LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 15/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1230η

Απαισιόδοξος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για την σημερινή συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ

Print Friendly and PDF
-A +A
Απαισιόδοξος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για την σημερινή συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ

Σε τεταμένο κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί η σημερινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Λευκό Οίκο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε εχθροί των ΗΠΑ, έχουμε ένα κοινό παρελθόν το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. Όμως δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα σε περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Γνωστός για την ειλικρίνεια και το χιούμορ του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ διηγήθηκε ότι στη διάρκεια της συνόδου της G7 ο Τραμπ του είχε πει: «Ζαν-Κλοντ, είσαι ένας στυγνός δολοφόνος». «Πιστεύω ότι το εννοούσε ως κομπλιμέντο, όμως δεν είμαι σίγουρος…», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί συχνά ότι αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν να κάνουν υποχωρήσεις, θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, κάτι που ανησυχεί κυρίως τη Γερμανία, η αυτοκινητοβιομηχανία της οποίας απασχολεί περίπου 800.000 εργαζόμενους. Χθες, βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει για άλλη μια φορά την συμπεριφορά της Ευρώπης.

«Αυτό που μας κάνει η ΕΕ είναι απίστευτο. Φαίνονται ευγενικοί, αλλά είναι σκληροί», είπε από το Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, υποσχόμενος να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη συνάντησή του με τον Γιούνκερ.

Μάλιστα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντ. Τραμπ ειρωνεύτηκε την έλλειψη θάρρους από την πλευρά των εταίρων των ΗΠΑ, προτείνοντας όλος ο κόσμος να εγκαταλείψει «όλους τους δασμούς, τα μη δασμολογικά εμπόδια και τις επιδοτήσεις. Αυτό θα ήταν πραγματικά ελεύθερο εμπόριο! Ελπίζω ότι θα το κάνουν, είμαστε έτοιμοι, όμως δεν θα το κάνουν!».

Στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη την παροχή έκτακτης βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους γεωργούς που πλήττονται από τους δασμούς που επέβαλαν σε κάποια αμερικανικά προϊόντα η Ε.Ε., η Κίνα και ο Καναδάς ως αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πολιτική του Τραμπ έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος. «Δεν πιστεύω ότι οι δασμοί είναι η σωστή απάντηση», τόνισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ο Ράιαν κατάγεται από το Ουισκόνσιν, την Πολιτεία όπου βρίσκεται η έδρα της Harley- Davidson, της διάσημης εταιρείας κατασκευής μοτοσικλετών η οποία τάσσεται εναντίον ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους.

Εκτός όμως από τον Ράιαν και άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις των ενεργειών του Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.