LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 14/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1229η

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις

Print Friendly and PDF
-A +A
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις

Πράξεις όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών στην οποία προέβη η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς απάντηση δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως «η Αθήνα άντεξε το πρώτο κύμα πιέσεων για απελάσεις λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ, αλλά ακολούθησαν και άλλες πιέσεις». 

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά «κατά την άποψή μας οι Έλληνες θα έπρεπε να συζητούν με τους Ρώσους εταίρους τους και όχι να γίνονται θύματα βρώμικης προβοκάτσιας - στην οποία δυστυχώς παρασύρθηκε η Αθήνα».

«Δυστυχώς, βέβαια, μιλάμε για πολιτική», συνέχισε και τόνισε ότι «τέτοια πράγματα δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνη». «Φυσικά, δυστυχώς, όλα ρίχνουν σκιές στις διμερείς μας σχέσεις, χωρίς να εισάγουν εποικοδομητική αρχές», πρόσθεσε.

Η Μ. Ζαχάροβα διέψευσε επίσης τις φήμες για τηλεφώνημα του ΥΠΕΞ Λαβρόφ στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, στο οποίο απείλησε την ελληνική πλευρά με μπλοκάρισμα της συμφωνίας των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο τηλεφώνημα γίνεται λόγος, ακόμη περισσότερο για ποια απειλή» ανέφερε, ενώ εξέφρασε την έκπληξή της που δεν το διέψευσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι προκάλεσαν «έκπληξη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, σχετικά με επιχειρηματίες φίλα προσκείμενους στη Ρωσία, οι οποίοι φέρονται να χρηματοδοτούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών».

Χαρακτηρίζοντάς τους εν λόγω ισχυρισμούς «αβάσιμους», η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι έχουν σκοπό να τροφοδοτήσουν «αντι-ρωσικά συναισθήματα», ενώ πρόσθεσε πως είναι «προφανές ότι ξανά δεν θα προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του κ. Ζάεφ».

Σχετικά πάντως με τη συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Ζαχάροβα σχολίασε πως δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ενίσχυσης της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «η Ρωσική Ομοσπονδία πάντα ήταν υπέρ της προσέγγισης Σκοπίων και Αθήνας με μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την ονομασία χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και επιβολή τεχνητών προθεσμιών, η οποία θα αντανακλούσε τη θέληση των λαών των δύο χωρών. Αυτό δε συνέβη», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «οδήγησε σε βαθιά διαίρεση στην Ελλάδα, και στη "Μακεδονία". Προφανώς, βρίσκεται μακριά από τα συμφέροντα της ενίσχυσης της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια και υπηρετεί αποκλειστικά ως ένα εργαλείο επιτάχυνσης της ένταξης της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζάεφ είχε προχωρήσει σε καταγγελίες για εμπλοκή ελλήνων επιχειρηματιών που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» και οι οποίοι χρημάτισαν πολίτες της πΓΔΜ προκειμένου να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος.

Επίσης, όπως είχε γίνει γνωστό στις 11 Ιουλίου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα έλαβε η Αθήνα συνιστούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Μάλιστα, μεταξύ των κατηγοριών είναι η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

(φωτογραφία AP)

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.