LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Ικτίνος Μάρμαρα: «Βράχος» μέσα στην κρίση, ξεχωρίζει με έμφαση

Print Friendly and PDF
-A +A
Ικτίνος Μάρμαρα: «Βράχος» μέσα στην κρίση, ξεχωρίζει με έμφαση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο βολοδέρνει σε χαμηλά οκτώ μηνών, ενώ χθες «βούλιαξε» σε ποσοστό 3,10%, έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έντεκα μηνών, υπάρχει μια εταιρεία και μια μετοχή, που πάει κόντρα στο ρεύμα. Ο λόγος για την Ικτίνος Μάρμαρα, που βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά της, έχοντας εξελιχθεί σε φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά. Καλά αποτελέσματα, νέες επενδύσεις και άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν του core business (ξενοδοχειακός κλάδος), αλλά και εντυπωσιακό ράλι στο χρηματιστήριο, τέτοιο που δεν βλέπουμε συχνά τα τελευταία χρόνια.

Χθες η μετοχή έκλεισε με άνοδο 1,38% στα 5,86 ευρώ μόλις δύο cents χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 5,88 ευρώ που έκλεισε την περασμένη Πέμπτη 9 Αυγούστου! Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις αρχές Ιουλίου κερδίζει άνω του ενός ευρώ ανά μετοχή, ενώ ξεκίνησε το 2018 από τα 2,22 ευρώ, έχοντας έκτοτε άνοδο άνω του 150%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 ήταν από τις 3-4 πλέον κερδοφόρες μετοχές στο Χ.Α. έχοντας άνοδο 188,31%, ενώ σε επίπεδο 12μήνου, κερδίζει περί το 300%, πέραν των μερισμάτων που έχει διανείμει στους κατόχους της.

Επιχειρηματικά, το 2018 είναι εξαιρετικό, μιας και στο πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών καταγράφει αύξηση περί το 50%, ενώ παρόμοια πορεία αναμένεται και στο δεύτερο.

Η εταιρεία υλοποιεί σύνθετο επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τόσο την περαιτέρω ισχυροποίησή της στον κλάδο του μαρμάρου, όσο και το άνοιγμά της, στον ξενοδοχειακό κλάδο. Μιλάμε για εταιρεία με ιστορία 45 ετών, που πλέον φέρνει περίπου το 98% από το εξωτερικό, έχοντας παρουσία σε 90 χώρες!

Όλα αυτά τα χρόνια η Ικτίνος έχει συμμετάσχει σε πολλά εμβληματικά και πολυτελή έργα και κτήρια, όπως το Dubai Mall, το Emirates Palace στο Αμπού Ντάμπι, το κτίριο της Γαλλικής Tηλεόρασης στο Παρίσι, στα ξενοδοχεία της αμερικανικής εισηγμένης εταιρείας καζίνο Wynn στο Λας Bέγκας, ενώ έχει «ντύσει» με μάρμαρο ξενοδοχεία σε Σιγκαπούρη, Πορτογαλία, Μεξικό κ.α.

Ο κλάδος του μαρμάρου

Στα τέλη του 2017 η Ικτίνος εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Γ. Λαζαρίδης-Μάρμαρα Δράμας έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα επενδύσει συνολικά 10 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, ενώ ήδη έχει μπει καινούριος εξοπλισμός αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Τα 6,9 εκατ. ευρώ θα είναι επιδοτούμενο πρόγραμμα, ενώ όταν τέλη του 2019 ολοκληρωθούν οι εργασίες, η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών, υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. ετησίως, με στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου.

Επίσης, στις αρχές Ιουλίου 2018 προχώρησε στην εξαγορά από την εταιρεία Μάρμαρα Καβάλας των μισθωτικών δικαιωμάτων λατομικής έκτασης 96,470 στρεμμάτων, στην περιοχή Πύργων του Δήμου Προσοτσάνης στη Δράμα. Πρόκειται για λατομείο λευκού δολομιτικού μαρμάρου του οποίου η μίσθωση παρατάθηκε πρόσφατα για είκοσι έτη, ενώ το τίμημα έφτασε στα 7 ευρώ.

Εξαγωγές σε 90 χώρες

Το θετικό για την εισηγμένη επίσης είναι πως περίπου το 98% του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ συνήθως, πολλά από τα έργα υλοποιούνται με προκαταβολή του αντιτίμου, δίνοντας «αέρα» ρευστότητας στον όμιλο. Στόχος πάντως της διοίκησης είναι να «ανοίξει» τις αγορές της, να πετύχει γεωγραφική διαφοροποίηση και διασπορά των πωλήσεών της, ώστε να μειώσει την εξάρτηση από την ΝΑ Ασία και την Κίνα.

Η Ικτίνος έχει στείλει μάρμαρα ή έχει «ντύσει» κτήρια σε χώρες όπως Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Κουβέιτ, Λίβανο, Μαλαισία, Μαρόκο, Ομάν, Πακιστάν, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Νότιο Αφρική, Ταϊβάν, Τυνησία, Τουρκία, ΗΠΑ κ.α.

