LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 17/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1232η

O δήμος Αθηναίων και η γαλάζια στρατηγική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Print Friendly and PDF
-A +A
O δήμος Αθηναίων και η γαλάζια στρατηγική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί τα σενάρια για τετραπλές εκλογές να κυριαρχούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, με πιθανή ημερομηνία την 26η Μαΐου 2019, όμως παράλληλα η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλά κρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ.

Όπως μεταφέρουν στο liberal.gr καλά πληροφορημένες πηγές η επικράτηση στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μεγάλος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με την στήριξη συγκεκριμένων προσώπων.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε στελέχη της Πειραιώς, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, έχουν ήδη αρχίσει με θέμα την ανεύρεση των πιο ικανών υποψηφίων, χωρίς απαραίτητα αυτοί να έχουν ένα στενά κομματικό παρελθόν. Στην κατεύθυνση αυτή έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει πως ο χώρος της αυτοδιοίκησης έχει τους δικούς του κανόνες και έχει ανάγκη ελεύθερο περιθώριο κινήσεων και δράσεων μακριά από την κεντρική εξουσία, ο κ.Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι οι 13 περιφέρειες της χώρας έχουν τη δική τους δυναμική σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Γιαυτό ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η αναμέτρηση στις περιφέρειες αλλά και στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας θα έχουν σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ένα από τα ερωτήματα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί επισήμως στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι το κατά πόσο η Πειραιώς θα δώσει χρίσματα σε συγκεκριμένους υποψηφίους. Η πληροφορία που έχει το liberal.gr είναι πως οι δυνάμεις της ΝΔ τόσο στις 13 περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους της χώρας θα κινηθούν συγκροτημένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση κομβική θέση στο σχεδιασμό της ΝΔ έχει τόσο η περιφέρεια Αττικής όσο και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σε ότι έχει να κάνει με το δήμο Αθηναίων, ήδη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης έχει εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον του. Ένα ακόμα όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Ο κ. Μπακογιάννης μάλιστα παρότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες δήλωνε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για το δήμο της Αθήνας, εδώ και μερικές εβδομάδες δείχνει να μην είναι τόσο απόλυτος.

Στο πλαίσιο αυτό στις 8 Ιουλίου ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε στο ΣΚΑΙ: «Προφανώς η Αθήνα ενδιαφέρει τους πάντες. Μια χώρα που δεν είναι άξια να τακτοποιήσει την πρωτεύουσά της και να της δώσει την θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη, δεν είναι στην πραγματικότητα άξια να βγει από την κρίση». «Εγώ μεταξύ Καρπενησίου και Αθηνών μεγάλωσα, τα παιδιά μου εδώ ζουν. Αλλά χαλαρά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ενδεχόμενο που ο κ. Μπακογιάννης «πέσει» στη μάχη της Αθήνας, τότε δεν αποκλείεται ο σημερινός δήμαρχος Αμαρουσίου να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής.  Αυτό πάντως που διαμηνύουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως συμφωνία δεν υπάρχει με κανέναν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την ΝΔ υπάρχει μία παράμετρος, που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην στρατηγική του κ.Μητσοτάκη. Εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξαχθούν νωρίτερα από τον Μάιο του 2019, όταν και η κυβέρνηση προγραμματίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές τότε και ο σχεδιασμός από πλευράς της Πειραιώς θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις, με κορυφαία την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, τον οποίο έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.