LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 20/02/19
4ος χρόνος, ημέρα 1207η

Η προσωρινή απαγόρευση της κατασκευής όπλων σε 3D printers δεν είναι αρκετή

Print Friendly and PDF
-A +A
Η προσωρινή απαγόρευση της κατασκευής όπλων σε 3D printers δεν είναι αρκετή

Του Γιάννη Γορανίτη

Μια δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο ένα πολύ σοβαρό και δυνάμει επικίνδυνο ζήτημα που σχετίζεται με τους εκτυπωτές τρισδιάστατων αντικειμένων: τη δυνατότητά τους να κατασκευάζουν πλήρως λειτουργικά όπλα.

Με την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου του Σιάτλ, απαγορεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία των σχεδίων (blueprints) πάνω στα οποία μπορούν να «πατήσουν» οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κατασκευάσουν πυροβόλα όπλα από την άνεση του σπιτιού τους. Το σκεπτικό του δικαστή είναι ότι αν τα σχέδια πέσουν σε λάθος χέρια, ο κίνδυνος θα είναι τεράστιος. «Υπάρχουν 3D printers σε πανεπιστήμια», ανέφερε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας την ευκολία κατασκευής από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε έναν οικιακό 3D εκτυπωτή και ένα απλό συνοδευτικό λογισμικό.

Πράγματι, στην αγορά διατίθενται μοντέλα καταναλωτικών 3D printers με τιμές 1.500-2.000 ευρώ, τα οποία μπορούν να εκτυπώσουν όπλα. Κρίνοντας από την αλματώδη εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι τιμές τους πέφτουν ραγδαία, με συνέπεια σε λίγα χρόνια το κόστος τους να φτάσει το αντίστοιχο των απλών εκτυπωτών μελάνης.

Η εταιρεία που ετοιμάζεται να διανείμει ελεύθερα τα σχέδια

Ήδη αρκετές πολιτείες δήλωσαν έτοιμες να εμποδίσουν τη διανομή και το download αυτών των σχεδίων, που επρόκειτο να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα από την εταιρεία Defence Distributed. H εταιρεία ανήκει στον Τεξανό υπέρμαχο της οπλοκατοχής Cody Wilson.

Σύμφωνα με το καταστατικό της είναι μια μη κερδοσκοπική, ιδιωτική εταιρεία που ασχολείται κυρίως με την έρευνα, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή προϊόντων και υπηρεσιών «προς όφελος του Αμερικανού οπλοκατόχου». Οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής υποστηρίζουν τα πλάνα της, επικαλούμενοι τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος και δηλώνοντας παράλληλα ότι οι φόβοι για εκτυπωμένα όπλα 3D είναι υπερβολικοί, βάσει της τρέχουσας τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε έρθει σε συμβιβασμό με την εταιρεία, εγκρίνοντας τη νόμιμη διάθεση των σχεδίων. Πλέον, στο επίσημο site της, αναφέρεται ότι η διάθεση των σχεδίων για την οικιακή κατασκευή όπλων σε 3D printer, θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον (για 10 διαφορετικά μοντέλα: από περίστροφα, μέχρι τουφέκια!). H εταιρεία διαθέτει ήδη προς πώληση το Ghost Gunner 2 μια open-source πλατφόρμα που επιτρέπει την εκτύπωση μεταλλικών όπλων (σε ποσοστό 80%, ώστε να μην εμπίπτουν στη σχετική νομοθεσία), ακόμη και απ’ όσους δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία.

Διακίνηση μέσω torrents

H Defence Distributed, βέβαια, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που αναπτύσσει αντίστοιχα σχέδια και διανέμει blueprints για την κατασκευή όπλων από απλούς καταναλωτές. Ήδη από το 2013, έχουν κυκλοφορήσει στο internet σχέδια για εκτυπώσιμα όπλα. Πολλά εξ αυτών συνεχίζουν να κυκλοφορούν μέσω torrents με χιλιάδες downloads.

Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν πόσοι απ’ αυτούς τύπωσαν τελικά λειτουργικά πυροβόλα όπλα, έχουν ήδη καταγραφεί αρκετές συλλήψεις για παράνομη οπλοκατοχή. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η 3D εκτύπωση όπλων θα εκδημοκρατίσει μια κλειστή και ολιγοπωλιακή αγορά, αλλά είναι προφανές ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι, και η διεθνής κοινότητα οφείλει να δράσει άμεσα και να επιβάλλει τους απαιτούμενους περιορισμούς.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.