LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 10/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1256η

Βλέπει το τυρί όχι τη φάκα

Print Friendly and PDF
-A +A
Βλέπει το τυρί όχι τη φάκα

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Η Κυβέρνηση θέλει να κρυφτεί αλλά ο προεκλογικός ενθουσιασμός δεν την αφήνει.

Το ξέρει: Η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για να αναβάλλει με τη μέθοδο της «σταδιακής εφαρμογής» το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Θα περικοπούν μόνο οι πολύ υψηλές συντάξεις και τις υπόλοιπες θα τις αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Επισήμως οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι προς το παρόν «εξετάζονται οι κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου».

Η αλήθεια όμως είναι ότι στα γραφεία της Κομισιόν προσπαθούν να γεμίσουν τα κουτάκια στο excel για να παρουσιάσουν την πρόταση στο Eurogroup.

Ο δρόμος όμως δεν τελειώνει εκεί.

To ΔΝΤ θα προσέλθει στο Eurogroup με μια απλή θέση: 

«Εμείς βάλαμε την υπογραφή μας στο σχέδιο ρύθμισης του Ελληνικού Χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Στο ίδιο κείμενο έβαλαν την υπογραφή τους και οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Αν σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι θελήσουν να ακυρώσουν την προ τριμήνου υπογραφή τους, εμείς δεν θα συναινέσουμε.»

Γι' αυτό η Κυβέρνηση σπεύδει να αποπληρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων του ΔΝΤ. Για να το βγάλει από τη μέση.

Οι υπουργοί του Eurogroup έχουν μπροστά τους το βουνό των εξαιρετικά δύσκολων Ευρω-εκλογών του Μαΐου. Ο λαϊκισμός θριαμβεύει, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται, έχουν υποχρέωση να φτάσουν στις ευρωκάλπες χωρίς να δείξουν ότι πιέζουν παράλογα μια μικρή χώρα που τόσα έχει περάσει τα τελευταία 10 χρόνια.

Υπάρχει όμως κι ένας Υπουργός που έχει διαφορετικό χρονικό ορίζοντα στους σχεδιασμούς του. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών περιμένει υπομονετικά τις πολύ κρίσιμες -για την Άνγκελα Μέρκελ- εκλογές στη Βαυαρία. Μετά θα περιμένει τις πολύ κρίσιμες -για την Γερμανία- διαβουλεύσεις που θα καταλήξουν στην επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμών κυρίως στην Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών εξελίξεων, θα διαμορφωθεί η συμπεριφορά της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της στο Eurogroup.

Mε απλά λόγια: Όλοι γνωρίζουν ότι αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, το φιλόδοξο σχέδιο για το Ελληνικό Χρέος δεν βγαίνει. Όλοι όμως επίσης γνωρίζουν ότι χωρίς την αναστολή εφαρμογής του μέτρου των συντάξεων, το «πολιτικό αφήγημα εξόδου από την κρίση» του Αλέξη Τσίπρα καταρρέει.

Οι μεταμνημονιακές συναντήσεις των «θεσμών» στην Αθήνα, δεν θα γίνονται πλέον στο περιβόητο «κεντρικό ξενοδοχείο»
αλλά στα Υπουργεία.

Η πρώτη έκθεση της νέας Τρόικας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η δεύτερη έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη στα τέλη Μαΐου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μέχρι τότε όμως όλα θα έχουν κριθεί....

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.