LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Δευτέρα 15/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1261η

Εισαγγελική έρευνα κατά των «εχθρών» της τουρκικής οικονομίας ξεκινά ο Ερντογάν

Print Friendly and PDF
-A +A
Εισαγγελική έρευνα κατά των «εχθρών» της τουρκικής οικονομίας ξεκινά ο Ερντογάν

Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα πρωτοφανών πιέσεων, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Σύμφωνα με την Hurriyet εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκία ανακοίνωσε έχει ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα σε 346 λογαριασμούς social media στα οποία αναρτήθηκαν posts τα οποία βοήθησαν στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας. 

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις.

Τ. Ερντογάν: Πισώπλατη μαχαιριά οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Τη συνέχιση των επιθέσεων κατά της Τουρκίας περιμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για πισώπλατο μαχαίρωμα από τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως η διασπορά ψευδών ειδήσεων για την οικονομία αποτελεί προδοσία.

Μιλώντας σε σύνοδο πρεσβευτών στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η χώρα του βρίσκεται υπό οικονομική "πολιορκία" και οι δυσκολίες δεν σχετίζονται με τους οικονομικούς δείκτες. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας ήταν πισώπλατη μαχαιριά κατά της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει την «επίθεση» στην οικονομία της, ενώ επέμεινε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή και ότι το νόμισμα θα επανέλθει σύντομα «σε πιο λογικά επίπεδα».

Σε μια προφανή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι τραμπούκοι του παγκόσμιου συστήματος δεν μπορούν να οικειοποιηθούν, χωρίς ντροπή, όσα έχουμε πληρώσει με αίμα».

Ινστιτούτο Ifo: Η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ

Πάντως παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, οι διεθνείς παράγοντες δεν πείθονται. Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φούεστ, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Κάνει δε λόγο για «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση» και τονίζει ότι η 'Αγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.

«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Φούεστ και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρητικά, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής κρίσης για την Γερμανία, ο κ. Φούεστ εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς, όπως λέει, το οικονομικό βάρος της Τουρκίας δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει ύφεση στην Γερμανία ή στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στην Τουρκία «επιδείνωσαν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ήδη επιβαρυνθεί με τους δασμούς των ΗΠΑ και το Brexit», επισημαίνει.

Χωρίς τέλος η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Η ισοτιμία του δολαρίου με την τουρκική λίρα ξεπέρασε και το φράγμα των 7 λιρών στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες για να βρεθεί στο επίπεδο των 6,6878 λιρών.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο κολοσσό των ομολόγων, PIMCO, είναι πιο πιθανό το σενάριο της επιβολής capital controls στην Τουρκία παρά αυτό της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως δείχνει το Bloomberg, η απόδοση της ισοτιμίας δολαρίου/λίρας έχει ξεπεράσει το 100% στο τελευταίο 12μηνο, ενώ μέσα στο 2018 διαμορφώνεται στο 77%.

Παρέμβαση για την στήριξη της λίρας από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σημαντική μείωση των ποσοστών υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες και δολάρια από τις τράπεζες, προκειμένου να στηρίξει το σκληρά δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμα:

Μήνυμα Μέρκελ: Η Τουρκία να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζάς της

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.