LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 14/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1229η

Νέες πιέσεις στις τράπεζες, στήριγμα από μικρομεσαία χαρτιά

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση όσων γράφαμε την Παρασκευή στο Liberal ότι αυτή η περίοδος είναι εποχή μετοχών και όχι δεικτών, δηλαδή εποχή που κάποιες μετοχές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ξεχωρίζουν ανεξαρτήτως της γενικότερης επίδοσης ή του προσήμου του Γενικού Δείκτη ή του FTSE 25 έκανε και η σημερινή συνεδρίαση.

Παρ' ότι τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο FTSE 25, αλλά και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησαν, υπήρξαν μετοχές που ξεχώρισαν – για διάφορους λόγους – και με έστω μικρές συναλλαγές έκαναν αξιοσημείωτη κίνηση. Άλλωστε, το γεγονός ότι παρά την πτώση των κύριων δεικτών, το ταμπλό στο σύνολό του ήταν υπέρ των long, με 50 ανοδικές και 40 πτωτικές μετοχές, επιβεβαιώνει αυτό που σημειώνουμε πιο πάνω.

Παρά την πτώση του Γ.Δ. λοιπόν, υπήρξαν τίτλοι όπως η μετοχή της Σαράντης μετά το +2,94% της Παρασκευής ενισχύθηκε κατά 4,86% σήμερα ξεχωρίζοντας στον Large Cap, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν επίσης οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Στον Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Υγεία, Intracom Κατασκευές, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ η θυγατρική του ομίλου Viohalco η ElvalHalcor ενισχύθηκε κατά 2,68%, έχοντας στις τελευταίες 16 συνεδριάσεις 12 ανοδικές.

Στις ακόμη πιο μικρές αποτιμήσεις, έντονη κινητικότητα για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ξεχώρισε η μετοχή της Profile καθώς μετά το +10% της Παρασκευής έκλεισε με άνοδο 5,45% σήμερα, η Frigoglass ενισχύθηκε κατά 4,57% καθώς παρουσίασε βελτιωμένα αποτελέσματα, η Κυριακούλης +24,19%, η Σελόντα +5,26%, η Ίλυδα +5,26% ενώ έχει 4ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη άνω του 12%, η Χαϊδεμένος +8,33% κ.ο.κ.

Περιορισμένο volatility στην Ευρώπη, διακύμανση μόλις τριών μονάδων στο Γ.Δ.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό και με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ήπια πτωτικά εν μέσω πολύ περιορισμένου volatility όλη την ημέρα, δεδομένου ότι είμαστε ήδη στις 6 Αυγούστου, περίοδος που παραδοσιακά μειώνονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, το Χ.Α. κινήθηκε ήπια πτωτικά.

Κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς ήταν οι εξαιρετικά περιορισμένη διακύμανση του Γ.Δ. αλλά και ο μικρός τζίρος. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 759,63 μονάδες με πτώση 0,27%, κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, έχοντας υψηλό ημέρας στις 761,76 μονάδες που ήταν και το άνοιγμα και χαμηλό στις 758,22 μονάδες. Δηλαδή, σε εφτά ώρες συνεδρίασης, η διακύμανση του Γ.Δ. ήταν μόλις 3 μονάδες! Εικόνα εξαιρετικά σπάνια!

Η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 13,44 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 6,94 εκατ. τεμάχια, μια επίδοση που είναι νέο αρνητικό ρεκόρ τουλάχιστον δέκα ετών για την ελληνική αγορά! Οι τράπεζες πιέστηκαν, κυρίως λόγω απουσίας αγοραστών, με την Attica Bank να υποχωρεί κατά 3,07%, τη Eurobank κατά 2,33%, την Πειραιώς -1,70% και την Εθνική -1,08%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.

Στο χώρο των blue chips, πλην των μετοχών που προαναφέρθηκαν, ήπια άνοδο είχαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Fourlis, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Jumbo -2,70%, Aegean Airlines -1,67%, ΟΛΠ -1,63%, Μυτιληναίος -1,04% και Coca Cola HBC -0,84%.

Αντίστοιχα στον Mid Cap πιέστηκαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ -2,24%, Intralot -1,81% και Intracom Holdings -1,69%. Ανάμεσα στις 40 μετοχές που υποχώρησαν, στην ευρύτερη αγορά πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Γ.Ε. Δημητρίου, Forthnet, Φιερατέξ, Centric, ANEK, Attica Συμμετοχών, Βιοτέρ, Mevaco, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quality & Reliability και Πλαστικά Θράκης.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.