LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Σάββατο 16/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1231η

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία της νεκροτομής - Στους 83 επισήμως οι νεκροί

Print Friendly and PDF
-A +A
Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία της νεκροτομής - Στους 83 επισήμως οι νεκροί

Μεγαλώνει δραματικά ο κατάλογος των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο αριθμός τους. Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν 11 άνθρωποι.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα, ενημέρωσε χθες η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.  Διευκρίνισε ωστόσο ότι στις οικίες οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν, προς το παρόν, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος.

Παράλληλα, σε βαρύ και ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα συνεχίζονται οι νεκροτομές των θυμάτων με τη διαδικασία να αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί σήμερα. Σύμφωνα με την ενημέρωση των ιατροδικαστών, μέχρι νωρίς το βράδυ είχε ολοκληρωθεί η νεκροτομή σε 75 σορούς από τις 83 που έχουν ανευρεθεί.

«Έχουμε κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή 75 νεκροτομές και έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα υλικά για να γίνουν τόσο οι εξετάσεις του DNA αναγνώρισης όσο και οι τοξικολογικές και ό,τι απαιτεί ο νόμος, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο ιατροδικαστής Ι. Μπογιώκας, εκτιμώντας ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος.

Ο κ. Μπογιώκας διευκρίνισε ακόμα πως «αν σποραδικά βρεθεί κάτι ακόμη, κάτι το οποίο φοβόμαστε καθώς πολλά σπίτια όπως λέει η πυροσβεστική δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη, τότε θα γίνουν οι εξετάσεις ώστε να δοθούν οι απαντήσεις στις οικογένειες το συντομότερο δυνατόν».

Εκτιμάται ότι πάνω από 60 άνθρωποι, συγγενείς αγνοουμένων έχουν δώσει δείγματα DNA στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ταυτοποιήσει τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις σορούς και από όσους αγωνιούν για τους ανθρώπους τους.

Οι συγγενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τα απανθρακωμένα σώματα που εξετάζονται στα νεκροτομείο και τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διαδικασία λήψης δειγμάτων γενετικού υλικού. Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης δουλειάς με την οποία έχουν επιφορτιστεί οι ιατροδικαστές είναι το γεγονός ότι, όπως οι ίδιοι λένε, δεν μπορούν να μείνουν ψύχραιμοι και να αποστασιοποιηθούν απ αυτή την τραγωδία ιδίως όταν έρχεται η ώρα της νεκροτομής παιδιών.

Μάλιστα ο ιατροδικαστής κ. Μπογιώκας ανέφερε ότι για τον ίδιο η χθεσινή ήταν η πιο δύσκολη μέρα, παρόλο που έχει μετάσχει στο παρελθόν σε δύσκολες αναγνωρίσεις. «Σε ελάχιστες ώρες χάθηκαν τόσες ζωές. Ακούμε περιστατικά ότι έχουν χάσει τα παιδιά τους, τον άνδρα τους και τον ψάχνουν», είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό προκαλεί πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση».

Ως βασική αιτία θανάτου ο κ. Μπογιώκας προσδιόρισε την απανθράκωση με αναλογία 3 προς 1, σημειώνοντας πως κάποια από τα θύματα έχουν εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει διοξείδιο του άνθρακα. Όπως διευκρίνισε ωστόσο «τα περισσότερα, όμως είναι απανθρακωμένα».

Όσον αφορά στα παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, ο κ. Μπογιώκας ανέφερε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα. «Υπάρχουν και παιδιά αλλά τα οριστικά στοιχεία θα τα δώσουμε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας», δήλωσε.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα περισσότερα θύματα «δεν είναι αναγνωρίσιμα».

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.