LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 15/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1230η

Κυρ. Μητσοτάκης: Να προκηρύξει εκλογές στις 20 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας αντί να στήνει φιέστες

Print Friendly and PDF
-A +A
Κυρ. Μητσοτάκης: Να προκηρύξει εκλογές στις 20 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας αντί να στήνει φιέστες

Του Γιάννη Τρουπή

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς και σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Athens Voice ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει επίσημος κατάλογος νεκρών, κάτι που αποτελεί όπως είπε βαθιά προσβολή στην μνήμη των νεκρών.
 
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως δεν αντιλαμβάνεται την αφηρημένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πολιτικό προϊστάμενο της Κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό. 

«Τί σημαίνει αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη; Όταν την ανέλαβε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έπρεπε. κάτω από τη μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης να αντιληφθεί ότι έπρεπε να προβεί στην αντικατάσταση κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, που σίγουρα έχουν τις δικές τους ευθύνες γι’ αυτήν την τραγωδία. Αλλά, ξέρετε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρωτοφανής ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Ενός κρατικού μηχανισμού που κάθε μέρα που περνάει αδυνατίζει και περισσότερο. Πάντα είχε τις αδυναμίες του, αλλά σήμερα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών. 

Είναι και ο κυνισμός και η άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας. Αντί κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να συναισθανθούν αυτό το οποίο έγινε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κουνήσουν το δάκτυλο, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους, στους αυθαιρετούχους, στους πολίτες, οι οποίοι κάηκαν, στους ίδιους τους νεκρούς. Και να πουν ότι εμείς δεν φταίμε για τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παθογένειες 40 ετών» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα στοχοποίησε τον πρωθυπουργό προσωπικά.

«Να σταματήσουμε, λοιπόν, επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο να προσποιούμαστε. Και ηγεσία, για εμένα, σημαίνει πραγματική ανάληψη ευθύνης. Εγώ περίμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών που διαχειρίστηκαν την κρίση, να δω -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- πραγματική συντριβή. Αντ’ αυτού, είδα πάλι χθες αυτήν τη θλιβερή επικοινωνιακή φιέστα στο Λαύριο, ούτε καν στο Μάτι, στο Λαύριο, 30 χιλιόμετρα μακρυά από το Μάτι, χαμόγελα και χαριεντίσματα. Είναι ντροπή και είναι θλιβερό το θέαμα, για άλλη μια φορά», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως δεν έχει πραγματική διάθεση να λύσει το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. 
 
«Ο Τσίπρας κυβερνάει 3,5 χρόνια. Αν είχε πραγματική διάθεση, θα είχε αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα πολύ πιο νωρίς. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία -γιατί ασχολούμαι πολλά χρόνια με το θέμα αυτό- έχει πει δημόσια ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σε αιγιαλούς, σε ρέματα, σε αναδασωτέες εκτάσεις. Παραβιάζει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ανοικτές θύρες. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν το έκανε, 3,5 χρόνια; Και τι μάθαμε τελικά και σήμερα από αυτήν την τραγωδία; Μιλάμε για επιχειρησιακούς υπεύθυνους. Ξέρετε τι θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα;

Στην κρίσιμη θέση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κάνει πραγματικά μια προσπάθεια να επιλέξει -αν είναι δυνατόν και με διακομματική συναίνεση- ένα πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επιχειρησιακής επάρκειας.

Αντ’ αυτού, επέλεξε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα έχει ένα γκρίζο παρελθόν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Έμαθε άραγε τίποτα ο κ. Τσίπρας από όλα αυτά τα τραγικά τα οποία έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες; Φοβάμαι πως όχι. Άρα, τα κροκοδείλια δάκρυα και η δήθεν προσπάθεια να μας πει ότι κάτι αλλάζει, δεν επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις επιλογές τις οποίες κάνει», επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στη θέση του γγ Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται ένας άνθρωπος με μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια, με τεχνοκρατική γνώση και με δυνατότητα, ο οποίος σε μία στιγμή κρίσης να αναλάβει ο ίδιος την προσωπική ευθύνη, να πάρει δύσκολες αποφάσεις. 

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αντιμετώπισης των όσων δραματικών έγιναν στην Ανατολική Αττική από την ΝΔ και τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε. 

«Ήταν αυτονόητη πράξη ευθύνης και σεβασμού σε μία πρωτοφανή συγκυρία, σε μία πρωτοφανή τραγωδία. Θέλετε να τσακωνόμαστε την ώρα που δεν γνωρίζουμε καν τον αριθμό των νεκρών; Κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις. Επικοινώνησα με το Ίδρυμα Νιάρχος, να παρέχω τη στήριξή μου σε μία πολύ μεγάλη και τολμηρή δωρεά. Επικοινώνησα για να ζητήσω κινητοποίηση και του ιδιωτικού τομέα και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για να δείξουμε επιτέλους ότι συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση. Έστειλα επιστολή στον κ. Γιούνκερ να ζητήσω μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Έκανα αυτό το οποίο πιστεύω ότι ήταν το σωστό σε αυτή τη συγκυρία. Aλλά -ξέρετε- κάποιοι έχουν μάθει να κάνουν πολιτική μόνο όταν έχουν κάποιον αντίπαλο. Πρέπει να τσακώνονται κάποιοι, εν προκειμένω οι κυβερνώντες. Και όταν εμείς δεν τους δώσαμε αυτή τη δυνατότητα, κατέληξαν να τσακώνονται μεταξύ τους. Αλλά, σε στιγμές κρίσης, αυτό το οποίο απαιτείται είναι ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλίας», σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα για μία ακόμα φορά ζήτησε εκλογές και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει στις 20 Αυγούστου, μια και όπως εκτίμησε όσο περνά ο χρόνος η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει. 

«Σήμερα, εδώ που έχουμε φτάσει, η χώρα σέρνεται μέσα σε ένα νέφος τοξικότητας, καχυποψίας και κατάθλιψης. Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο, έξοδος από το πρόγραμμα, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές. Και μετά από 4 εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον». 
 
Με αφορμή μάλιστα την μεταφορά τρομοκρατών σε αγροτικές φυλακές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διευκολύνει τους τρομοκράτες.

«Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζομαι με στοιχεία ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει καταδικασμένους τρομοκράτες, κατά συρροή δολοφόνους, ικανοποιώντας αργά, αλλά σταθερά όλα τους τα αιτήματα.... Θα ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του ποιες είναι οι ανάγκες που τους υπαγορεύουν να κάνουν τέτοιες διευκολύνσεις απέναντι στους καταδικασμένους τρομοκράτες», τόνισε χαρακτηριστικά.
 

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.