LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 22/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1237η

Επιλεκτικό ενδιαφέρον και άνοδος 0,90% για το Γ.Δ. του Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων σε τράπεζες και blue chips ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να γυρνάει σε θετικά πρόσημα μετά το μεσημέρι και να κλείνει πλησίον των 760 μονάδων μετά από εφτά συνεδριάσεις.

Σ' ένα ήπια πτωτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες και αυτές μπαίνουν σταδιακά στην εποχή που χαρακτηρίζεται από μείωση συναλλαγών λόγω εορταστικής ραστώνης, το Χ.Α. παρουσίασε κάποια σημάδια αφύπνισης με οδηγό τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Ρόλο στην αύξηση της κινητικότητας έπαιξε η αναβάθμιση του outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τη Moody's από σταθερό σε θετικό, με τον αμερικανικό οίκο να εκτιμά πως τα ρίσκα χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η Moody's εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό της momentum την περίοδο αυτή, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Θυμίζουμε πως αύριο αναμένεται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της παγιωμένης πλέον μείωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς δεν εισρέουν καινούρια κεφάλαια ενώ και αυτά που ήδη είναι μέσα στην αγορά μειώνουν τις πρωτοβουλίες τους, το Χ.Α. κινήθηκε στο φινάλε της συνεδρίασης ανοδικά.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 758,18 μονάδες με άνοδο 0,90% μια ανάσα από το υψηλό ημέρας που ήταν στις 758,31 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 747,77 μονάδες. Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 2.000 μονάδες μετά από εφτά συνεδριάσεις, κλείνοντας στις 2.009,47 μονάδες με άνοδο 0,95%, ο Mid Cap υστέρησε σήμερα κλείνοντας με πτώση 1,05% στις 1.183,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 838,45 μονάδες με άνοδο 2,36%.

Οι τράπεζες, μετά από αρκετές ημέρες αδράνειας βγήκαν στο προσκήνιο με την Εθνική να κλείνει με άνοδο 3,72%, τη Eurobank +2,69% και την Alpha Bank +2,19%, ενώ υστέρησε η Πειραιώς που είχε πτώση 0,39%.

Στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν τίτλοι όπως Τέρνα Ενεργειακή +2,32%, ΟΛΠ +2,29%, Fourlis +1,72%, Grivalia Properties +1,52%, ΟΤΕ +1,38%, ΕΛΠΕ +1,10% και Jumbo +1,02%. Αντιθέτως, με μικρή πτώση έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Aegean Airlines, Motor Oil και Σαράντης.

Στον Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο οι J&P Άβαξ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Νηρέας, ενώ με πτώση έκλεισαν οι Ελλάκτωρ -3,16%, Intracom Κατασκευές -2,44%, MIG -1,38%, Κρι Κρι -1,47%, Κλουκίνας Λάππας -1,78% και Τεχνική Ολυμπιακή -1,25%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Φιερατέξ, Σωλ. Τζιρακιάν (έχει βγει από την περασμένη Πέμπτη από την επιτήρηση), Κορδέλλου, ΣΙΔΜΑ, Χαϊδεμένος, ΑΝΕΚ, Ιντερτέκ, Forthnet, Βιοτέρ, Έλαστρον και Frigoglass.

Στον αντίποδα υποχώρησαν τίτλοι όπως Γ. Ε. Δημητρίου, Centric, Σφακιανάκης, Σελόντα, Κυριακούλης, Reds, Revoil, Έλτον και CPI. Στο σύνολο της αγοράς, 66 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Θυμίζουμε πως αύριο Τρίτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της CNL Capital (Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών) στην Κύρια Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τιμή εισαγωγής τα 10,40 ευρώ και κωδικό στα λατινικά «CNLCAP».

Η δημόσια προσφορά ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 26 Ιουλίου, διατέθηκαν συνολικά 400.000 κοινές μετοχές, ενώ η συνολική ζήτηση των επενδυτών έφτασε στις 411.067 μετοχές. Θα είναι η πρώτη εισαγωγή εταιρείας που δεν ανήκει στον κλάδο του real estate από το καλοκαίρι του 2014, όταν είχε εισαχθεί η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Συντονιστής και Κύριος Ανάδοχος είναι η Merit Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Επίσης, αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου η Grivalia Properties, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της ΕΧΑΕ με τους αναλυτές.

Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 24,2 εκατ. νέων μετοχών της Attica Συμμετοχών, οι οποίες προέκυψαν από την εξαγορά της Hellenic Seaways. Την Τετάρτη 1η Αυγούστου θα διεξαχθεί η καθιερωμένη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ΟΔΔΗΧ συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ (κουπόνι προηγούμενης δημοπρασίας 0,85%).

Επίσης για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου που καλείται να αποφασίσει για την δόση των 15 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της 4η αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.