LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 26/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1272η

Νέο χαμηλό 9μήνου, πλήρης αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πλήρη αδυναμία αντίδρασης εν μέσω απογοητευτικής κίνησης, με κλείσιμο όχι μόνο στο χαμηλό ημέρας αλλά και σε νέο χαμηλό 9μήνου έδειξε (και) χθες το εγχώριο χρηματιστήριο, εν μέσω συνέχισης της διεθνούς αναταραχής λόγω Τουρκίας.

Οι μετοχές εταιρειών που έχουν παρουσία στην Τουρκία πιέστηκαν σημαντικά, με τη Σαράντης να υποχωρεί σε ποσοστό 5% και τη Fourlis σε ποσοστό 4,40%, πιστοποιώντας ότι κάθε άλλο παρά… αδιάφορη αφήνει την Ελλάδα μια πιθανή κατάρρευση της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Παρ’ ότι χθες υπήρξε μερική αποφόρτιση των πιέσεων στην τουρκική λίρα κάτι που έδωσε ανάσες και στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, εντούτοις η κλιμάκωση της διαμάχης του Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο μέσω του εμπάργκο που κήρυξε ο πρώτος στα ηλεκτρονικά αγαθά των ΗΠΑ, δείχνει ότι η πληγή αντί να κλείνει, μεγαλώνει.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πολεμικής που κάθε άλλο παρά ευνοεί την αύξηση επενδυτικού ρίσκου, το παγκόσμιο χρηματιστηριακό και επενδυτικό σύστημα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Εύλογα, οι επενδυτές φεύγουν από μετοχές, ομόλογα και νομίσματα περιφερειακών και αναδυόμενων αγορών και στρέφονται προς τα «βαριά» χαρτιά του συστήματος, όπως οι δολαριακές επενδύσεις.

Έτσι, ακόμη και οι ευρωπαϊκές αγορές που χθες και έως αργά το μεσημέρι αντιδρούσαν έστω και ήπια, γύρισαν πτωτικά με το κλίμα να αλλάζει άρδην, αν και οι αμερικανικοί δείκτες άνοιξαν και εξακολουθούν να κινούνται ήπια ανοδικά χθες.

Εν μέσω αυτού του σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να κρατήσει τα κέρδη που κατέγραφε σχεδόν σε όλο το διάστημα της συνεδρίασης και στο φινάλε γύρισε και έκλεισε πτωτικά, πολύ κοντά μάλιστα στο χαμηλό ημέρας.

Το 30% του τζίρου στην Alpha Bank

Παράλληλα, πλήρη αδυναμία αντίδρασης έδειξαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σε νέα χαμηλά με πτώση 1,33%, μετά το -6,66% χθες και το -5,58% της περασμένης εβδομάδας. Ο κλάδος έκλεισε σε νέα χαμηλά εννέα περίπου μηνών, καθώς στις 735 μονάδες είχε να κλείσει από τις αρχές Δεκεμβρίου 2017.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 720,32 μονάδες με οριακή πτώση 0,05%, εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε, σε μια συνεδρίαση που είχε χαμηλό ημέρας στις 719,11 μονάδες από τις 14:15 μ.μ. και υψηλό στις 731,97 μονάδες (+1,56%), περίπου δώδεκα λεπτά μετά το άνοιγμα. Ήταν η 5η σερί πτωτική συνεδρίαση για το Γ.Δ. που μετρά απώλειες περίπου 5,40% αυτό το διάστημα.

Μάλιστα, η σημερινή αδυναμία αντίδρασης είναι περισσότερο… εκκωφαντική, καθώς χθες είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έντεκα μηνών, αλλά παρ’ όλα αυτά, δυνάμεις ανασύνταξης δεν υπήρξαν.

Παράλληλα, το κλείσιμο στις 720,32 μονάδες είναι ασφαλώς το χαμηλότερο του 2018, με το αμέσως προηγούμενο να είναι στις 22 Νοεμβρίου 2017, που σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά εννέα περίπου μηνών.

Ο τζίρος ήταν ενισχυμένος και διαμορφώθηκε στα 36,78 εκατ. ευρώ με περίπου το 30% αυτού, ήτοι 10,06 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε από την Alpha Bank που διακίνησε και όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια, ενώ πιέστηκε σημαντικά χάνοντας 2,91% της αξίας της με κλείσιμο στα 1,60 ευρώ.

H Eurobank έκλεισε επίσης με πτώση 1,03%, η Πειραιώς μόλις στο +0,17% παρά το χθεσινό ξεφόρτωμα άνω του 8%, ενώ η Εθνική παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και παρ’ ότι προέρχονταν από 4ήμερο -14%, έκλεισε μόλις στο +0,34%!

Από εκεί και πέρα, εκτός από τις μετοχές εταιρειών με έκθεση στην τουρκική οικονομία που πιέστηκαν, σημαντικές απώλειες 2,52% είχε και η ΔΕΗ, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν επίσης οι ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Δέσποσε με +7,03% η Motor Oil

Στον αντίποδα, δέσποσε ο τίτλος της Motor Oil που έκλεισε με άνοδο 7,03% στα 19,18 ευρώ, καθώς εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece στη θέση της Folli Follie, κάτι που φέρνει εισροές στον τίτλο.

Είναι μια θετική εξέλιξη για τη μετοχή της Motor Oil και μια δικαίωση για τον όμιλο που στις τελευταίες χρήσης πετυχαίνει αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας, διατηρώντας παράλληλα και ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης.

Θετικά επίσης στον Large Cap έκλεισε και η Coca Cola HBC που ενισχύθηκε κατά 1,17%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει κοντά στο 4%, ενώ η Jumbo ενισχύθηκε κατά 1,98%.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν τίτλοι όπως ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +2,06%, Intracom Holdings +1,27% και Πλαίσιο +1,02%, ενώ πτώση 3,46% είχε η Τεχνική Ολυμπιακή και άνω του 1% οι Cenergy Holdings, Attica Bank, MIG, Intracom Κατασκευές και ΕΥΑΘ (με ανύπαρκτο όμως όγκο). Στο σύνολο της αγοράς, 42 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.


 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.