LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση των εισφορών στο 15%

Print Friendly and PDF
-A +A
Δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση των εισφορών στο 15%

Μείωση των εισφορών στο 15% από το 20% και αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με τη δημιουργία τριών πυλώνων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο αλλά και δίκαιο για τους συνταξιούχους προβλέπει το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επομένη ημέρα των εκλογών όταν και θα καταργήσει τον άδικο και τιμωρητικό νόμο Κατρούγκαλο.

Πρόκειται για μια από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και οι οποίες στο σύνολό τους περιορίζονται σε όσα είναι εφικτό να υλοποιηθούν κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει στη χώρα η διακυβέρνηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την ανερμάτιστη πολιτική της και την προώθηση νόμων με γνώμονα μόνο την ικανοποίηση αιτημάτων των δανειστών. Και αυτό προκειμένου να κλείσει τις αξιολογήσεις και να μπορεί να εμφανίσει ως επίτευγμα τη λήξη του προγράμματος στήριξης.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δίδει ιδιαίτερο βάρος τόσο στη μείωση των εισφορών όσο και στη δημιουργία ικανών συνθηκών για την ομαλή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος συνολικά. Χθες έδωσε ένα στίγμα και μια περιγραφή του προγράμματος που εχει καταρτιστεί σύμφωνα με το οποίο βασικός στόχο είναι η μείωση, εντός μια τετραετίας, των κύριων εισφορών για όλους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από το 20% στο 15%.

«Θα αλλάξουμε το ύψος των εισφορών, οι υψηλές εισφορές ευνοούν την εισφοροδιαφυγή. Εμείς θα μειώσουμε τις εισφορές από το 20% στο 15% σε βάθος μίας τετραετίας» σημείωσε προσθέτοντας πως « δέσμευση αυτή ουσιαστικά οδηγεί σε μία σημαντική μείωση εισφορών κύριας σύνταξης κατά 25%».

Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του  διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, ενώ θα σηματοδοτήσει και την μείωση του μη-μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητα τους και στην ενίσχυση της δυνατότητας να προχωρούν σε προσλήψεις. Υπολογίζεται για παράδειγμα πως με τη δέσμευση του κ.Μητσοτάκη, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 1.000€/μήνα θα κερδίσει 50€/μήνα ή 600€/χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε εφικτό το στόχο της μείωσης των εισφορών μέσα από την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας αλλά και την συνολικότερη εξοικονόμηση των δαπανών σε συνδυασμό με την ανακατανομή στις προτεραιότητες του όποιου υπερπλεονάσματος.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι υπάρχει έτοιμο ένα συνολικό πρόγραμμα στο οποίο έχει κατ επανάληψη αναφερθεί και προβλέπει ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων ώστε να αντικατασταθεί ο νόμος Κατρούγκαλου μέσω του οποίου όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «τιμωρείται η εργασία».

Για το λόγο αυτό:

- Θα αλλάξει η ανταποδοτικότητα του συστήματος: εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερα πίσω. Αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω.

- Θα θεσμοθετηθεί ο κεφαλαιοποιητικός δεύτερος κανόνας. Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς που θα έχουν την δυνατότητα να τον διαχειρίζονται και ιδιωτικές εταιρείες υπό την εποπτεία του κράτους και με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό και οι νέοι θα λάβουν επικουρική σύνταξη έχοντας έναν κουμπαρά που θα τοκίζεται και θα γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά του κουμπαρά, τον βλέπει κάθε μήνα, τον βλέπει να τοκίζεται και γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι δικά του.

- Θα ισχύει το ίδιο υποχρεωτικό ύψος της ταξης του 7%, αφού δεν τίθεται θέμα μείωσης των επικουρικών.

Σημαντικό βάρος πάντως δίδεται και στη μείωση των φόρων κυρίως όμως στην προσέλκυση επενδύσεων αφού ανάπτυξη της τάξης του 1,5% με 2% δεν μπορεί να προσφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. Κρίσης που όπως χαρακηριστικά σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πείσει για τα περί καθαρής εξόδου.

«Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο. Δεν έχουμε ξεφύγει από τη μέγγενη της κρίσης» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κατά την οποία επεσήμανε πως αυτό που έγινε είναι ότι «τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα, δεν μας έβγαλε κανείς από κανένα πρόγραμμα. Tο πρόγραμμα ήταν τριετές, θα τελείωνε στις 20 Αυγούστου, το ξέραμε από το 2015».
Το δυστύχημα όμως είναι όπως ανέφερε ότι δεν επετεύχθη ο στόχος του προγράμματος που ήταν η έξοδος στις αγορές, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. «Η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές» ανέφερε και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως:

«Με 4,5% επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Έχει πάρει όμως βαριά μνημονιακά μέτρα. Έχει, λοιπόν, όλα τα στραβά του μνημονίου, μέτρα για το 2019 και το 2020, αυστηρή λιτότητα για το μέλλον, αλλά δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Είναι τραγική η αποτυχία του κ. Τσίπρα και βαριά η προσωπική του ευθύνη που δεν αξιοποίησε το τρίτο πρόγραμμα για να κάνει αυτό που έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά κανονικότητας».

Διαβάστε ακόμα: 

- Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν φιμώνεται - Τσίπρας και Βαξεβάνης ένα και το αυτό

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.