LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 15/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1230η

Το βράδυ της πυρκαγιάς το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν κλειστό!

Print Friendly and PDF
-A +A
Το βράδυ της πυρκαγιάς το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν κλειστό!

Καλούσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ για να ζητήσουν σάκους περισυλλογής νεκρών, αλλά έβρισκαν μόνο τους φύλακες! Διότι το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν εδώ και μια εβδομάδα κλειστό, από τις 16 Ιουλίου, έπειτα από απόφαση του διοικητή του Θ. Ρόζενμπεργκ να πάψει να εφημερεύει.

Την εικόνα αυτή, ενός ακόμη αλαλούμ, από τα πολλά που συνέβησαν τη τραγική Δευτέρα 23 Ιουλίου, περιγράφει στο Liberal.gr, ο πρόεδρος εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής. Και εξηγεί ότι ακριβώς επειδή το κέντρο ήταν κλειστό, οι συνάδελφοι του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, άρχισαν να καλούν στα προσωπικά κινητά κάποιων υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους οποίους και γνώριζαν από παλιά, και να τους στέλνουν sms, εκλιπαρώντας τους "χρειαζόμαστε σάκους περισυλλογής νεκρών, σας παρακαλούμε πολύ βοηθήστε μας!".

Στην πράξη, ο πανικός, και η έλλειψη συντονισμού, που επικράτησαν εκείνες τις στιγμές, μετά τις 23.20 το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα, αποδεικνύουν, όπως λέει ο κ. Πουλής, ότι το αίτημα για σάκους περισυλλογής νεκρών δεν υποβλήθηκε στο πλαίσιο ετοιμότητας, όπως υποστήριξε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Ν. Παπαευσταθίου.

"Όταν επομένως γνώριζαν για νεκρούς το ΕΚΑΒ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΕΠΥ, το Σισμανόγλειο, είναι δυνατόν στις 23:40 οπότε και ενημερώθηκε το Συντονιστικό, να μην είχε εικόνα ο κ. Πολάκης, όλο το υπουργείο Υγείας, άρα η κυβέρνηση;", διερωτάται ο κ. Πουλής.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Έχετε δηλώσει ότι στις 11.20 το βράδυ της τραγικής Δευτέρας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας επικοινώνησε με το ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε μεγάλο αριθμό σάκων περισυλλογής νεκρών...

Την προηγούμενη Δευτέρα πριν την έναρξη της ενημέρωσης του Πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο, όπου εκ μέρους του υπουργείου Υγείας παρευρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, Π. Πολάκης, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), είχε επικοινωνήσει με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας να του δοθεί μεγάλο αριθμός σάκων περισυλλογής νεκρών.

Αυτό συνέβη πριν την έναρξη συνεδρίασης του Συντονιστικού εκείνο το μοιραίο βράδυ. Δηλαδή γνώριζαν ότι υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός θυμάτων. Με άλλα λόγια, το αίτημα δεν υποβλήθηκε στο πλαίσιο ετοιμότητας, ώστε να είναι έτοιμο το ΕΚΕΠΥ για την περίπτωση που υπάρξουν νεκροί, όπως υποστήριξε ο διοικητής του, Νικόλαος Παπαευσταθίου. Εμείς τιμούμε τη δουλειά που έκανε το ΕΚΕΠΥ και οι εκεί συνάδελφοι, όμως το αίτημα ήταν στο πλαίσιο "σας παρακαλούμε πάρα πολύ βοηθήστε μας".

Γιατί λέτε ότι το αίτημα δεν υποβλήθηκε στο πλαίσιο ετοιμότητας του ΕΚΕΠΥ ; Πως δηλαδή αποδεικνύεται αυτό;

Αποδεικνύεται από τις επικοινωνίες που μεσολάβησαν. Σας λέω λοιπόν ότι το ΕΚΕΠΥ έπαιρνε τηλέφωνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο όμως ήταν κλειστό. Διότι με απόφαση του προέδρου του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, είχε σταματήσει να εφημερεύει από τις 16 Ιουλίου, παρότι τον είχαμε προειδοποιήσει πόσο μπορεί να κοστίσει μια τέτοια απόφαση, σε περίπτωση που συμβεί μέσα στο καλοκαίρι μια μεγάλη φυσική καταστροφή.

Καλούσαν επομένως το βράδυ από το ΕΚΕΠΥ στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, και δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, αφού έβρισκαν μόνο τους φύλακες! Σαν αποτέλεσμα, άρχισαν να καλούν στα προσωπικά κινητά των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους οποίους γνώριζαν από παλαιότερα, και να τους στέλνουν sms, ζητώντας βοήθεια. Κι αυτό γιατί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχε σταματήσει να εφημερεύει, από τις 16 Ιουλίου μια εβδομάδα δηλαδή πριν από τις πυρκαγιές, με απόφαση του προέδρου του.

