LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 17/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1232η

Την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε το Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ασιατικές αγορές σε μεικτά πρόσημα, τις ευρωπαϊκές – εν μέσω μείωσης των επενδυτικών πρωτοβουλιών – σε ελεγχόμενη πτώση και διόρθωση και τους αμερικανικούς δείκτες να κινούνται ήπια διορθωτικά μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών, εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε χαμηλότερα.

Πάντως, ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνθηκε από τη ζώνη των 760 μονάδων που εσχάτως έχει γίνει βάση και σημείο αναφοράς, ενώ η πτώση άνω του 2% για ορισμένες μετοχές, όπως Εθνική, ΕΧΑΕ και Fourlis, ήρθε πρωτίστως λόγω απουσίας αγοραστών, παρά λόγω ισχυρών πωλήσεων.

Ήταν μια συνεδρίαση ειδικών συνθηκών, παρουσιάστηκαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα καθώς «κόλλησε» ένα υποσύστημα του ΟΑΣΗΣ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μετάδοση των στατιστικών στοιχείων για σχεδόν δύο ώρες, φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση σ’ όλη την αγορά.

Αρχικά, τα πρώτα προβλήματα έγιναν φανερά περίπου στις 11:50 π.μ. όταν και σταμάτησαν να «βγαίνουν» τα στοιχεία της συνεδρίασης, με το πρόβλημα να κλιμακώνεται σταδιακά, κάτι που έφερε τη διακοπή της συνεδρίασης με απόφαση της διοίκησης, ενώ εστάλη ενημερωτικό e-mail σε όλα τα συνεργαζόμενα μέλη, δηλαδή τις Χρηματιστηριακές εταιρείες.

Η διακοπή της συνεδρίασης έγινε από τις 12:45 μ.μ. έως τις 13:40 μ.μ. όπου και αποκαταστάθηκε η ζημιά. Παρά τα προβλήματα όμως, η αγορά... κατάφερε και έβγαλε τζίρο 16,14 εκατ. ευρώ, ισοφαρίζοντας σχεδόν τα 16,75 εκατ. ευρώ που ήταν ο χθεσινός «καθαρός» τζίρος, μετά την αφαίρεση των πακέτων στον ΟΤΕ δηλαδή.

Παράλληλα, ο τζίρος, παρά τη διακοπή ήταν μεγαλύτερος και από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 6/8 όταν και οι συναλλαγές κατήλθαν στα 13,44 εκατ. ευρώ, μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις της τελευταίας 10ετίας. Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξαν και δύο πακέτα σε Alpha Bank και Motor Oil συνολικής αξίας 2,60 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 18,26% των συνολικών συναλλαγών.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι μειωμένοι όγκοι, καθώς στο σύνολο του Χ.Α. διακινήθηκαν μόλις 7,88 εκατ. τεμάχια, με τα 5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 2,72 εκατ. στην Εθνική. Παράλληλα, σε ολόκληρο τον FTE 25 μόνο οι Εθνική και Alpha Bank διακίνησαν πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, ενώ υπήρξε και μετοχή (ΟΛΠ) που διακίνησε μόλις 649 τεμάχια όλη την ημέρα!

Στην Πειραιώς διακινήθηκαν μόλις 302.000 τεμάχια, επίδοση που μάλλον αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πολλών ετών!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 758,04 μονάδες με πτώση 0,43% που ήταν και κοντά στο χαμηλό ημέρας των 757,10 μονάδων, ενώ το υψηλό ήταν στις 761,65 μονάδες. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.009,92 μονάδες με πτώση 0,44%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.193,96 μονάδες με άνοδο 0,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 831,27 μονάδες με άνοδο 0,71%.

Πλην των Εθνική, ΕΧΑΕ και Fourlis που υποχώρησαν άνω του 2%, πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν τίτλοι όπως ΔΕΗ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia Properties, ενώ ηπιότερη πτώση είχαν οι Coca Cola HBC, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Viohalco κ.λπ. Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Aegean Airlines και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον Mid Cap θετικά ξεχώρισε η Intralot που ενισχύθηκε κατά 3,65% με ισχυρό όγκο 647.774 τεμάχια, η Ικτίνος έκλεισε στο +3,53%, η Κρι Κρι +1,18% και η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +1,02%, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Τεχνική Ολυμπιακή -3,06%, Πλαίσιο Computers -2,47% και MLS Πληροφορική -2,36%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Newsphone, Βιοτέρ, ΑΝΕΚ, Κορδέλλου και Centric, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Αλουμύλ, Σελόντα, Mevaco, Πλαστικά Κρήτης, Μοτοδυναμική, Profile, Παπουτσάνης και Briq Properties. Στο σύνολο της αγοράς 29 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.