Η επένδυση στον τουρισμό

Παράλληλα, φέτος τον Απρίλιο η Ικτίνος διέθεσε 14 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 100% των μετοχών της κυπριακής εταιρείας Latirus Ltd,. Μέσω της θυγατρικής Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική ΑΕ και πιθανότατα σε συνεργασία με μεγάλη ξενοδοχειακή «φίρμα» του εξωτερικού, θα αναπτυχθεί σύνθετη τουριστική εγκατάσταση στην θέση Όρμος Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής του Δήμου Σητείας, σε έκταση 2.800 στρεμμάτων περίπου, που θα περιλαμβάνει:

Ξενοδοχείο 5 αστέρων, Κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), 100 ατόμων, Συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων, Γήπεδο Golf, 18 οπών, Μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών, δύο οικιστικές περιοχές, (ΠΕΡΠΟ) όπου θα ανεγερθούν εξοχικές κατοικίες (μεζονέτες) κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει τις υποδομές (καταφύγιο τουριστικών σκαφών, λεκάνη αθλοπαιδιών, προσάμμωση ακτής), για την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων και κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων.

Πάντως, ο τουρισμός δεν είναι άγνωστος κλάδος για την οικογένεια Χαϊδά, καθώς ο ίδιος έχει δημιουργήσει στην Kαρδίτσα (γενέτηρά του) στην καρδιά των Aγράφων, πέτρινο ξενώνα 4 αστέρων το «Rentinia Inn» προκειμένου να βοηθήσει την περιοχή να γίνει γνωστή, χωρίς, όπως λέει ο ίδιος, να αποσκοπεί σε κέρδος από αυτή τη δραστηριότητα.

Στο βάθος placement;

Στην αγορά, ολοένα και περισσότερο «ψιθυρίζεται» πως δε θα αργήσει ένα γενναίο placement στην εταιρεία Ικτίνος, εξού και η «φροντίδα» για όσο το δυνατόν καλύτερη αποτίμηση! Στόχος, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς είναι να «ανοίξει» ακόμη περισσότερο η εταιρεία, να διεθνοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο, να μπουν νέα κεφάλαια για επενδύσεις και να μεγαλώσει σημαντικά το εκτόπισμα του ομίλου.

Δεν είναι τυχαίο, λένε οι ίδιες πηγές, ότι πλέον η Ικτίνος (που εδώ και ένα περίπου χρόνο είναι μέλος του Mid Cap) συμμετέχει σταθερά σε όλα τα road shows του ομίλου ΕΧΑΕ στο εξωτερικό, προβάλλοντας την εταιρεία στα διεθνή επενδυτικά... γκαλά!

Η Ικτίνος ήταν ανάμεσα στις 23 εισηγμένες που ταξίδεψαν τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη για το 7ο Investment Forum, ενώ θα είναι επίσης μια από τις 33 εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο 13ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2018.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το fund Amiral Gestion ελέγχει ποσοστό λίγο πάνω από 5% στην ελληνική εταιρεία. Το Amiral Gestion εξειδικεύεται στα «πονταρίσματα» σε ευρωπαϊκές εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επενδύοντας μακροπρόθεσμα όπου βλέπει καλό επιχειρηματικό μοντέλο και δημιουργία αξίας.

Ιστορικό

Η Ικτίνος ιδρύθηκε το 1974 από τον κ. Ευάγγελο Χαϊδά, ο οποίος ξεκίνησε ως αρχιτέκτονας στον χώρο των κατασκευών και στη δουλειά του πάντα του άρεσε να χρησιμοποιεί μάρμαρο για να «ντύνει» τα κτίρια και τα σπίτια.

Κατόπιν, αντιλαμβανόμενος την εξαγωγική δυναμική του κλάδου του μαρμάρου, αλλά και την ελκυστικότητα του ελληνικού – ξεχωριστού – μαρμάρου, μπήκε ο ίδιος στο «κόλπο» ιδρύοντας την Ικτίνος.

Tο 1998 απέκτησε το εργοστάσιο μαρμάρων στα Βριλήσσια (Φειδίας), όπου γίνεται επεξεργασία του υλικού και για λογαριασμό τρίτων, ενώ το 2000 ήταν χρονιά ορόσημο, καθώς στις 15 Μαρτίου εισήχθη στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. ως μια μικρή, περιφερειακή εταιρεία.

Τα αποτελέσματα του 2017

Πέρυσι η Ικτίνoς Μάρμαρα σημείωσε πωλήσεις 51,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,70 εκατ. ευρώ το 2016 (+49,9%), EBITDA 19 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ (παρά την εγγραφή λογιστικής απομείωσης 1,25 εκατ. ευρώ). Επίσης, είχε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 12,2 εκατ. ευρώ, μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ διένειμε μερίσματα αξίας 3,67 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές μαρμάρου αυξήθηκαν κατά 54% την χρήση 2017 σε σχέση με την χρήση 2016, και αποτελούν το 95% του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Η Ικτίνος απασχολεί περίπου 370 εργαζόμενους. 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.