LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 16/01/19
4ος χρόνος, ημέρα 1172η

Αντιδεξιό μέτωπο με Παπακώστα δεν γίνεται

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Σάκη Μουμτζή

Η στρατηγική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συγκρότηση ενός αντιδεξιού μετώπου. «Φιλιππινέζες» σε αυτήν την προσπάθεια του ήταν και είναι οι «πρόθυμοι» και τα δημοσιογραφικά γιουσουφάκια, που ασχολούνται νυχθημερόν με το τι είπε ο Άδωνις και τι εννοούσε ο Βορίδης.

Επί πλέον όλοι αυτοί οι αριστεροί, επένδυαν τον ανθρωπισμό τους στην τύχη των μεταναστών, που οι ίδιοι βέβαια στοίβαζαν και στοιβάζουν σαν ζώα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προκαλώντας την κατακραυγή του πολιτισμένου κόσμου.

Τώρα τι έχουμε; Τι συνέπειες είχε ο ανασχηματισμός σε αυτήν την στρατηγική του αντιδεξιού μετώπου; Αναντίρρητα την ακύρωσε. Η υπουργοποίηση της κυρίας Παπακώστα και η κυριαρχία των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την χάραξη της αντιδεξιάς συμμαχίας.

Τα όσα έχει πει κατά καιρούς η εν λόγω κυρία κατά του ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιούν όλη αυτή την προσπάθεια της δήθεν διεύρυνσης. Διευρύνσεις έκανε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου με προσωπικότητες ανεγνωρισμένου κύρους. Διευρύνσεις με μπάζα δεν νοούνται. Είναι για τα μπάζα.

Έτσι, αφαιρέθηκε ένα όπλο από το οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντι-δεξιό μέτωπο. Τι να πουν κατά της άκρας δεξιάς όταν την έχουν μέσα στην κυβέρνηση; Ποιους «προοδευτικούς» πολίτες να καλέσουν για συμπόρευση εναντίον της ξενοφοβικής δεξιάς, όταν έχουν υπουργό που αποκάλεσε τους μετανάστες «κατσαρίδες»; Αλήθεια, όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι και τα παρατηρητήρια που ευαισθητοποιούνται με την παραμικρή αναφορά στους πρόσφυγες, γιατί σιωπούν με την κυρία Παπακώστα που έχει μιαν απάνθρωπη αντίληψη για αυτούς; Δεν παραβιάζει κατάφωρα τον αντιρατσιστικό νόμο; Κατσαρίδες αποκαλούσαν οι Ναζί τους Εβραίους. Και σήμερα, εν έτει 2018, υπουργός αριστερής, υποτίθεται, κυβέρνησης επαναλαμβάνει ακριβώς τον ίδιο χαρακτηρισμό γι΄αυτές τις ταλαιπωρημένες υπάρξεις. Μεγαλύτερη ξεφτίλα, όχι για την κυρία Παπακώστα, αλλά για τον Α. Τσίπρα που την υπουργοποίησε δεν υπάρχει. Η κυρία Παπακώστα είναι αυτή που είναι, με τις απόψεις της και γι΄αυτές κρίνεται και επικρίνεται. Ο πρωθυπουργός, που  γνωρίζει αυτές τις απόψεις, προφανώς τις επιδοκιμάζει. Διαφορετικά δεν εξηγείται η υπουργοποίηση της κυρίας. Να τον χαίρονται οι αριστεροί, οι αριστερούληδες και όσοι υποστηρίζουν urbi et orbi πως ο Αλέξης βελτιώνεται, πως ο Αλέξης μαθαίνει.

Ο προχθεσινός ανασχηματισμός απέδειξε πως τον τόνο πλέον στην κυβέρνηση τον δίνει ο Π. Καμμένος. Έτσι καταρρέουν όλα τα σενάρια για την μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά. Έτσι, καταστρέφονται όλες οι γέφυρες που πήγαν να χτίσουν συγκεκριμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με άτομα που κινούνται στις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας, επιζητώντας έναν ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Συγχρόνως, αυτός ο ανασχηματισμός έδειξε και τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των συμμαχιών και των συνεργασιών. Γραφικά ή παροπλισμένα άτομα και αργυρώνητοι γυρολόγοι της πολιτικής αποτελούν αυτόν τον κύκλο, όπως φάνηκε προχθές.

Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί ένα τοξικό κόμμα. Είναι εξίσου προφανές πως ουδείς σοβαρός πολιτικός θα συνεργασθεί με ένα κόμμα που η κοινωνία το αντιμετωπίζει με το σύνθημα «φύγετε».

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση απαξιωμένη, είναι υπό κατάρρευση.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.