LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 21/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1267η

Στον ΠΟΕ κατά των δασμών Τραμπ θα προσφύγει η Τουρκία

Print Friendly and PDF
-A +A
Στον ΠΟΕ κατά των δασμών Τραμπ θα προσφύγει η Τουρκία

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της πρόσφατης απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία θα προσφύγει η Άγκυρα, δήλωσε σήμερα η Τουρκάλα υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Στις 10 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έδωσε εντολή για τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα από την Τουρκία στο 20% και 50% αντίστοιχα. Η κίνηση των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα η λίρα να χάσει περίπου το 20% της αξίας της και να φθάσει σε ιστορικό χαμηλό.

«Η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση αυτή. Ως εκ τούτου, έχουμε ξεκινήσει μα διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ», δήλωσε ο Πεκτζάν στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Θα αποκλείσουμε το οικονομικό πραξικόπημα»

«Με το οξύ πνεύμα του έθνους μας και υπό τη ηγεσία του προέδρου μας, μπορούμε να αποκρούσουμε την προσπάθεια οικονομικού πραξικοπήματος» έγραψε σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ δήλωσε ότι «λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτράακατά των οικονομικών κυρώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί η βιομηχανία μας. Οι ισχυρές βιομηχανικές μας υποδομές και οι δυναμικοί μας επιχειρηματίες είναι το πιο σημαντικό στήριγμα ενάντια στις εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις». 

Την ίδια ώρα συντηρούνται οι εντάσεις καθώς η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς σημείωσε ότι ως «αντίποινα» σε βάρος τους θεωρούν οι ΗΠΑ τους δασμούς που επέβαλε η Τουρκία σε σειρά αμερικανικών προϊόντων με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς να υποστηρίζει ότι αντιθέτως οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο αποφασίστηκαν στο όνομα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας της χώρας και για την προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων.

«Δεν υποστηρίζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε αντίποινα εναντίον μας» τόνισε η κ. Σάντερς επαναλαμβάνοντας και την ενόχληση των ΗΠΑ για την μη απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. 

Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση Τράμπ δεν προτίθεται «να ξεχάσει» την υπόθεση αυτή, σημειώνοντας όμως παραλλήλως ότι στην περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος θα επανεξεταστούν οι οικονομικές κυρώσεις αλλά ως προς το σκέλος του διπλασιασμού τους που αφορούσε στην Τουρκία

Στις αγορές πάντως η τουρκική λίρα ανακάμπτει για τρίτη διαδοχική ημέρα. Ενισχύεται περίπου 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία στα 5,8166 δολάρια. 

Η ανάκαμψη της λίρας είναι αποτέλεσμα των μέτρων στήριξης, που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα η κεντρική τράπεζα της χώρας, αλλά και των προσδοκιών ότι η τουρκική οικονομία θα βρει επιπλέον στηρίγματα από το εξωτερικό. Μετά τη δέσμευση του Κατάρ για επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων, πολλοί κοιτούν προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

AP Photo/Lefteris Pitarakis

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.