LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Τι έκαναν οι φύλακες όταν βανδαλιζόταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;

Print Friendly and PDF
-A +A
Τι έκαναν οι φύλακες όταν βανδαλιζόταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;

Προετοιμασμένες για την ανόσια πράξη τους προσήλθαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οι δύο γυναίκες οι οποίες ράντισαν με baby oil και παραφίνη εκθέματα το απόγευμα της 28ης Ιουλίου. Αυτό εκτιμά διευθυντικό στέλεχος κορυφαίου μουσείου, κρίνοντας από το ότι η ανάλυση του υλικού που χρησιμοποιήθηκε δείχνει μίξη υγρών και δεν πρόκειται για ένα στοιχείο μόνο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πολύ σοβαρό: τι έκανε το φυλακτικό προσωπικό σε ένα μουσείο που δεν έχει και μεγάλη επισκεψιμότητα; Σε αυτό, υποτίθεται, θα απαντήσει η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διαταχθεί. Στην πραγματικότητα όλα αναμένεται να καταλήξουν περίπου όπως καταλήγουν ανάλογες ΕΔΕ: σε κάποιες επιπλήξεις… 

Τι συνέβη στο Μουσείο το απόγευμα του Σαββάτου, 28 Ιουλίου; Δύο μεσόκοπες γυναίκες, όπως φαίνεται από τα βίντεο του κλειστού κυκλώματος, μπήκαν στη μόνιμη έκθεση από περιοδική έκθεση που γίνεται σε διπλανές αίθουσες. Βάδιζαν δίπλα δίπλα και είχαν μαζί τους μεγάλες τσάντες. Στην αρχή, κάποιοι φύλακες θεώρησαν περίεργη τη συμπεριφορά τους και τις παρακολούθησαν. Μάλιστα, σύμφωνα πάντοτε με το ρεπορτάζ, τις απέτρεψαν από το να αγγίξουν μια εικόνα. Ωστόσο, κατόπιν, σταμάτησαν να τις ακολουθούν, για λόγους ακατανόητους.

Το βίντεο δείχνει στη συνέχεια τις γυναίκες να ραντίζουν με φύλλα δάφνης διάφορα εκθέματα. Θα μπορούσε να είναι και αγιασμός, που φυσικά και δημιουργεί προβλήματα, καθώς το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με υλικά όπως ξύλο ή με χρώματα. Ηταν, όμως, κάτι χειρότερο. Baby oil με παραφίνη και ποιος ξέρει τι άλλο. Οι φύλακες, 20 τον αριθμό σε όλη τη μόνιμη έκθεση, δεν πήραν χαμπάρι εκείνη τη στιγμή. Το κατάλαβαν την επομένη, όταν τα εκθέματα που ραντίστηκαν έμοιαζαν σαν λαδωμένοι ποντικοί! Ενημέρωσαν τη διεύθυνση του μουσείου, και απέσυραν τα εκθέματα για καθαρισμό και συντήρηση. Όμως, τουλάχιστον ένα σημαντικό έκθεμα, ένας ξύλινος κοπτικός σταυρός, δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί, διότι το ξύλο έχει ποτιστεί με το λάδι…

Το υπουργείο Πολιτισμού έκρυψε το συμβάν, το οποίο αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ της «Καθημερινής» μερικές μέρες πριν. Ούτε η υπουργός, ούτε ο υφυπουργός ή η γενική γραμματέας έκαναν τον κόπο να μεταβούν στο μουσείο και να δουν την κατάσταση. Πήγε μόνο η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων. Σήμερα το ΥΠΠΟΑ χαρακτηρίζει «κακόβουλη ενέργεια» το ράντισμα με το ελαιώδες υγρό  και- επιτέλους- ενημερώνει επίσημα ότι ειδοποιήθηκε η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων. Δυστυχώς, η ανακοίνωση δεν αφήνει καμία ελπίδα: «Η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους» αναφέρεται. Παραλείπεται εντέχνως το πρόβλημα με τον πολύτιμο κοπτικό σταυρό και το υπουργείο δείχνει πως καθόλου δεν ανησύχησε. Κακώς. Διότι ακόμα και το γεγονός ότι κανείς δεν φαίνεται να βλέπει τι καταγράφουν οι κάμερες στις αίθουσες του μουσείου «ζωντανά», είναι μέγιστο πρόβλημα. 

Τι κάνουν λοιπόν είκοσι φύλακες ένα απόγευμα Σαββάτου σε μουσείο με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα, επομένως αρκετά εύκολο να ελεγχθεί; Πώς φυλάσσουν τα αρχαία; Πώς είναι δυνατόν δύο επισκέπτριες να βανδαλίσουν τόσα εκθέματα και να μη πάρει κανείς είδηση; Δεν υποτίθεται πως σε κάθε αίθουσα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας φύλακας, αλλιώς η αίθουσα δεν πρέπει να είναι ανοιχτή; Δεν υποτίθεται πως κάποιος παρακολουθεί τις κάμερες; Και, τέλος πάντων, κανείς δεν περπάτησε μετά επάνω στο λαδωμένο πάτωμα, ώστε να καταλάβει κάτι; Πώς είναι δυνατόν; Ας αφήσουμε στην άκρη τα απαρχαιωμένα συστήματα φύλαξης. Όπως λένε οι πληροφορίες, οι δράστιδες δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν, επειδή η καταγραφή δεν είναι καλής ποιότητας!

Η διευθύντρια του ΒΧΜΑ, Αικ. Δελαπόρτα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως  οι φθορές που έχουν γίνει στο ίδιο το κτίριο χρειάζονται αποκατάσταση γιατί τοίχοι και πατώματα στο εσωτερικό του μουσείου είναι ραντισμένοι με λάδι». 

Κάτι πρέπει να γίνει με τη σωστή φύλαξη των μουσείων. Χθες! 

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.