Για ποιο λόγο όμως κύριε Πούλη συνέβη αυτό;

Μόνο ο κύριος Ρόζενμπεργκ γνωρίζει για ποιο λόγο έπρεπε να κλείσει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχει σημασία να καταλάβουν οι αναγνώστες σας γιατί μια τέτοια ημέρα, το ΚΕΕΛΠΝΟ όφειλε να είναι ανοικτό και να εφημερεύει. Ο ρόλος του δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση επιδημιολογικών φαινομένων στη χώρα. Διαδραματίζει ένα βοηθητικό ρόλο στη διαχείριση φυσικών καταστροφών (όπως και συνέβη στις πυρκαγιές Ηλείας- Λακωνίας, σεισμός Κεφαλλονιάς, κ.ο.κ), όχι μόνο προς τους πολίτες αλλά και προς άλλες υπηρεσίες των κρατικών συναρμόδιων φορέων. Αποτελεί δηλαδή ένα κρίκο του όλου συστήματος, και λειτουργεί ανελλιπώς πριν από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η σημασία του φάνηκε και τώρα, με τους σάκους περισυλλογής νεκρών...

Και παρ' όλα αυτά δεν εφημέρευε, όπως είπατε, με απόφαση του κυρίου Ρόζενμπεργκ...

Και αυτό, παρότι είχε υπάρξει αρνητική εισήγηση του επιστημονικού συμβούλου του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΚΕΠΙΧ), Δ. Ηλιόπουλου. Ο ίδιος είχε εκφράσει αντιρρήσεις κατά πόσο είναι σκόπιμο να σταματήσουν οι εφημερίες εν μέσω θέρους, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Τελικά, λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναγκάστηκε να αναστείλει το κλείσιμο, και πλέον αυτό εφημερεύει κανονικά. Κάτι που δεν συνέβη τη μοιραία Δευτέρα, με αποτέλεσμα όταν στις 11.20, το καλούσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, προκειμένου να ζητήσει τους σάκους περισυλλογής νεκρών, να μη βρίσκει με ποιον να μιλήσει και να αρχίσει να καλεί στα κινητά υπαλλήλων που ήξερε τόσα χρόνια.

"Χρειαζόμαστε σάκους περισυλλογής νεκρών, σας παρακαλούμε πολύ βοηθήστε μας", έλεγαν και έγραφαν στα μηνύματα. Ζητούσαν σάκους από από όποιον έβρισκαν διαθέσιμο, και κάποιοι υπάλληλοι μετά επικοινωνούσαν μαζί μου, οπότε και ενημερώθηκα σχετικά, καθώς δεν υπηρετώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όσο μάλιστα περνούσε η ώρα, ήθελαν και περισσότερους σάκους.

Έχετε δώσει τα σχετικά στοιχεία στον Εισαγγελέα;

Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε καλά, είναι καταγεγραμμένα. Έχουμε τα τηλεφωνικά αρχεία, οι κλήσεις είναι καταγεγραμμένες, υπάρχουν και τα SMS. Είναι στοιχεία που θα καταθέσουμε στον Εισαγγελέα.

Όταν επομένως το ΕΚΑΒ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων σε αυτό, δήλωσε ότι ήδη από τις 20:40 έλαβε την πρώτη κλήση για να μεταφερθούν οι πρώτοι νεκροί, και ότι γύρω στις 22:30 είχε παραλάβει τους 4 πρώτους νεκρούς παρέλαβε τον πρώτο νεκρό. Όταν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έχει δηλώσει ότι από τις 22:30-23:00, δόθηκε η εντολή στο Σισμανόγλειο να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής μεγάλου αριθμού νεκρών. Όταν στις 23:20 μας ζητούσαν από το ΕΚΕΠΥ 40 σάκους, και όσο περνούσε η ώρα ζητούσαν και περισσότερους, είναι δυνατόν στις 23:40 οπότε και ενημερώθηκε το Συντονιστικό, να μην είχε εικόνα ο κ. Πολάκης και όλο το υπουργείο Υγείας; Δεν γίνεται να μην το ήξερε. Κι αν δεν το γνώριζε, τότε μιλάμε για άλλο μέγεθος ανεπάρκειας και ανικανότητας.

Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Τόσο το ΕΚΕΠΥ, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάγονται στον ίδιο φορέα, δηλαδή στο υπουργείο Υγείας. Το ΕΚΕΠΥ επομένως, δεν γνώριζε ότι ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δώσει εντολή να πάψει αυτό να εφημερεύει;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι μια εικόνα αλαλούμ. Και για αυτό το λόγο εμείς ήδη έχουμε προβεί σε αναφορά στις αρμόδιες αρχές. Ένα από τα ερωτήματα που έχουμε θέσει είναι το εξής: Ο κ. Ρόζενμπεργκ είχε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για αυτήν την απόφαση; Είχε ενημερώσει τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Αστυνομία, και τη Πυροσβεστική ; Είναι πολύ κρίσιμα όλα αυτά τα ερωτήματα για το τι έγινε με τη διαχείριση εκείνο το βράδυ.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ενώ μέσα στη σύσκεψη ο κ. Πολάκης έλεγε στον Πρωθυπουργό πως υπάρχουν κάποιοι εγκλωβισμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι, γνώριζε ήδη από πριν, τόσο από το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο επίσης από το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Σισμανόγλειο,ότι γίνονται διαδικασίες αντιμετώπισης μεγάλου αριθμού θυμάτων. Εξάλλου και ο ίδιος ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Ν. Παπαευσταθίου είπε ότι βεβαίως και υπήρξε επικοινωνία για τη μεταφορά.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.