουν την εικόνα που έχουν οι οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολεί είναι η εξαγορά μιας εταιρείας.

Μόνο έναν γνωρίζω που σε δύσκολες για τον ίδιο εποχές αγοράζει για γούρι ένα αυτοκίνητο ή ένα πανάκριβο ρολόι, αλλά φαντάζομαι ότι αυτή δεν είναι μία ανάλογη περίπτωση. Η εξαγορά – έκπληξη συμφωνήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Η εξαγορά κόστισε 4,8 εκ. ευρώ. Δεν μιλάμε για τα δάνεια της Αγγλίας, αλλά δεν είναι και «αέρας» για μία εταιρεία σαν την ΔΕΗ.

Η EDS ήταν θυγατρική εταιρείας που ίδρυσε ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της FYROM. Αυτή θα ήταν μία πολύ καλή εξήγηση. Θα μπορούσε να είναι κι έτσι, αλλά δεν φαίνεται να πρόκειται για μία τόσο απλοϊκή εξήγηση. Κι εν πάση περιπτώσει, πρόκειται για μία «λογική συναλλαγή». Δεν κάνεις κανείς τέτοιου είδους παιγνίδια με 4,7 εκ. ευρώ.

Φανταζόμαστε ότι ο κ. Κοτζιάς ως βαθύς γνώστης των ζητημάτων της Βαλκανικής θα μπορεί να δώσει μία καλύτερη ερμηνεία στα τεκταινόμενα. Έκαστος στο είδος του και ο Νίκος στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως σε αυτές των Βαλκανίων. Είναι αυτό που λέμε ένας άνθρωπος φτιαγμένος για αυτή την δουλειά.

Πάμε πάλι! Η προβληματική ΔΕΗ που της οφείλει χρήματα ο μισός πληθυσμός της χώρας και εξ αυτού του γεγονότος δεν ξέρει μια ολόκληρη κυβέρνηση τι να την κάνει, εξαγοράζει την ηλεκτρική εταιρεία των Σκοπίων. Αν ο σκοπός ήταν αυτό που λέμε «εθνικός», τότε θα πρέπει οι άνθρωποι να μας λυπήθηκαν. Κρίση, μιζέρια, εκπτώσεις. Αυτή είναι μία φυσική ροή των πραγμάτων. Αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτό.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στην πρώτη φάση των συζητήσεων για το Σκοπιανό υπήρχαν αναφορές σε θέματα όπως η οικονομική συνεργασία και το ενεργειακό. Σήμερα οι σχετικές αναφορές έχουν κατά κάποιο τρόπο εξαφανιστεί. Και αναφερόμαστε στο θέμα του αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Και νομίζουμε ότι κάπου εδώ αρχίζουν τα ωραία. Ή αλλιώς πως μία επένδυση 4,8 εκατ. ευρώ μπορεί να κρύβει επενδύσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και δουλειές δισεκατομμυρίων.

Κάποιοι πονηροί φίλοι από την αλλοδαπή, οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτα να πέσει στο πάτωμα, συνδέουν αυτό το θέμα με εκείνο του λιγνίτη. Πως; Μέσω του ενδιαφέροντος μιας κινέζικης εταιρείας που εξειδικεύεται στο αντικείμενο. Κι αν οι ίδιοι Κινέζοι λυπηθούν την κατάντια της ΔΕΗ και θελήσουν να ρίξουν μερικά εκατομμύρια για να την «σώσουν»;

Επειδή αν «πέσει» η ΔΕΗ θα έχει μεγάλο πρόβλημα η Ελλάδα, μεγαλύτερο κι από τις τράπεζες. Κι αν είναι κάποιος να σώσει την Ευρώπη από τέτοιους πονοκεφάλους, μπορεί και να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις για την εξαγορά μιας ευρωπαϊκής εταιρείας από Κινέζους.

Αυτό λένε οι πονηροί μου φίλοι, ότι η ΔΕΗ και τα Σκόπια είναι δύο μόνο κομμάτια του ίδιου παζλ. Εγώ εξακολουθώ και πιστεύω μόνο τον Νίκο τον Κοτζιά. Τους δικούς μας ανθρώπους εμπιστεύομαι. Τι λένε δεξιά και αριστερά...

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.