LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 14/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1229η

Απειλεί ο Ερντογάν τον Τραμπ: Θα αναζητήσουμε άλλους φίλους και συμμάχους

Print Friendly and PDF
-A +A
Απειλεί ο Ερντογάν τον Τραμπ: Θα αναζητήσουμε άλλους φίλους και συμμάχους

«Οι μονομερείς ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών βλάπτουν τα ίδια τους τα συμφέροντα και την ασφάλειά τους» προειδοποιεί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα The New York Times στη σκιά των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ. Προειδοποιεί δε, ότι η Τουρκία έχει «εναλλακτικές». 

Σχολιάζοντας την απόφαση Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και στο αλουμίνιο, στο άρθρο του ο Ερντογάν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σε μια εποχή που το κακό εξακολουθεί να παραμονεύει σε όλο τον κόσμο, οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες,  σύμμαχό μας επί δεκαετίες, θα χρησιμεύσουν μόνο για να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλεια». 

Ο Ερντογάν προέτρεψε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη «λανθασμένη αντίληψη» ότι οι διμερείς σχέσεις θα μπορούσαν να είναι «ασύμμετρες» και να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις «προτού είναι πολύ αργά». «Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους» προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος. 

Σημειώνει δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένα δεν κατάφεραν να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού. Και τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία των δυο χωρών έχει δοκιμαστεί από διαφωνίες. «Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και αποδείξουν ότι κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η σχέση θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο».

Αναφερόμενος στο αποτυχημένο πραξικόπημα και στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Fethullah Gulen, ο Ερντογάν σημειώνει ότι ο «τουρκικός λαός ανέμενε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάσουν απερίφραστα την επίθεση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με την εκλεγμένη ηγεσία της Τουρκίας. Δεν το έκανε. Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική. 

Υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν μια σειρά μέτρων για την κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, αναφέροντας τη σύλληψη από την τουρκική αστυνομία ενός αμερικανικού πολίτη, Andrew Brunson, με την κατηγορία της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Αντί να σέβομαι τη δικαστική διαδικασία, όπως κάλεσα τον Πρόεδρο Trump να κάνει με τις πολλές συναντήσεις και τις συνομιλίες μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν καταφανείς απειλές εναντίον ενός φιλικού έθνους και προχώρησαν σε επιβολή κυρώσεων σε πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου μου. Η απόφαση αυτή ήταν απαράδεκτη, παράλογη και τελικά επιζήμια για τη μακροχρόνια φιλία μας», πρόσθεσε.

Επίσης, δηλώνει προκλητικά ότι «Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον», υπερασπιζόμενος πλήρως την πολιτική του Αττίλα. «Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο ναδίρ, λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ για την Τουρκία.  Για οικονομικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας είχε κάνει λόγο νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.