LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 18/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1264η

Βρέθηκε αρχαίο άγαλμα που το υπουργείο έκρυβε ότι είχε κλαπεί

Print Friendly and PDF
-A +A
Βρέθηκε αρχαίο άγαλμα που το υπουργείο έκρυβε ότι είχε κλαπεί

«Στην ανάκτηση του κλεμμένου αγαλματίου και στη σύλληψη των δραστών της κλοπής που σημειώθηκε τον Μάιο του 2018 στις αποθήκες του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας προχώρησαν οι διωκτικές αρχές.

Κατά τον έλεγχο που είχε διενεργηθεί αμέσως μετά την κλοπή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, είχε διαπιστωθεί ότι έλειπε αγαλμάτιο γυναικείας μορφής, ενδεχομένως Αφροδίτης, με ύψος κορμού 56,5 εκατοστά και κατασκευασμένο από επιμέρους τμήματα. Το αγαλμάτιο χρονολογείται στους υστεροελληνιστικούς/ ρωμαϊκούς χρόνους.

Το αρχαίο αντικείμενο θα επιστραφεί άμεσα στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.»

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού ενημερώνει πως το αγαλμάτιο γυναικείας μορφής, και συγκεκριμένα της θεάς Αφροδίτης, που είχε διαπιστωθεί να λείπει μετά τη σύλληψη του νυχτοφύλακα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, εντοπίσθηκε σε χέρια αρχαιοκαπήλου. Μόνο που μέχρι τώρα το είχε κάνει «γαργάρα» και δεν μάθαμε ότι έλειπε. Ούτε ποτέ δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των κλεμμένων αντικειμένων.

Έπρεπε από τύχη να πέσει στα χέρια της αστυνομίας άλλος αρχαιοκάπηλος για να μάθουμε πως ένα σημαντικό αρχαίο άγαλμα είχε κλαπεί και πως η κλοπή στις αποθήκες του Μουσείου ήταν πολύ σοβαρότερη από όσο ήθελε να φανεί το υπουργείο Πολιτισμού. Έκτοτε έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ελπίζουμε τουλάχιστον) η οποία δεν γνωρίζουμε τι έδειξε. Όπως δεν γνωρίζουμε και αν πλέον λειτουργεί στοιχειωδώς το σύστημα ασφαλείας του μουσείου και η κάμερα που δεν λειτουργούσε καθόλου.

Νωρίτερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πολύ μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ήταν τα αντικείμενα που κατείχε 46χρονος, ο οποίος συνελήφθη στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο συνεργοί του. Σημειώνεται ότι, μεταξύ των άλλων, ο συλληφθείς φέρεται να κατείχε μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από 8 συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών. Όπως διαπιστώθηκε, το κατασχεθέν άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, ρωμαϊκής εποχής, έχει αφαιρεθεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στους αποθηκευτικούς χώρους του και αναγνωρίστηκε από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.

Σε βάρος του 46χρονου και των συνεργών του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχαν πληροφορίες για μεταφορά από άγνωστο άτομο αρχαίων κινητών μνημείων, τα οποία θα πωλούσε έναντι του ποσού των 350.000 ευρώ. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε στην περιοχή του Λουτρακίου κινούμενο ύποπτο όχημα, το οποίο οδηγούσε ο 46χρονος και όταν πήγε σε υπαίθριο χώρο καταστήματος οι αστυνομικοί το ακινητοποίησαν.

Εκτός από το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, στο χώρο αποσκευών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους 6 εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο 17 εκατοστά και ύψος 2 εκατοστά, με διακόσμηση πλοχμού και ψαροκόκαλου.

Λίθο λαξευμένο στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.